SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta tiedotustilaisuudessa 19.3.2024.

Lakkojen jatko ratkeaa ministeritapaamisen jälkeen – ”Katsotaan mitä hallitus on pohtinut”

TEKSTI JA KUVAT ANTTI HYVÄRINEN

Lakkojen jatko riippuu maan hallituksen kompromissihaluista, kertoo SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta. SAK:n hallitus tekee päätöksiä ministeritapaamisen jälkeen.

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK:n edustajat tapaavat työministeri Arto Satosen (kok) keskiviikkona 20. maaliskuuta.

– Katsotaan, mitä hallitus on pohtinut, totesi SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta tiistain tiedotustilaisuudessa.

Tapaamisen aiheena on tulehtunut työmarkkinatilanne. Teollisuusliitto ja muut SAK:laiset liitot aloittivat 11.3.2024 kahden viikon poliittisen työtaistelun, jolla vastustetaan maan hallituksen ajamia leikkauksia ja työntekijöiden aseman heikennyksiä työmarkkinoilla.

– Tervehdimme ilolla, että hallitus ensimmäisen kerran pyrkii löytämään väylää ulos tästä tulehtuneesta tilanteesta, Eloranta sanoi.

LÖYTYYKÖ KOMPROMISSIHALUA?

Lehtitietojen mukaan Orpon-Purran hallitus olisi tulossa vastaan paikallisen sopimisen kysymyksessä. Elorannan mukaan SAK on vielä tässä vaiheessa mediatietojen varassa.

– Sisällöt ratkaisevat, eivät prosessit. Huomenna Satosen tapaaminen jälkeen olemme ehkä viisaampia.

Työntekijäpuoli on jo aiemmin tullut vastaan maan hallitusta esittämällä kompromissia. Sopimiseen tarvitaan kuitenkin kaksi osapuolta.

– Olemme valmiit neuvottelemaan työmarkkinamallistakin, mutta sekä paikallisen sopimisen että työrauhan osalta on kysymyksiä, jotka pitäisi pystyä ratkaisemaan tasapainoisemmin, Eloranta sanoi.

Jarkko Eloranta totesi, että SAK lähtee ministeritapaamiseen avoimin mielin.

SOPIMINEN VOI LOPETTAA LAKOT

Maan hallituksen suunnittelemat muutokset paikalliseen sopimiseen vaarantavat työehtosopimusten yleissitovuuden ja luovat mahdollisuuksia työehtojen polkemiseen paikallisesti.

SAK:n hallitus käsitteli tilannetta kokouksessaan tiistaina 19.3.

– Luottamusmiesten asemaan ja yleissitovuuteen liittyvät kysymykset ovat meille hyvinkin keskeisiä, Eloranta kertoi.

Ihmiset kyllä ymmärtävät, mistä on kyse ja tukevat toimiamme.

SAK:n hallitus keskeytti kokouksensa ja jatkaa sitä keskiviikkona työministerin tapaamisen jälkeen. Kaikki vaihtoehdot ovat auki.

– Jos tapahtuu liikahdusta sopimisen suuntaan, lakot pystytään lopettamaan nopeasti.

Toisaalta, jos maan hallitus jatkaa ohjelmansa läpirunnomista, lakkojen jatkaminen on mahdollista. Meneillään oleva lakko on pysäyttänyt lähes täysin Suomen viennin ja tuonnin.

TUKI SÄILYNYT TAISTELUTOIMILLA

Eloranta kertoi tiedotustilaisuudessa myös SAK:n Verianilla 13.–17.3.2024 teettämän kyselyn tuloksista. Kyselyyn vastasi 1 653 henkilöä

– Koko väestön tasolla 54 prosenttia hyväksyy SAK:n ja liittojen 11.3. aloittamat työtaistelutoimet.

Erityisesti nuoret, naiset ja ammattiliittojen jäsenet ovat lakkojen tukena. Tulokset eivät ole muuttuneet edelliseen vastaavaan kyselyyn verrattuna.

– Ihmiset kyllä ymmärtävät, mistä on kyse ja tukevat toimiamme, Eloranta totesi.

 

Teollisuusliitto on järjestänyt viime syksystä alkaen ulosmarsseja ja lakkoja useilla toimipaikoilla ympäri Suomea vastalauseena Suomen hallituksen ajamalle leikkauspolitiikalle ja työehtojen heikennyksille. Lue lisää Teollisuusliiton toimista: PainavaSyy – Teollisuusliitto