Etelä-Korean Demokraattisen puolueen puheenjohtaja Lee Jae-myung osallistui maan presidentin, Kansan valta -puolueen Yoon Suk-yeolin vastaiseen mielenosoitukseen pääkaupunki Soulissa 4. helmikuuta 2023.

Liittoja väitetään Pohjois-Korean vakoilijoiksi

3.5.2023

TEKSTI HEIKKI JOKINEN

Oikeistolaisen Kansan valta -puolueen Yoon Suk-yeol aloitti äärimmäisen täpärän voiton jälkeen Etelä-Korean presidenttinä toukokuussa 2022. Hänen työlistansa kärjessä ovat työelämän sääntöjen heikentäminen ja ammattiliittojen murskaaminen.

Vuoden alussa Yoonin hallitus käski ammattiliittoja toimittamaan viranomaisille kirjanpitonsa. Osa liitoista piti vaadetta laittomana ja on kieltäytynyt toimittamasta kirjanpitoaan. Ainakin 86 liittoa on jo sakotettu kieltäytymisestä.

Erityisesti hallitusta ärsyttävät rakennustyöläisten liitot. Poliisi ratsasi kahdeksan niiden toimistoa. Hallituksen mukaan liitot pakottavat palkkaamaan haluamiaan henkilöitä ja harjoittavat kiristystä.

Syytetyn liiton mukaan yksi epäilty oli tehnyt tällaista ja hänet on jo erotettu liitosta. Hallitukselle tämä kuitenkin tarjosi syyn iskeä koko alan kimppuun. Hallitus sanoo rikostapauksia olevan satoja.

Oikeistohallitus on samalla keksinyt, että ammattiliitoissa toimitaan Pohjois-Korean vakoilijoina. Kansallisen turvallisuuden virasto teki alkuvuonna laajat etsinnät muun muassa keskusjärjestö KCTU:n toimistoissa tuhansien poliisien voimin.

Väljät muotoilut mahdollistavat laajan rankaisemisen.

Presidentin puolueen puheenjohtaja Kim Gi-hyeon väitti KCTU:n ”vannoneen uskollisuutta Pohjois-Korealle” ja liittojen vaatineen presidentin eroa vain sen vaatimuksesta. Tosiasiassa vain viittä ihmistä edes epäillään mistään, mutta hallitus haluaa kaataa monta liittoa.

Vuoden 2022 lopulla presidentti Yoon mursi rahtialan lakon määräämällä lakkolaiset työhön. Hän vertasi liiton lakkoa vaarallisuudessa Pohjois-Korean ydinaseuhkaan.

The Korea Heraldin mukaan hallitus suunnittelee liittoja rangaistaviksi rikoslain nojalla, mikäli ne ”loukkaavat muiden työntekijöiden tai liittojen oikeuksia tai sekaantuvat tavanomaiseen liiketoimintaan”. Väljät muotoilut mahdollistavat laajan rankaisemisen.

Edellinen presidentti, keskusta-vasemmistolainen Moon Jae-in laski 2019 sallitun työviikon pituutta 68 tunnista 52:een tuntiin. Nyt Yoonin hallitus halusi nostaa sen 69 tuntiin. Maaliskuussa se kuitenkin ilmoitti peruvansa esityksen laajan vastustuksen vuoksi.