Antti Kuittinen vietti lakkopäivää 1.2.2024 kotonaan Joensuussa. Hammaslääkärivarauksen vuoksi hän ei päässyt mukaan #STOPnyt-mielenosoitukseen Helsingin Senaatintorille.

Lakossa kotona: ”Huomattavan moni työkaveri on joko palannut liiton jäseneksi tai liittynyt uutena”

TEKSTI SIRKKA-LIISA AALTONEN
KUVAT JARNO ARTIKA

Ei lisäänny työ eikä tuottavuus, kun ihmiset ajetaan nurkkaan. Ainoa mikä lisääntyy, on pahoinvointi. Joensuulaisen koneasentaja Antti Kuittisen mielestä nykyinen hallitus on perustettu valheelle.

Teollisuusliitto järjestää 1.–2.2.2024 kaksipäiväisen poliittisen lakon, jolla vastustetaan Suomen hallituksen suunnittelemia leikkauksia ja työelämäheikennyksiä. Lakon piirissä on 740 toimipaikkaa ja noin 60 000 teollisuuden työntekijää. Lakko on osa SAK:laisten liittojen yhteistä Painava syy -kampanjaa.

– Eduskuntavaalien alla puhuivat verojen keventämisestä ja bensanhinnan alentamisesta. Vallan muuta tuli. Nykyinen hallitus on perustettu valheelle, Antti Kuittinen toteaa lakonisesti.

Hyökkäys pieni- ja keskituloisia kohtaan on arvovalinta, sanoo Antti Kuittinen.

Helmikuun 1. päivän torstaiksi Kuittinen oli jo hyvissä ajoin varannut vuotuisen hammaslääkärikäynnin. Mielessä kävi ajan peruminen ja lähtö mukaan mielenilmaukseen. Perumatta jäi, ei tarvitse sitten uudelle ajalle ottaa palkatonta töistä.

Kuittisen työpaikka on John Deere Forestry Oy:n tehtaalla Joensuussa. Työpiste on tällä hetkellä ohjaamon varustamon kokoonpanossa. Samassa porukassa töitä paiskii neljä muuta kollegaa.

– Työkaverit ovat ihan parhaita tyyppejä! Tästä porukasta on vain hyvää sanottavaa.

Nyt alkaa olla jo Sipilää ikävä.

Vähemmän hyvää sanottavaa Kuittisella on nykyisen hallituksen yksisilmäisyydestä ja ylimielisestä asenteesta.

– Ei ole muistissa ihan vastaavaa hyökkäystä työntekijöitä kohtaan. Taannoin työkavereiden kanssa todettiin, että vaikka aikanaan Juha Sipilän kikyä vastustettiin, niin nyt alkaa olla jo Sipilää ikävä.

KIPUKYNNYKSELLÄ

Kuittinen pohtii lakkotuntojaan harkiten ja arvomaailmaansa peilaten. Mikä hallituksen esittämistä ehdoista ja kiristyksistä on pahin, sitä hän ei erottele. Kokonaisuus mättää kuten myös se, että kaikki heikennykset on rysäytetty eteen kerralla.

– Samaan aikaan ajetaan pakkolakeja ja heikennetään sosiaaliturvaa. Miten pahasti yhdelle ihmiselle voikaan sattua, kun usea nyt ajettu heikennys osuu yhtä aikaa kohdalle. Ihminen ajetaan todella ahtaalle.

Työntekijät eivät ole pyytäneet mitään lisää.

Kuittinen murehtii pienipalkkaisia ihmisiä ja osa-aikaista työtä tekeviä, joille asumistuki on ollut välttämätön. Hän muistuttaa, että päinvastoin työn pitäisi olla tekijälleen sen verran kannattavaa, ettei ihmisen tarvitsi lisäksi juosta yhdelläkään luukulla.

– Nyt aiotaan viedä kaikki elämisen edellytykset. Tuntuu, että haetaan äärimmäistä kipukynnystä.

Kuittinen on ”pitkän linjan poikamies”, jolle työn vastapainoksi käteen tarttuu usein kirja. Yksi kirjailijasuosikeista on dekkaristi Tuomas Lius. Nyt luennassa on työkaverin miehen omakustanne ”Tuntematon aliupseeri”.

PILVEN HOPEAREUNUS

Hallituksella ja työnantajaleirillä on peiliin katsomisen paikka, pohtii Kuittinen. Hän muistuttaa, että äärimmäisen tulehtuneeksi ajautunut tilanne ei ole lähtöisin työntekijäpuolelta.

– Työntekijät eivät ole pyytäneet mitään lisää, vastapuoli tämän aloitti. Nyt EK ja työnantajajärjestöt huutavat, että kuinka paljon lakkoilu maksaa. Katsoisivat vaan peiliin.

Tuntuu, että haetaan äärimmäistä kipukynnystä.

Kuittinen arvioi, että tilanne on niin pahasti jumissa, että pari helmikuista lakkopäivää ei vielä riitä. Ja kun seuraavaan taisteluaaltoon pitää ryhtyä, siihen ollaan myös valmiita. Mies muistelee aikaa yli 20 vuoden takaa, jolloin lähes jokainen duunari kuului liittoon. Sittemmin järjestäytymisaste hiipui, nyt suunta on toinen.

– Huomattavan moni työkaveri on joko palannut liiton jäseneksi tai liittynyt uutena. On ollut sen verran tehokas kampanja tämä hallituksen aiheuttama jupakka.

Jokaisella pilvellä on hopeareunuksensa.

Teollisuusliitto on järjestänyt viime syksystä alkaen tunnin mittaisia ulosmarsseja ja päivän lakkoja useilla toimipaikoilla ympäri Suomea vastalauseena Suomen hallituksen ajamalle leikkauspolitiikalle ja työehtojen heikennyksille. Lue tästä lisää Teollisuusliiton toimista:PainavaSyy – Teollisuusliitto.

Tamppaava tammikuu on takana: Antti Kuittinen käveli kuukaudessa 341 kilometriä – muun muassa kaikki noin 4,5 kilometrin työmatkat edestakaisin. Kohta on aika siirtyä pyöräilykauteen.

ANTTI KUITTINEN

KOULUTUS Koneasentaja
TYÖSKENNELLYT John Deere Forestry Oy:n tehtaalla vuodesta 1998 lähtien
TOIMINUT viimeiset pari vuotta Joensuun Seudun Teollisuustyöntekijöiden ammattiosasto 59:n hallituksen jäsenenä