Asenne ry toimii Forssassa vanhalla bensa-asemalla. Jambo Mäkilä ja Sari Malmberg luovuttivat ammattiosaston lahjoituksen 7. joulukuuta. Vastaanottamassa olivat Paula Vigilant, Nuutti Malk, Harri Vigilant ja Toy Chantarawibunkun.
Asenne ry toimii Forssassa vanhalla bensa-asemalla. Jambo Mäkilä ja Sari Malmberg luovuttivat ammattiosaston lahjoituksen 7. joulukuuta. Vastaanottamassa olivat Paula Vigilant, Nuutti Malk, Harri Vigilant ja Toy Chantarawibunkun.

Ammattiosasto lahjoitti hyvään tarkoitukseen – ”Nuoriso on tulevaisuutemme”

TEKSTI JA KUVAT ANTTI HYVÄRINEN

Forssan metallityöväen ammattiosasto lahjoitti Asenne ry:lle 1 000 euroa. Vanhalla bensa-asemalla toimiva Asenne ehkäisee syrjäytymistä ja ohjaa nuoria kohti työelämää.

– Tämä lahjoituskohde tukee kaikista parhaiten nuoria, mahdollisia tulevia osastolaisia, Sari Malmberg sanoo.

Forssan metallityöväen ammattiosasto 179 lahjoitti nuoriso- ja sosiaalityötä tekevälle Asenne ry:lle 1 000 euroa.

Ammattiosaston sihteeri Malmberg ja hallituksen jäsen Jarmo ”Jambo” Mäkilä luovuttivat shekin 7. joulukuuta forssalaisyhdistykselle, jota pyörittävät Paula ja Harri Vigilant.

– Sari on tämän idean äiti. Hän lähti ajamaan asiaa, ja pikkuhiljaa lämpenimme ajatukselle, Mäkilä kertoo.

– Tänä vuonna ei ollut nuorisojaostoa, mutta rahaa oli kumminkin budjetoitu toimintaan. Päätettiin, että käytetään raha kolmannen sektorin tukemiseen, Malmberg kertoo.

Päätettiin, että käytetään raha kolmannen sektorin tukemiseen.

Vuonna 2023 ammattiosaston nuorisojaosto laitetaan jälleen toimintaan, minkä jälkeen yhteistyömahdollisuudet Asenne ry:n kanssa ovat entistä laajemmat.

On tärkeää, että ammattiosasto toimii aktiivisesti omalla alueellaan ja omassa yhteisössään. Lahjoitus tuo myös näkyvyyttä osaston ja Teollisuusliiton toiminnalle.

– Saadaan silmää auki nuorille, että tällaistakin toimintaa on, Mäkilä sanoo.

Lähes 1 400-jäsenisen ammattiosaston päällimmäisenä viestinä on, että teollisuusliittolaisille aloille opiskelevien kannattaa liittyä liittoon.

Opiskelijajäsenyys on ilmainen, mutta lähes kaikki jäsenedut ovat saatavilla. Myös liiton opiskelijajäsenille suunnattuja 500 euron stipendejä kannattaa hakea.

Bensiksen tilat on suunniteltu nuorten toiveet huomioiden. Sohvilla istuvat Nuutti Malk, Kosti Kankaanranta, Matias Koskinen ja Emil-Mico Mattila.

APUA VAPAAEHTOISVOIMIN

Vuonna 2019 rekisteröidyn vapaaehtoisvoimin toimivan Asenne ry:n taival alkoi tavoitteesta kerätä 10 000 euroa lastensuojeluyksiköille.

– Olimme huomanneet, miten iso resurssipula on varsinkin julkisen puolen lastensuojeluyksiköillä, Paula Vigilant kertoo.

Poikkeusajat kuitenkin muuttivat suunnitelmia ja toiminnan suuntaa. Korona-ajan apua yhdistys jakoi esimerkiksi kuljettamalla ruokaa kotikoulussa oleville lapsille, joiden vanhemmat olivat päivät töissä.

– Ei ollut tarkoitus tehdä nuorisotyötä, vaan sosiaalityötä kaikille ihmisille, siis vastata korona-ajan tarpeisiin, Paula Vigilant kertoo.

Bänditilassa voi päästää luovuuden valloilleen. Huone on tarvittaessa myös rauhallinen keskustelualue. Rummuissa Kosti Kankaanranta ja takana Jambo Mäkilä ja Harri Vigilant.

BENSA-ASEMA TUKIKOHDAKSI

Toiminnan laajentuessa oli selvää, että yhdistys tarvitsee tukikohdan. Paikaksi löytyi Forssassa sijaitseva bensa-asema, Vanha Bensis, jonka kunnostus alkoi keväällä 2021.

– Ensimmäiset pojat tulivat koputtelemaan, että saako tulla sisään, kun ikkunat olivat vielä teipattuina ja olin täällä maalaamassa, Paula Vigilant kertoo.

Seudun yritykset lähtivät mukaan toimitilojen rakentamiseen innolla. Yhteisöllisyys yllätti Vigilantitkin, sillä 40–50 yritystä kantoi kortensa kekoon.

Kuunneltiin nuorten toiveita, että saatiin yhdistettyä mahdollisimman monta toimintoa saman katon alle.

Bensiksellä on tilat esimerkiksi mopojen ja muiden laitteiden rassaamiseen, bänditilat soittamiseen ja keittiö ruoanlaittoon. Myös kamppailu-urheilu kuuluu harrastusmahdollisuuksiin.

– Kuunneltiin nuorten toiveita, että saatiin yhdistettyä mahdollisimman monta toimintoa saman katon alle, Harri Vigilant kertoo.

Lahjashekki pääsi kunniapaikalle bensiksen kattoon.

REILUA MEININKIÄ

Pääsääntö on, että bensiksellä käyttäydytään reilusti. Silloin harvoin, kun sääntöjä on rikottu, asiat on käyty saman tien läpi koko porukalla.

– Meillä on täällä tarkat käyttäytymissäännöt, joita kaikki noudattavat. Uskon, että malli leviää myös ulkopuolelle, Paula Vigilant sanoo.

Maanantaisin, keskiviikkoisin ja lauantaisin puolesta päivästä 6–8 tuntia auki oleva bensis kerää päivittäin 40–90 kävijää. Ruokailu on osa päivän kulkua.

– Ruoka tehdään aina yhdessä, Paula Vigilant kertoo.

– Kun verensokerit ovat tasaiset, kaikilla on paljon helpompaa tehdä hommia, Harri Vigilant sanoo.

Jokainen siivoaa jälkensä bensiksellä.

Asenne ry tekee yhteistyötä moniin suuntiin. Muun muassa koulut ja lastensuojeluyksiköt ovat yhteistyökumppaneja.

Ammattiopiston opiskelijoita on koulutussopimuksella harjoittelemassa työelämän sääntöjä ennen varsinaiseen työelämään siirtymistä.

Haluamme nostaa ylöspäin perinteisiä ammatteja ja tekemistä.

– Haluamme nostaa ylöspäin perinteisiä ammatteja ja tekemistä. Silläkin on merkitystä, annatko omaa aikaa ja ammattitaitoa eteenpäin, Paula Vigilant sanoo.

Syrjäytymisen ja nuorisorikollisuuden ehkäisy ovat yhdistyksen toiminnan ydintä. Myös yhdyskuntapalveluksia on mahdollista suorittaa yhdistyksen toiminnassa.

Arttu Siro ja Jaakko Hiisilä putsaavat osia maalauskuntoon.

MUKAVIA IHMISIÄ JA TEKEMISTÄ

Tällä hetkellä bensiksellä rakennetaan edesmenneeltä Hese Toloselta kesken jäänyttä minirod-pienoisautoa. Tavoitteena on aikanaan viedä valmis auto esille American Car Show -näyttelyyn.

Minirodin rakentamisprojektiin haetaan eri alojen ammattilaisia, jotka ohjaavat, ja nuoret toteuttavat. Tänään projektin parissa ovat Jaakko Hiisilä ja Arttu Siro.

– Putsailemme moottoria maalauskuntoon, Hiisilä sanoo.

Sähköpuolella opiskeleva Hiisilä kertoo, että hän kävi ensimmäisen kerran bensiksellä tuodessaan isänsä yrityksen lahjoitusta. Kesästä lähtien Hiisilä on käynyt bensiksellä aina, kun ovet ovat auki.

Autopuolella opiskeleva Siro kertoo käyneensä bensiksellä aktiivisesti kesästä 2022 lähtien.

– Täällä on mukavia ihmisiä ja tekemistä, Siro sanoo.

Työn alla on minirod-pienoisauto. Työskentely pysyy mielekkäänä, kun tiukkoja valmistumisaikatauluja ei aseteta.

TILAT MAHDOLLISTAVAT TOIMINNAN

Vigilantit tekevät yhdistystyötä päivätöidensä ohessa.

– Haaveena on päästä joskus työskentelemään tänne. Voitaisiin pitää bensis virka-aikaan auki, Paula Vigilant kertoo.

Paula Vigilant toivoo, että jonain päivänä bensis on työpaikka ja ovet voidaan pitää auki päivät läpeensä.

Tällä hetkellä keskitytään siihen, että jatkossakin toimitilojen vuokra saadaan maksettua ja toiminta jatkuu. Lahjoitukset ja kannattajajäsenyydet ovat toiminnan perustana.

– Tämä lahjoitus menee siihen, että saadaan maksettua vuokrat ja ylläpidettyä tiloja. Jos ei ole tiloja, ei ole toimintaa, Paula Vigilant sanoo ja osoittaa tuhannen euron shekkiä.

Forssan metallityöväen ammattiosasto haastaa muut osastot ympäri Suomen lahjoittamaan vastaaviin kohteisiin.

– Nuoriso on meidän tulevaisuutemme, siihen pitää panostaa, Malmberg sanoo.