Teemu Karhusaaren ja Susanna Miekan mielestä töihin tullaan tekemään töitä – mutta aina ehtii vaihtaa kuulumisiakin.

Työkaverit Teemu Karhusaari ja Susanna Miekka: Kahdesta tekevästä tuli työystävät

14.2.2024

TEKSTI MEERI YLÄ-TUUHONEN
KUVA JYRKI LUUKKONEN

 

Hyvää ystävänpäivää! Hyvän työystävän kanssa tulee juteltua työn lomassa ihan kaikesta, kertovat Sinituotteella Akaassa työskentelevät Teemu Karhusaari ja Susanna Miekka.

TEEMU KARHUSAARI

Valkeakoski
Asentaja
Sinituote Oy, Akaa

SUSANNA MIEKKA

Akaa
Tuotantotyöntekijä
Sinituote Oy, Akaa

SUSANNA MIEKKA: Meistä tuli työkaverit kesällä 2020, kun Teemu tuli silloiselle VS-Harjalle. Minä olin ollut täällä silloin vajaan vuoden. Päädyin tänne äitini vanavedessä. Hän suositteli minua esimiehelleen. Valmistamme kaikenlaisia harjoja.

TEEMU KARHUSAARI: Minä tulin tänne niinkin vanhanaikaisella tavalla, että luin paikallislehdestä työpaikkailmoituksen. Työskentelin aiemmin 18 vuotta pörssiyhtiössä, ja siellä oli jatkuvasti yt-neuvotteluja ja lomautuksia. Jotain muuta täytyi keksiä.

SUSANNA: Muistan, kun Teemu kävi täällä haastattelussa ja pyöri hallissa tutustumiskierroksella. Mietin, että onkohan tuo tulossa tänne töihin.

TEEMU: Kiinnitin heti huomiota siihen, että Susanna on ahkera ja tunnollinen työntekijä. Me olemme siinä hyvin samanlaisia, että töihin tullaan tekemään töitä.

SUSANNA: Joo, joskus voisi vähän höllätäkin. Välillä huikkaamme toisillemme, että rauhoitu nyt vähän. Samalla se on sellainen peiliin katsomisen paikka.

PIENI, TIIVIS PORUKKA

TEEMU: Teen asennuksia, korjaan harjastuskoneita ja toimitan materiaaleja koneille. Päivän mittaan olen useita kertoja kanssakäymisissä jokaisen työkaverin kanssa.

SUSANNA: Minun työni ei ole yhtä vaihtelevaa. Teen harjastuskoneilla harjoja. Kokoonpanossa kasaan rikkalapioita ja lattiaharjasettejä ja pakkaan harjoja.

TEEMU: Työni suola on se, että siihen kuuluu niin monenlaista tekemistä. Tärkeintä on kuitenkin se, että minulla on töitä. Tietääkseni yritys ei ole ikinä lomauttanut ketään.

SUSANNA: Parasta täällä on hyvät työkaverit. Työni on ajoittain yksitoikkoista, ja on kiva päästä vaihtamaan kuulumisia työkavereiden kanssa.

Meillä on tapana rupatella työn lomassa niitä näitä.

TEEMU: Meitä on noin 30 työntekijää. Pienessä porukassa oppii äkkiä tuntemaan kaikki työkaverinsa.

SUSANNA: Työntekijöiden vaihtuvuus on pientä. Monet ovat olleet täällä kymmeniä vuosia. Me olemme tiivis porukka.

TEEMU: Pisin työura on kestänyt yli 35 vuotta, ja henkilön molemmat vanhemmatkin olivat täällä töissä.

KEPPIJUMPPA PITÄÄ VETREÄNÄ

TEEMU: Täällä on hyvä työyhteisö. Toiminta on laajentunut, ja tänne on tullut myös uusia työntekijöitä sen jälkeen, kun meistä tuli osa Sinituotetta.

SUSANNA: Työnantaja on joustava. Saan vapaata omiin menoihin, ja onhan meillä välillä ihan hauskaakin.

TEEMU: Joka päivä kymmenen minuuttia ennen ruokataukoa suurin osa porukasta kokoontuu työnantajan tarjoamaan keppijumppaan. Se on todella tykätty.

SUSANNA: Keppijumppa tekee hyvää, kun harjastuskoneella työskentely on saman toistoa, ja osalla koneista kiertoliikettä tulee pelkästään yhteen suuntaan.

Olemme siinä suhteessa hyvin samanlaisia, että töihin tullaan tekemään töitä.

TEEMU: Harjastuskoneella työntekijä tekee satoja, jopa tuhansia harjoja työvuorossa.

SUSANNA: Työergonomiaa täällä on kyllä kehitetty. Esimerkiksi säädettäviä pöytiä on lisätty, mutta vielä riittää kehitettävää. Monet niskakivut ovat jääneet keppijumpan ansiosta.

TEEMU: Sen huomaa kyllä heti kropassa, jos jumppa jää muutamana päivänä välistä. Jotkut eivät päässeet kyykkyyn, kun jumppa kaksi vuotta sitten alkoi, mutta nyt kyykistyvät heittämällä.

”OLEMME TYÖYSTÄVIÄ”

SUSANNA: Työskentely Teemun kanssa on helppoa, koska meillä molemmilla on useimmiten sama ajatus siitä, miten työt tehdään.

TEEMU: Meillä on tapana rupatella työn lomassa niitä näitä muustakin kuin vain työasioista.

SUSANNA: Teemu on helposti lähestyttävä. Muiden työkavereiden kanssa en lähtökohtaisesti puhu omista asioistani, mutta Teemun kanssa olemme puhuneet ihan kaikesta. Teemusta voin sanoa, että olemme työystäviä.

Välillä huikkaamme toisillemme, että rauhoitu nyt vähän.

TEEMU: Emme ole tekemisissä vapaa-ajalla. Silloin tällöin saatamme vaihtaa jonkun työhön liittyvän viestin.

SUSANNA: Töissä tulee vaihdettua kuulumiset ja puhuttua muutenkin sen verran paljon, ettei vapaa-ajalla enää tarvitse.

TEEMU: Minulla on sellainen tapa, että työkaverit ovat työkavereita, ja kaverit ovat kavereita.

SUSANNA: Jokaisella pitäisi olla oma työystävä. Jos minulla on huono päivä, on ihanaa, että minulla on töissä ihminen, jolle voin puhua.

Teemu Karhusaari ja Susanna Miekka puhuvat töissä niin paljon, että yleensä heillä ei ole enää tarvetta olla tekemisissä vapaa-ajalla.