Ksylitolia tehdään Suomessa nyt kaurankuorista

17.7.2025

TEKSTI RIITTA SAARINEN

KUVA FAZER

Vähäkalorinen ksylitoli on luonnosta peräisin oleva makeutusaine, jota esiintyy pienissä määrin muun muassa marjoissa, hedelmissä, vihanneksissa ja sienissä. Sitä löytyy myös ihmisen elimistöstä.

Ksylitoli löydettiin vuonna 1891, kun saksalainen professori Emil Fischer ja hänen assistenttinsa Rudolf Stahel eristivät pyökistä uuden, ksyliitiksi nimeänsä aineen. Samoihin aikoihin ranskalaistutkija M.G. Bertrand eristi ksylitolia vehnän ja kauran oljista.

Ksylitolin teollista valmistusta voidaan pitää suomalaisena innovaationa. Tuotantoprosessin kehitti ensimmäisenä maailmassa Suomen Sokeri, kun se alkoi valmistaa Kotkassa vuonna 1975 ksylitolia koivun hemiselluloosasta. Siitä juontaa ksylitolin suomalainen nimitys koivusokeri.

Kotkan tehdas, joka on nykyään DuPont-konserniin kuuluvan Danisco Sweeteners Oy:n omistuksessa, on edelleen yksi maailman suurimmista ksylitolitehtaista. Valmistuksessa käytetyt raaka-aineet tulevat kuitenkin kokonaan ulkomailta, koska ksylitolin valmistaminen koivusta kävi liian kalliiksi.

Ksylitolia valmistetaan maailmalla kasvien kuitumateriaalista eli ksylaanista.

Kyseessä on uraauurtava, oma innovaatio, jolla voidaan valmistaa ksylitolia kauramyllyn sivuvirroista.

Raaka-aineena käytetään yleisesti maissia, mutta myös monia muita kuitumateriaaleja, kuten pyökkiä, riisiä, olkia, pähkinänkuoria sekä sokeriruo’on jätteitä.

Ksylitolia on tehty Suomessa koko ajan, mutta ulkomaisesta raaka-aineesta. Tilanne muuttui pari vuotta sitten, kun Fazer-konserni rakennutti Lahteen ksylitolitehtaan. Fazerin mukaan se on maailman ensimmäinen yritys, joka käyttää ksylitolin valmistukseen kaurankuoria.

– Tuotanto päästiin aloittamaan vuonna 2022. Kyseessä on uraauurtava, oma innovaatio, jolla voidaan valmistaa ksylitolia kauramyllyn sivuvirroista. Kaurankuoret tulevat tehtaalle muutaman sadan metrin päästä yrityksen omasta myllystä, kertoo strategiajohtaja Mikko Mäkelä Fazerilta.

Fazerilla on Suomessa patentti, joka mahdollistaa kaurankuorien yhdistelmäkäytön ksylitolin valmistukseen ja energian tuotantoon.

– Ksylitolin valmistus kaurankuorista on osoittautunut luultua haastavammaksi, mutta olemme sitoutuneet kehittämään toimintaa ja näemme siinä kansainvälistä potentiaalia pitkällä tähtäimellä. Tällä hetkellä toimitamme ksylitolia pääsääntöisesti omille yksiköille sekä kosmetiikkateollisuuden tarpeisiin kotimaassa, toteaa Mäkelä.

Fazer on ryhtynyt testaamaan ksylitolin valmistuksessa myös muita raaka-aineita tuotannon tehokkuuden ja tuotantovolyymin kasvattamiseksi.

Pure Jenkki -mainos jäi monen mieleen

Maailman ensimmäinen ksylitolilla makeutettu purukumi oli Xylitol Jenkki, josta tuli Suomen suosituin purukumi. Se kehitettiin 1970-luvun alussa, kun Turun yliopiston hammaslääketieteen laitos tutki ksylitolin vaikutuksia hampaisiin. Xylitol Jenkki tuli myyntiin vuonna 1975.

Maailman ensimmäinen ksylitolilla makeutettu purukumi oli Xylitol Jenkki

Ksylitolia valmisti koivusta Suomen Sokeri, joka oli kehittänyt siihen teollisen prosessin. Jenkki-purukumi oli tunnettu jo aiemminkin, mutta ksylitolin myötä siitä tuli kaikille sopiva terveystuote.

Nykyään Jenkki-tuoteperheen makeisia valmistaa ruotsalainen Cloetta-konserni. Yrityksen ksylitolituotteet tehdään pääosin Hollannissa.

Ksylitolilla riittää kysyntää maailmalla

Elintarviketeollisuuden lisäksi ksylitolia käytetään kosmetiikka- ja lääketeollisuudessa. Sitä löytyy makeistuotteiden, kuten purukumien ja pastillien lisäksi muun muassa hammastahnoista ja suuvesistä.

Ksylitolin on todettu estävän hampaiden reikiintymistä, koska se ehkäisee bakteerien kasvua. Bakteerit eivät kykene käyttämään ksylitolia ravinnokseen. Ksylitoli vähentää bakteeriplakin määrää ja lisää syljen eritystä. Ksylitoli sopii hyvin myös diabeetikoille, koska se pitää verensokerin tasaisena.

Ksylitolin on todettu estävän hampaiden reikiintymistä, koska se ehkäisee bakteerien kasvua.

Ksylitolin kysyntä onkin kasvanut maailmalla koko ajan, ja siitä on tullut jo miljardibisnes. Maailman suurin ksylitolin tuottajamaa on Kiina.

Miksi ksylitoli ei sovi koiralle?

Ksylitoli on turvallista ihmiselle, mutta erittäin myrkyllistä koirille sekä monille muille eläimille.

Koiralle ksylitolin syöminen aiheuttaa nopeasti insuliinin vapautumisen haimassa, mikä johtaa vaaralliseen hypoglykemiaan eli matalaan verensokeriin.

Koiralle ksylitolin syöminen aiheuttaa nopeasti insuliinin vapautumisen haimassa

Jo muutama ksylitolipurukumityyny voi johtaa koiralla vakavaan sairastumiseen. Mitä enemmän koira syö ksylitolia, sitä äkillisempi on verensokerin romahdus. Suuremmat annokset voivat aiheuttaa maksavaurion tai jopa kuoleman. Onkin tärkeää pitää ksylitoli ja muut makeutusaineet poissa lemmikkien ulottuvilta.