Claus Jensen, ordförande för Dansk Metal, är nöjd över att det nya treåriga avtalet innebär reallöneökningar för de anställda.

Nytt avtal för 230 000 industrianställda i Danmark – ”Nu talar vi om flexibilitet på de anställdas villkor”

TEXT JOHANNES WARIS
FOTO DANSK METAL

Arbetsgivarna Dansk Industri och facket CO Industri har nått en överenskommelse om ett nytt kollektivavtal för industribranscherna i Danmark. Reallönehöjningar och bättre möjligheter till att kombinera jobb och familjeliv utgör kärnan i avtalet.

Det kan också gå rätt snabbt när man förhandlar om kollektivavtal, visar exemplet från Danmark. Arbetsgivarna Dansk Industri och facket CO Industri hade nått en avtalsuppgörelse på bara några veckor efter att förhandlingarna började på allvar efter årsskiftet.

Styrelsen för CO Industri godkände avtalsuppgörelsen måndagen den 10 februari. CO Industri är ett samarbetsorgan och en förhandlingsorganisation för nio danska fackförbund. De största förbunden i samarbetet är 3F med runt 100 000 medlemmar i arbetslivet och Dansk Metal med runt 85 000 medlemmar i arbetslivet.

Avtalsperioden för det nya kollektivavtalet är tre år börjar från den 1 mars. Kollektivavtalet tillämpas i sammanlagt runt 6 000 företag och gäller runt 230 000 anställda.

Industrins avtal utgör ett så kallat ”genombrottsavtal” i Danmark, i stil med det svenska ”märket”. Det innebär att det är kollektivavtalet för den privata industrin som lägger den ekonomiska ramen för de avtal som följer.

LÖNEÖKNINGAR OCH FAMILJELIVET I CENTRUM

Inom industrin i Danmark förhandlas en omfattande andel av löneförhöjningarna långt på lokal nivå i företagen, i stil med exempelvis teknologiindustrin i Finland. Det innebär att den slutliga nivån på löneförhöjningarna kan vara svår att bedöma i det här skedet.

Det treåriga avtalet innebär ändå reallöneökningar för de industrianställda, intygar Dansk Metals och CO Industris ordförande Claus Jensen i en intervju med danska tidningen Berlingske.

De lägsta timlönerna i branscherna stiger från drygt 136 danska kronor (18 euro) till 146,90 kronor (19,70 euro).

Parterna kom också överens om att höja praktikantlöner och tillägg för övertid.

Det nya avtalet innebär också en ökad insättning på det så kallade fritvalgskontot, frivalskontot, för anställda.

Ett fritvalgskonto innebär i praktiken att arbetsgivaren betalar en viss procentandel av arbetstagarens lön in på ett särskilt konto. Den anställda kan sedan själv välja hur och när de här pengarna används.

När det nya avtalet träder i kraft innebär det en större flexibilitet i hur arbetstagaren kan använda kontot.

Löntagarna kan använda sitt så kallade ”fritvalgskonto” för att bland annat stanna hemma med sjukt barn i upp till tre dagar, eller ta ledigt för att följa en närstående till exempelvis sjukhuset.

Från och med mars har mor- och farföräldrar rätt att ta ut två dagar per år för att ta hand om sjuka barnbarn.

Arbetsgivarens inbetalning höjs också arbetsgivarens med två procentenheter, från nio till elva procent. Dessutom höjs arbetsgivarens pensionsinsättning med en procentenhet.

Facket i Danmark har glatt sig över att innehållet i det nya avtalet, de nya så kallade texterna, placerar ”familjelivet i centrum”.

– Traditionellt har ”flexibilitet” främst handlat om vad företagen vill att de anställda ska göra. Men nu talar vi om flexibilitet på de anställdas villkor, säger Mads Andersen, vice orförande för CO Industri, i ett pressmeddelande.