Maataloustyöntekijä Pekka Jurmu
Pekka Jurmu on hoitanut Marttilan tilan karjaa viimeiset 12 vuotta.

Levol­listen lehmien levol­linen pehtoori

KUVAT JAAKKO HEIKKILÄ
TEKSTI SUVI SAJANIEMI

”Nämä ovat rauhal­lista rotua. Lypsy­karjan kanssa piti varoa, mutta tiedänhän minä miten toimia, kun olen ollut elukoiden kanssa pikku­lap­sesta asti.” Maata­lous­työn­te­kijä Pekka Jurmu pitää huolta Marttilan tilan lihakarjasta.

PEKKA JURMU

IKÄ 63 vuotta
KOTIPAIKKAKUNTA Pudas­järvi
AMMATTI Maata­lous­työn­te­kijä
TYÖPAIKKA MTY Marttila Juha ja Veikko, Simo
AMMATTIOSASTO Teolli­suus­liiton Pudas­järven ao. 827

Maataloustyöntekijä Pekka Jurmu
”Minä pesen koko navetan joka kevät. Viikko tai kaksikin siinä menee. Senhän takia elukat pysyvät terveinä, kun navetta on puhdas. Tämä pihatto on tehty vanhasta lypsy­na­ve­tasta. Lanta­kola ajaa kourusta lannat pois aamuin illoin. Lehmät osaavat kyllä väistää kolaa. Lehmä on laumae­läin, ja johtaja on yleensä joku vanhempi emolehmä. Kun yksi lähtee, seuraavat muut perässä. Minä pidän eläimistä. En minä muuten täällä töissä olisi, mutta kaveriksi näille en ole ruvennut. Lehmät vain ovat. Ne kuuluvat tähän työhön.”

”Olen ollut monessa työpai­kassa, ja voisin koulu­tuk­seni puolesta (metal­li­mies, merko­nomi, agrologi, viittä vaille valmis, ylempi AMK-tutkinto) tehdä paljon muutakin. Mutta minulle tämä työ sopii, ja tämä on hyvä työpaikka. Tämä on vapaata. Kesällä lehmät ovat yötä päivää laitumella.”

Vanha isäntä Veikko Marttila, 80 vuotta, tekee edelleen töitä tilalla. Tällä kertaa on meneil­lään aidan korjaaminen.
Maataloustyöntekijä Pekka Jurmu
”Tulen seitse­mäksi ja katson, että kaikki on kunnossa, aidat ehjinä ja vettä laitu­mien altaissa. Siivoan paikkoja. Jos on jotain konetta rikki, korjailen. Pääsen ehkä kymmenen aikaan pois. Käyn tuossa kirkolla, missä minulla on pieni yksiö. Tulen takaisin kolmen aikaan ja pääsen viideltä tai kuudelta pois. Tessin raameissa ollaan, mutta saan pitää itse kirjaa tunneis­tani. Voin käyttää pidem­pien päivien tunteja omiin menoi­hini. Loista­vasti toimii meillä tämä paikal­linen sopiminen. Ja minulla on suht´ hyvä palkka, yli tessin mennään.”
Hereford-karjan emolehmät ovat tarvin­neet Jurmun mukaan harvoin avusta­mista poiki­mi­sessa. Olkipat­jalla on niin emien kuin vasikoi­denkin mukava olla.

Maataloustyöntekijä Pekka Jurmu
”Kesällä on aitojen korjaa­mista ja siirtä­mistä. Lehmiä pitää siirtää uusiin osastoihin, kun edellinen laidun kalutaan loppuun. Uutta laidunta pitää kylvää. Urakoit­sija paalaa rehut, mutta osallistun, jos tarvi­taan. Korjaan traktorit. Vasikat syntyvät maalis-huhti­kuussa. Paljoa ei ole jouduttu poiki­mi­sessa avusta­maan. Emä tuntee oman vasik­kansa. Potkii muut pois. Mutta keväällä syntyi kaksoset ja emä hylkäsi toisen. Juotimme kaksi viikkoa tutti­pul­lolla. Sitten vasikka ryhtyi varas­ta­maan muilta. Takaa­päin kävi imemässä kuin vieras emä ei huomannut. Hyvin se musta sonni on kasvanut.”

”Minulla on oma pieni tila Pudas­jär­vellä. Olen MTK:n jäsen. Olen myös Agrolo­gi­liiton jäsen. Mutta Teolli­suus­liitto kiinnostaa eniten. Istun TES-neuvot­te­lu­kun­nassa. Teolli­suus­liiton kautta saadaan minusta parhaiten ajettua maaseudun työnte­ki­jöiden asioita eteen­päin. Palkkahan se on se ykkös­asia. Tällainen työ on taval­laan kutsu­musam­matti. Ei tälle alalle lähte­minen jää työoloista kiinni. Mutta mitenkä saada nuoria alalle, jos palkalla ei tule toimeen?”

Monio­saaja ja lehmäpehtoori

Miten ruotsa­laisen akkuteh­taan metal­li­mie­hestä tuli lehmä­peh­toori Suomen Lappiin? Pekka Jurmu kertoo.

Marttilan tilan karjaa on viimeiset 12 vuotta hoitanut maata­lous­työn­te­kijä Pekka Jurmu. Polvei­leva elämän­polku on käynyt Ruotsin ja eteläisen Suomen kautta Simon kuntaan Kemin kupee­seen. Juurisyy on lapsuus maatilan poikana Pudasjärvellä.

– Tiedänhän minä miten toimia, kun olen ollut elukoiden kanssa pikku­lap­sesta asti.

– Olen ollut niin monessa työpai­kassa, että tiedän senkin, mitä kontto­rissa istuminen on. Se ei sovi minulle, Jurmu toteaa.

Kotiti­lalta lähdet­tyään Jurmu oli viisi vuotta töissä Ruotsissa Göteborgin seudulla. Viimeisin työ siellä oli Tutorin akkuteh­taassa. Vuonna 1987 Jurmu palasi Suomeen ja osti kotitilan vanhemmiltaan.

­­– Lypsy­lehmiä oli 15, nuorta karjaa saman verran lisää.

Se oli maata­louden niin sanotun tehos­tu­misen aikoihin liian vähän. Olisi pitänyt rakentaa uusi navetta. Jurmu oli aiemman metal­li­kou­lu­tuksen oheen lukenut itsel­leen myös merko­nomin ja agrologin paperit, mutta maatilan paisut­ta­mis­rul­jans­siin hän ei halunnut enää vuonna 1999 lähteä.

– Sen jälkeen menin sitten sinne, missä töitä oli, Jurmu kertoo.

KAIKKI OSATAAN, MUTTEI RATSASTETA

– En ratsas­tanut. Vaikka tarjo­sivat. Kaikki muut työt tein, mitä tilalla oli.

Jurmu paiski vuodet 2007–2009 töitä mäntsä­lä­läi­sellä ratsu­ti­lalla, mutta satulaan hän ei suostunut nouse­maan. Ennen ratsu­tilan töiden loppu­mista Jurmu oli ollut neljä kesäkautta tutki­massa nurmi- ja vilja­kas­veja Pohjois-Pohjan­maan tutki­mus­a­se­malla Ruukissa.

– Noh, voinhan minä tulla.

Niin vastasi monitai­toinen mies Juha Martti­lalle, kun tämä keväällä 2010 kysyi: ”Voisitko tulla meille töihin?” Ja kyllä, tämä on juuri se Juha Marttila, joka puheen­joh­ta­jana näkyy julki­suu­dessa MTK:ta ja maanvil­je­li­jöiden etuja puolustamassa.

– Minun piti tulla vain vähäksi aikaa, mutta siitä asti olen ollut täällä.

Eivät tässä kaikki pärjäisi, eivät kaikki näitä hommia rupiaisi tekemään.

Mikä olisi­kaan ollessa?

­– Eivät tässä kaikki pärjäisi, eivät kaikki näitä hommia rupiaisi tekemään. Mutta minulle ei täällä ole mikään raskasta tai vaikeaa. Eivätkä säätkään koskaan rassaa. Tämä on vapaata.

– Ja nythän tämä on helppoa, Jurmu kuvaa.

Vaikka maata­lous­työn­te­kijän arkiru­peama jakaantuu edelleenkin kahteen osaan, olivat vuodet ennen 2019 alkanutta lihakar­jan­pitoa raskaampia. Lypsy­karjaa oli 60–70 päätä. Vaikka tilalla oli vuonna 2002 raken­ne­tussa pihana­ve­tassa lypsy­asema, ei se vastannut robottia. Lypsä­mi­ses­säkin vaadit­tiin siis paljon käsityötä.

Lypsy­karjan pito oli ylipäänsä tiukempaa ja sitovampaa, ja holstei­ni­laiset lehmät olivat Jurmun mukaan pahapäi­sempiä kuin nykyisen lihakar­ja­rodun, eli Herefordin, lempeät ja lauhkeat emolehmät.

YDINASIOIDEN ÄÄRELLÄ

Partaita putsa­taan. Liete­lantaa ajetaan. Lehmiä astute­taan. Sähkö­ai­toja kunnos­te­taan. Trakto­reita korja­taan. Peltoja kynne­tään. Laidunta kylve­tään.  Heinää niite­tään. Rehupaa­leja kerätään.

– Se tekee, joka kerkeää, Jurmu kuvailee yhteis­työtä tilalla.

Vanha isäntä Veikko Marttila hoitaa usein trakto­ri­hommia. Juha Marttila taas päättää tieto­ko­nei­neen tilan isommat kuviot. Siis esimer­kiksi sen, mitkä hiehot jäävät tilalle emoleh­miksi. Vaikka Jurmu ei opikaan lehmiä yksilöinä tunte­maan, hän saattaa kertoa, mitä numeroa korva­mer­keis­sään kantava hieho vaikuttaa aralta tai äkäiseltä, ja joutaa pois.

– Minä ne tiedän parhaiten, minähän navetassa olen.

Ja näin Jurmu kuvailee juuri nyt meneil­lään olevaan vuoden­kier­toon kuuluvia töitään.

–  Minä pesen koko navetan joka kevät. Viikko tai kaksikin siinä menee. Senhän takia elukat pysyvät terveinä, kun navetta on puhdas.

Senhän takia elukat pysyvät terveinä, kun navetta on puhdas.

– Kesällä lehmät ovat yötä päivää laitu­mella. Tulen seitse­mäksi ja katson, että kaikki on kunnossa, aidat ehjinä ja vettä laitu­mien altaissa. Siivoan paikkoja. Jos on jotain konetta rikki, korjailen. Huolto­miehiä ei ole täällä juuri näkynyt. Pääsen ehkä kymmenen aikaan pois. Käyn tuossa kirkolla, missä minulla on pieni yksiö. Tulen takaisin kolmen aikaan ja pääsen viideltä tai kuudelta pois.

– Tessin raameissa ollaan, mutta saan pitää itse kirjaa tunneis­tani. Voin käyttää pidem­pien päivien tunteja omiin menoi­hini. Loista­vasti toimii meillä tämä paikal­linen sopiminen. Ja minulla on suht´ hyvä palkka, yli tessin mennään.

­Viiti­sen­kym­mentä emolehmää poikii maalis–huhtikuussa viiti­sen­kym­mentä vasikkaa.

– Paljoa ei ole jouduttu poiki­mi­sessa avusta­maan. Aika lailla ovat vasikat itse synty­neet. Emä tuntee oman vasik­kansa. Potkii muut pois. Mutta keväällä syntyi kaksoset ja emä hylkäsi toisen. Juotimme kaksi viikkoa tutti­pul­lolla. Sitten vasikka ryhtyi varas­ta­maan muilta. Takaa­päin kävi imemässä kuin vieras emä ei huomannut. Hyvin se musta sonni on kasvanut.

KURITONTA NUORISOA

Nuoriso ei ole vain ovelaa, se on myös kuritonta. Lähdet­tyämme laitumia katsas­ta­maan ja kiertä­mään yksi vasikoista pelästyy ja ryntää läpi aitojen villim­mälle ja vapaam­malle puolelle.

– Ei ne aina välitä, voivat iskettää itsensä sähkö­lan­kaan, Jurmu ihmet­telee vasikoiden toljailuja.

Emä on lähtenyt samasta aidasta läpi jälki­kas­vuaan pelas­ta­maan, toinen kaksikko vielä näiden perässä. Jurmu pistää juoksuksi ja kiertää toista kautta hätis­tä­mään karku­laiset takaisin laitu­melle. Myöhemmin havai­taan, että hyvä oli emienkin ryntäillä nuori­sonsa perään, sillä sähkö­pai­me­nesta ja sen aitalan­gasta on jäänyt sähkö uupumaan.

Aitoja on 100 hehtaarin tilalla kaikkiaan 4–5 kilometriä. Ne teettävät töitä. Syksyllä on yleensä kaikki langat kerätty pois, sillä porot ja hirvet tuppaavat niitä vioit­ta­maan. Lehmiä siirre­tään aina uusille laitu­mille, ”osastoihin”, kun vanha on kaluttu loppuun. Aitojakin on siksi siirrettävä.

Maataloustyöntekijä Pekka Jurmu
Tämä on vapaata, sanoo Pekka Jurmu työstään.

LEHMÄT JA RUOKAKETJU

Jurmulla on kaikkien muiden tutkin­to­jensa ohella viittä vaille valmiina myös ylempi AMK-tutkinto Seinä­joen ammat­ti­kor­kea­kou­lusta. Opinnäy­te­työn aiheena hänellä on Ruoka­ketjun kehittäminen.

Marttilan tilan karjasta lähtee vasikoita syksyllä eteen­päin toiselle kasvat­ta­jalle ja lopulta lähinnä pihvi­li­haksi ravintoloihin.

– Kyllä näillä lehmillä on tunteet, se on selvä. Emät huutavat viikon sen jälkeen, kun vasikat lähtevät.

Jurmu sanoo, ettei hän ole kuiten­kaan näille eläimille kaveriksi ryhtynyt. Silloin hän ei voisi olla tilalla töissä, vaikka hän pitää eläimistä. Koiriakin hänellä on ollut.

– Lehmät vain ovat. Ne kuuluvat tähän työhön.

Kyllä näillä lehmillä on tunteet, se on selvä.

Nauta on hyöty­suh­teel­taan kaikkein kehnoin tuotan­toe­läin, kun kasveja muunne­taan ihmis­ra­vin­noksi. Julki­suu­dessa muistu­te­taan, että alle viidesosa tarvit­se­mas­tamme energiasta tulee eläin­pe­räi­sistä tuotteista, vaikka pelloista lähes neljä viides­osaa on eläin­tuo­tannon käytössä.

– Väistä­mättä näitä asioita tulee pohdittua, kun lukee tiedo­tus­vä­li­neitä, Jurmu toteaa.

Jurmu kuitenkin huomauttaa, että tällä tilalla rehut saadaan omilta pelloilta, eli hyvin vähän käyte­tään väkilan­noit­teita tai muita ulkopuo­lisia tuotantopanoksia.

Oman karjan lanta käyte­tään tarkkaan lannoi­tuk­seen. Samalla nousee pohdin­taan Suomen erikoi­son­gelma. Hyvää lannoi­tetta, eli lantaa, löytyy Itä- ja Pohjois-Suomen karja­ti­loilta, mutta sitä ei saada Varsi­nais-Suomen vilja­ti­loille. Näiden keino­lan­noit­teista valuu sitten rehevöit­tävää ainesta Itäme­reen sen pahoin­vointia syventämään.

– Mutta näiden pohti­minen on varmaan MTK:n hommia. Ja minä uskon, että täällä on vielä 10–20 vuotta karjaa, vaikka minä en enää niitä olisi­kaan hoita­massa, Jurmu uskoo.