Luottamusmiehet Jape Lovén, Perry Warren, Jyrki Nieminen ja Mikko Saarinen lakkopäivän aamuna 15.3.2024 Vuosaaren satamassa.

Lakossa Vuosaaren satamassa: ”Yhteistyö on voimaa”

TEKSTI JA VIDEO ANTTI HYVÄRINEN
KUVAT JANI LAUKKANEN

Teollisuusliiton, AKT:n ja JHL:n luottamusmiehet korostavat, että poliittisen lakon tarkoitus on avata tie neuvotteluratkaisuun. Jos oikeistohallituksen suunnitelmat toteutuvat, kyyti on kylmää työntekijöille.

Teollisuusliitto yhdessä muiden SAK:laisten liittojen kanssa järjestää 11.–24.3.2024 kaksi viikkoa kestävän poliittisen lakon, jolla vastustetaan Suomen hallituksen suunnittelemia leikkauksia ja työelämäheikennyksiä. Lakot ovat osa Painava syy -kampanjaa.

Helsingissä Vuosaaren satamassa toimivan ABB Oy Marine and Ports Vuosaaren pääluottamusmies Jyrki Nieminen kertoo, että toimipiste on ollut mukana useissa Painava syy -kampanjan vaiheissa.

– Lakkovahtina olo on tuttua touhua. Hyvän asian puolesta taistellaan, Nieminen sanoo.

Oikeistohallituksen suunnittelemat ja osittain jo toteuttamat leikkaukset ja työelämäheikennykset ovat puhuttaneet työpaikalla.

– Keskustelut ovat kiivastuttaneet. Purran virnuilut puhuttavat, Nieminen kertoo.

Hän viittaa valtiovarainministeri Riikka Purran (ps) esiintymisiin leikkuulautojen ja saksien kanssa. Yhteiskunnallisen keskustelun koveneminen huolestuttaa työntekijöitä.

– Puhutaan lakonmurtojoukosta. Kohta tarvitaan rauhanturvajoukkoja, Nieminen sanoo.

Teollisuusliittolaiset Petri Vasu, Jyrki Nieminen ja Jarkko Timonen-Heinilä olivat lakkovahdissa ABB Oy Marine and Ports Vuosaaren portilla.

Työnantajapuolen ja hallituksen edustajien puheet television keskusteluohjelmissa tuntuvat olevan toisesta maailmasta, mikä turhauttaa rajusti.

– En pysty katsomaan niitä, kun ei ole varaa aina ostaa uutta telkkaria, Nieminen toteaa.

Perjantaina 15.3. lakkovahdissa Niemisen kanssa ollut Petri Vasu ihmettelee, että yhteiskunnasta puuttuu ymmärrystä, mihin hallituksen suunnitelmat johtavat. Hallituksen ajamat lakko-oikeuden rajoitukset puuttuvat perustaviin oikeuksiin.

– Jos annetaan periksi, sitten voi tulla mitä vain muutoksia, Vasu sanoo.

Videolla pääluottamusmiehet Jyrki Nieminen ja Jape Lovén kertovat, miksi lakkoillaan ja miten tilanne on mahdollista ratkaista.

VASTUU TULEVISTA SUKUPOLVISTA

Suomen vientiin ja tuontiin kohdennetussa lakossa ovat mukana Teollisuusliitto, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL, Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT, Sähköliitto, Rakennusliitto ja Palvelualojen ammattiliitto PAM.

Finnsteve-yhtiöiden Helsingin pääluottamusmies Jape Lovén AKT:sta toteaa, että yhteiskunnalliset keskustelut ovat menneet mauttomuuksiin. Yhdistymisvapauttaan toteuttavia ihmisiä on ministeritasolta asti nimitelty ay-mafiaksi, eli rikollisjoukoksi.

– AKT:n aktiiveja ja johtohenkilöitä on verrattu liivijengeihin. Keskusteluympäristö on todellakin mennyt sairaaksi, Lovén sanoo.

Työnantajapuoli on 15 vuotta jarruttanut suomalaisen työelämän kehitystä.

Hallitus ja työnantajapuoli ovat perustelleet hallitusohjelman työelämää koskevia kirjauksia sillä, että suomalainen työelämä on kehittynyt liian hitaasti.

Lovén muistuttaa, että työntekijäpuolella on sopimishaluja, mutta Elinkeinoelämän keskusliitto itse lopetti keskitetyt neuvottelut vuosikausia sitten.

– Työnantajapuoli on 15 vuotta jarruttanut suomalaisen työelämän kehitystä, Lovén sanoo.

Finnsteve-yhtiöiden Helsingin pääluottamusmies Jape Lovén.

SAK on ehdottanut maan hallitukselle kompromissiratkaisua lukkiutuneeseen tilanteeseen, mutta hallitus ei vielä ole osoittanut neuvotteluhalukkuutta.

– Tästä voi tulla pitkä ja katkera tappelu, mutta meillä on vastuu kannettavana myös tulevista sukupolvista, Lovén sanoo.

Jos työehtosopimusten yleissitovuus rapistuu ja paikallinen sopiminen mahdollistaa työehtojen polkemisen, muuttuu työelämä työntekijän kannalta rajusti huonoon suuntaan.

– Hallitus ajaa sitä, että työehtosopimuksilla saisi pyyhkiä hanuria, Lovén sanoo.

NYRKINISKU PÄIN KASVOJA

VR Transpointin rautatielogistiikan eteläisen alueen varapääluottamusmies Perry Warren Raideammattilaiset JHL ry:stä toteaa, että lakkoa ei haluta, mutta se on työntekijän keino pitää puolensa.

– Hallitusohjelma oli meille nyrkinisku päin kasvoja. Nyt on meidän vuoromme ilmoittaa kantamme, Warren sanoo.

Maan hallitus toistelee, että sillä on vaaleista hankittu oikeutus toteuttaa hallitusohjelmansa. Äänestystulos voisi olla erilainen, jos hallituspuolueet olisivat etukäteen kertoneet suunnitelmistaan.

– Pitää muistaa, mitkä olivat vaalipuheet. Persut eivät sanallakaan maininneet, että tällaisia listoja on tulossa, Warren sanoo.

VR Transpointin rautatielogistiikan eteläisen alueen varapääluottamusmies Perry Warren Raideammattilaiset JHL ry:stä.

Suomen valtion taloudessa on tasapainottamisen tarvetta, mutta hallituksen keinolistalla on vain työntekijöiden ja työttömien rankaisua. Ihmisiä ajetaan mahdottomiin tilanteisiin.

– Joka euro menee jo nyt pakollisiin menoihin, Warren sanoo.

Orpon-Purran hallituksen yksi keskeinen tavoite on laajentaa paikallinen sopiminen järjestäytymättömiin yrityksiin ja samalla mahdollistaa pääluottamusmiehen ohi sopiminen.

Uudistuksen vaarana on, että työnantaja voi painostaa työntekijät epäedullisiin sopimuksiin, toteaa Oy M. Rauanheimo Ab:n Vuosaaren pääluottamusmies Mikko Saarinen AKT:sta.

– Järjestäytymättömät yritykset ottavat sen edun, että sopivat pienemmän palkan, Saarinen sanoo.

Se on kaiken A ja O, että liitot ovat samassa rintamassa.

Samalla hallitus haluaa helpottaa määräaikaisten työsopimusten tekemistä ja potkujen antamista. Epävarmojen työsuhteiden maailmassa työntekijän neuvotteluasema olisi heikko.

– Yritykset eivät sovi, vaan sanelevat, Jyrki Nieminen toteaa.

Oy M. Rauanheimo Ab:n Vuosaaren pääluottamusmies Mikko Saarinen AKT:sta.

TAVOITTEENA NEUVOTTELURATKAISU

Hallituksen politiikkaan on mahdollista vaikuttaa, kun työntekijäpuolen rivit pysyvät suorina. Taistelu on yhteinen, sillä hallituksen suunnitelmat ovat suunnattu kaikkia työntekijöitä ja heikompiosaisia vastaan.

– Meille on itsestään selvää, että autetaan muita. Yhdessä tekeminen on tärkeää, Jape Lovén sanoo.

– Se on kaiken A ja O, että liitot ovat samassa rintamassa, Perry Warren sanoo.

– Yhteistyö on voimaa, Jyrki Nieminen sanoo.

Yhteistyössä piilee työntekijöiden voima, toteavat Mikko Saarinen, Jyrki Nieminen, Perry Warren ja Jape Lovén.

Tie ulos jumittuneesta tilanteesta kulkee neuvottelupöydän kautta.

– Lakoilla on yksi ainoa tarkoitus: pakottaa vastapuoli neuvottelemaan. Nyt hallitus on tehnyt itsestään vastapuolen, Lovén sanoo.

Vuosaaren satamassa eri ammattiliittojen edustajien viesti maan hallitukselle on yhteinen.

– Tulkaa sopimaan, Mikko Saarinen tiivistää.

 

Teollisuusliitto on järjestänyt viime syksystä alkaen ulosmarsseja ja lakkoja useilla toimipaikoilla ympäri Suomea vastalauseena Suomen hallituksen ajamalle leikkauspolitiikalle ja työehtojen heikennyksille. Lue tästä lisää Teollisuusliiton toimista: PainavaSyy – Teollisuusliitto