Luottamusmiehet pitäisi melkein pakottaa koulutukseen, koska siitä on niin iso apu, Pekka Karttunen sanoo. ”Alkaa ymmärtää paljon paremmin, mitä edunvalvonta oikein on.”

”Peruskurssilla pääsi jyvälle, jatkokurssilla syvemmälle”

TEKSTI MIKKO NIKULA
KUVA ANNIKA RAUHALA

PEKKA KARTTUNEN

Pääluottamusmies, ajoneuvoasentaja
K-Auto Retail Oy
Helsinki

Helsingin seudun autoalan ammattilaiset ao. 84

Pekka Karttunen aloitti Helsingin Herttoniemessä sijaitsevan K-Auto Retailin pääluottamusmiehenä viime vuoden loppukesällä. Paikka aukesi, kun edeltäjä Mika Lindblad siirtyi töihin Teollisuusliittoon.

– Olin ainoa ehdokas, eli vaaleja ei pidetty. Oli heti selvää, että haluan kouluttautua, kertoo 26 vuotta autoalalla työskennellyt Karttunen.

Muutaman kuukauden pestissä oltuaan hän suuntasi viikon mittaiselle Luottamusmiesten opinpolku  peruskurssille Murikka-opistoon.

– Sieltä sai pohjan tekemiseen. Pääsi jyvälle siitä, miten tietoa etsitään pykälistä ja kuinka Finlexiä käytetään.

Peruskurssilta hankitun tietoperustan päälle oli hyvä rakentaa lisää. Marras–joulukuussa Karttunen oli jatkokurssilla; se koostuu kahdesta viikon jaksosta, joiden välillä on aikaa muutama viikko.

– Jatkokurssilla mentiin vähän syvemmälle. Tehtävissä oli malliesimerkkejä siitä, kuinka tietyssä tilanteessa työpaikalla pitää soveltaa tiettyjä pykäliä ja momentteja. Oikeat pykälät sitten etsittiin joko työehtosopimuksesta tai laista. Se oli mielenkiintoinen harjoitus.

Jo nyt jatkokurssin opeista onkin ehtinyt olla käytännön hyötyä luottamustoimessa.

– Meillä on sellainen autonmyyjien palkkaukseen ja irtisanomiseen liittyvä asia, ja työnantajan kanssa on hiukan eri näkemys, että miten kuuluisi tulkita työehtosopimuksen pykälää alan suhdanteiden vaikutuksesta.

Luottamusmieskurssien lisäksi Karttunen on osallistunut Murikassa autoalan palkkaustekniikan koulutukseen. Seuraavaksi suunnitelmissa on neuvottelutaidon kurssille meno, ja jossain vaiheessa mahdollisesti paikallisen sopimisen ja työoikeuden kurssit.

Jos asia olisi hänen päätösvallassaan, jokaisen luottamusmiehen pitäisi käydä liiton kurssilla.

– Kyllä ihmiset pitäisi sinne melkein pakottaa, koska siitä on niin iso apu. Alkaa ymmärtää paljon paremmin, mitä edunvalvonta oikein on. Mutta yllättävän moni ei mene kurssille, autoalalla varsinkaan.

Mistä johtuu, että kaikki eivät opintopolulle astu? Karttunen miettii hetken ja arvelee, että kotoa lähtemisen kynnys voi olla monille korkea. Sitten hän muistaa uusille luottamusmiehille tarkoitetut yhden päivän starttikurssit, joissa käydään tiiviisti läpi luottamusmiehen oikeudet, velvollisuudet ja tehtäväkenttä.

– Niitähän järjestetään alueilla, lähellä osallistujia. Jos kalenterissa on hyvin tiukkaa, niin kannattaa ainakin ne ihan perustiedot käydä hankkimassa.