Jimi Jurmu: ”Kunnon työssä ei kenelläkään ole huono olla”

JIMI JURMU

Pääluottamusmies
Prysmian Group Finland Oy, Kirkkonummi
Pikkalan metallityöntekijäin ao. 11

”Olen viidettä vuotta töissä Prysmianilla ja pääluottamusmiehenä aloitin tammikuussa.

Kirkkonummella Prysmianin Pikkalan tehtaalla valmistetaan merikaapeleita, joita vedetään meren pohjaa pitkin esimerkiksi tuulipuistoihin.

Merikaapelia tulee todennäköisesti menemään jatkossakin, kun tuulivoimaa rakennetaan lisää. Tuotantotehtävissä Pikkalan tehtaalla on nyt hieman yli 250 henkeä.

Molemmat vanhempani ovat olleet luottamustehtävissä pidemmän aikaa. Sitä kautta on syntynyt mielenkiinto luottamustehtäviin, joissa pystyy edistämään työpaikan ilmapiiriä ja työehtoja.

Ei ole varmasti ollut helpoin aika aloittaa pääluottamusmiehenä. Koronan takia koulutuksiin on ollut hankala päästä. Siksi ilmoittauduin mukaan Kunnon työn teemapäivän 7.10. seminaariinkin.

Seminaarissa kiinnostaa saada tietoa, mikä on suunnitelma työehtosopimusten edistämiseen ja mitkä ovat näkemykset tulevaisuuden suhteen.

Muiden maiden ay-kuvioita olen seurannut todella vähän. Se on yksi syy, miksi halusin seminaariin saamaan uutta näkökulmaa.

Merikaapelia tulee todennäköisesti menemään jatkossakin, kun tuulivoimaa rakennetaan lisää.

”Kunnon työstä” tulee mieleen työolosuhteet yleensä. Siihen kuuluu, että työehdot ja palkkausasiat ovat kunnossa. Kunnon työssä ei kenelläkään ole huono olla.

Hyvillä mielin olen lähdössä loppuvuonna myös Murikkaan kursseille, jotta voin jatkossa hoitaa tehtäväni paremmin.

Tuleva tes-neuvottelukierros nousee työpaikalla usein keskustelun aiheeksi. Ihmiset kysyvät, mitä on tulossa ja lähteekö työnantaja mukaan uuteen teknologiateollisuuden työnantajajärjestöön, joka neuvottelee valtakunnallisen työehtosopimuksen. Hankala on ollut vastata, kun tietoa ei ole ollut.

Aika pelottavalta tilanne on näyttänyt. Meillä suurin osa työntekijöistä on keskeytymättömässä kolmivuorotyössä, jossa lisien kautta tulee iso osa tuloista. Lisät tulevat työehtosopimuksen kautta, joten ne ovat vaakalaudalla.

Tehtaalla työntekijöiden toiveena on, että tessin yleissitovuus jatkuisi. Palkankorotukset ja lomapäivien lisääminen ovat myös yleisiä toiveita. Esiin nousee lisäksi yötyölisä, joka on yllättävän pieni. Yötyö ei ole ihmiselle mikään terveellisin vaihtoehto.”

TEKSTI ANTTI HYVÄRINEN
KUVA PATRIK LINDSTRÖM

Teollisuusliitto, Paperiliitto, Pro ja YTN järjestävät kansainväliseen Kunnon työn teemapäivään liittyvän kutsuseminaarin 7.10. Seminaarissa käsitellään ruotsalaista työehtosopimustoimintaa sekä suomalaisten työehtosopimusten kehittämistä teknologia- ja metsäteollisuudessa.

4.10.2021