Teollisuusliiton teknologiasektorin neuvottelukunta käsitteli maanantaina 11. lokakuuta teknologiateollisuuden sopimustilannetta. Kuvassa liiton puheenjohtaja Riku Aalto, 1. varapuheenjohtaja Turja Lehtonen, sektorijohtokunnan jäsen Timo Mällinen sekä teknologiasektorin johtaja Jyrki Virtanen.

Riku Aalto: Teollisuusliitto ei voi ostaa työmarkkinasikaa säkissä – neuvotteluille ei vielä edellytyksiä

Puheenjohtaja Riku Aallon viesti liiton jäsenille on, että teknologiateollisuuden työehdot ovat jälkisuojan perusteella voimassa, vaikka uutta sopimusta ei olisi vielä vanhan umpeutuessa.

11.10.2021

Teollisuusliitto katsoo, ettei uusi työnantajayhdistys Teknologiateollisuuden työnantajat ry ole vielä jäsenpohjaltaan riittävän laaja neuvottelemaan uutta valtakunnallista työehtosopimusta.

Tuoreimman tiedon mukaan yhdistyksen jäsenyrityksissä työskentelee noin 110 000 henkeä, eli noin kolmannes alan kaikista palkansaajista.

– Toivottavasti uuden yhdistyksen jäsenmäärä kehittyy niin, että pääsisimme aloittamaan neuvottelut mahdollisimman pian, toteaa Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto.

Työnantajayhdistys ei ole kertonut, mitkä yritykset ovat liittyneet sen jäseniksi tai mihin henkilöstöryhmiin yritysten työntekijät kuuluvat. Teollisuusliitto ei voi aloittaa neuvotteluja ennen kuin on tiedossa, ketä uusi yhdistys edustaa.

– Teollisuusliitto ei voi ostaa työmarkkinasikaa säkissä, Aalto toteaa.

LUOTTAMUS RAKENNETTAVA UUDELLEEN

Teknologiateollisuus ry ilmoitti maaliskuussa 2021 lopettavansa työehtosopimusten tekemisen ja perustavansa valtakunnallisia neuvotteluja varten uuden yhdistyksen, johon halukkaat yritykset voivat liittyä.

– Teknologiateollisuus romutti maaliskuisella ratkaisullaan luottamuksen, jota on rakennettu kymmeniä vuosia, Aalto toteaa.

Uusi työnantajayhdistys aloitti toimintansa vasta elokuussa, joten neuvottelujen alun viivästyminen oli Teknologiateollisuus ry:n valinta. Työehtosopimus umpeutuu marraskuun lopussa.

– Teknologiateollisuus torkutti herätyskelloa viisi kuukautta, jonka seurauksena on uhkana, että joudumme sopimuksettomaan tilaan, Aalto sanoo.

Teknologiateollisuus romutti maaliskuisella ratkaisullaan luottamuksen, jota on rakennettu kymmeniä vuosia.

Aalto pitää tilannetta erityisen valitettavana, sillä talouskasvu on vihdoin kunnolla päässyt vauhtiin. Vienti on elpynyt, ja useiden yritysten tilauskannat ovat täynnä. Samaan aikaan työrauha on päättymässä marraskuun lopussa.

– Teollisuusliitto haluaa kaikissa tilanteissa sopia. Emme kuitenkaan voi antaa työnantajille avointa sekkiä, Aalto sanoo.

Yrityskohtaisiin neuvotteluihin siirtyminen tarkoittaisi Suomen malliksi kutsutun vientivetoisen palkkamallin päättymistä.

– Mikäli Teollisuusliitolle ei löydy työnantajapuolesta neuvottelukumppania, liitto katsoo Etelärannan hylänneen yhteisen palkkakoordinaation, Aalto linjaa.

JÄLKISUOJA PITÄÄ TYÖEHDOT VOIMASSA

Puheenjohtaja Aalto viestittää Teollisuusliiton jäsenille, että teknologiateollisuuden työehtosopimuksen ehdot ovat jälkisuojan perusteella voimassa myös vanhan sopimuksen umpeutumisen jälkeen joulukuussa, vaikka uutta sopimusta ei vielä olisi tehty.

– Työntekijät voivat olla rauhassa, Aalto toteaa.

Esimerkiksi työoikeuden emeritusprofessori Seppo Koskinen on todennut, että Teollisuusliiton tulkinta on oikea, eikä työnantajapuoli pääse jälkisuojaa pakoon perustamalla itselleen seuraajan.

Teollisuusliitto vaatii myös Teknologiateollisuuden työnantajat ry:ltä selkeää kantaa työehtojen jälkisuojaan.

– Teollisuusliitto ei hyväksy tilannetta, jossa sen jäsenten työehtoja ryhdytään heikentämään keinotekoisin laintulkinnoin sopimusten umpeutumisen jälkeen, Aalto sanoo.

Teollisuusliiton tavoitteena on neuvotteluratkaisu, kunhan työnantajapuoli saa rivinsä järjestykseen.

– Liitto huolehtii neuvottelut, kun niiden aika on, Aalto viestittää liiton jäsenille.

TEKSTI ANTTI HYVÄRINEN
KUVA KITI HAILA