painaja Mauri Lund, Kirjapaino Kari
”Painan kortteja kuusivärisellä painokoneella, jossa on kääntölaite ja lakkayksikkö. Saan ajettua kortin molemmat puolet kerralla. Kortin taustaan eli sekundapuolelle on mahdollista ajaa kahta väriä ja priimapuolelle neljää väriä ja sitten vielä lakka päälle. Nyt katson, että korttien väriarvot ovat kohdallaan. Hyvältä näyttää", sanoo painaja Mauri Lund.

Tarkkaa työtä korttien parissa

KUVAT JYRKI LUUKKONEN
TEKSTI MEERI YLÄ-TUUHONEN

Kirjapaino Karissa Jyväskylässä painetaan noin 30 miljoonaa korttia vuodessa. Työ vaatii tarkkuutta, huolellisuutta ja keskittymiskykyä.

”Kerään ja tarkastan aineiston ja asemoin sen painoarkille työtilauksen mukaan. Sitten tulostan painopellit ja teen glitter- ja foliofilmit. Työnkuvaani kuuluu huolehtia, että painokoneella on tavaraa ja että kortit lähtevät ajoissa tuotantoon. Työ vaatii tarkkuutta, huolellisuutta ja keskittymiskykyä. Virheitä tulee helposti, jos ajatus ei ole mukana siinä, mitä tekee”, sanoo painopinnanvalmistaja Joni Solehmainen.
Foliointi saa kortit kimaltamaan.
Toni Poutanen tarkistaa, että korttien kultaus on millilleen kohdillaan.

Kirjapaino Kari

”Teen kultauksia kaksiosaisiin onnittelukortteihin. Kohopaino on minun juttuni. Työ on tarkkuutta vaativaa, ja se sopii luonteelleni”, sanoo kohopainaja Toni Poutanen.
”Päivät eivät ole samanlaisia. Kortteja on monenlaisia, ja vaihtelua tuo sekin, että työskentelen kahdella eri koneella”, sanoo painaja Jani Holmberg.
Postikortti täytti Suomessa viime vuonna 150 vuotta. Kirjapaino Karissa niitä painetaan noin 30 miljoonaa vuodessa. Joulu on yhä korttien kulta-aikaa. Joulukortit painetaan pääosin kesällä, kertoo paperinleikkaaja Harry Saero.

Kirjapaino Kari

”Nuuttaan kortteja vuonna 1950 valmistetulla Heidelbergin sylinterikoneella. Ilman nuuttausta kartonki ei taivu nätisti. Tätä konetta ei ole koskaan tarvinnut korjata. Kun sitä muistaa öljytä ja rasvata, niin se pyörii. Vanhan koneen kanssa täytyy tosin olla varovainen, koska siinä ei ole turvalaitteita. Se pysähtyy vain kammesta”, sanoo pääluottamusmies ja koneenhoitaja Ari Liukkonen.
”Korttitilaukset tulevat minulle Kartolta ja Paletilta Excel-taulukkoina. Teen ensin työlistan, johon listaan arkin kaikki kortit ja työvaiheet. Sitten teen paperisen leiska-arkin, jonka mukaan tehdään asemointi. Tykkään työstäni ja minulla on mukavat työkaverit. Olen viihtynyt täällä 36 vuotta”, sanoo työsuojeluvaltuutettu ja repron asiakaspalvelija Paula Toivonen.

Kirjapaino Kari

KIRJAPAINO KARI KY

PERUSTETTU 1966
KOTIPAIKKA Jyväskylä
OMISTAJAT Sisarukset Minna Kesonen, Heidi Poikolainen ja Jari Pynnönen
TUOTANTO Korttipainaminen, painatustuotteet ja suoramarkkinointiratkaisut. Kirjapainon lisäksi yhtiöön kuuluu toimistotukku ja verkkokauppa.
HENKILÖSTÖ Noin 60, joista 25 tuotannossa kirjapainossa
LIIKEVAIHTO 19 miljoonaa euroa (2021)