Kerrosviljely nojaa huipputeknologiaan

YK:n ennusteiden mukaan kaksi kolmesta maapallon asukkaasta asuu kaupunkialueella vuoteen 2050 mennessä. Maapallon väestön kasvaessa 10 miljardiin kasvaa myös ruoan tarve. Pulaa tulee niin vedestä kuin viljelymaasta.

19.7.2021

Tähän haasteeseen, ruoantuotannon turvaamiseen, on etsitty maailmalla osaratkaisua vertikaali- eli kerrosviljelystä.

Suomessa alan edelläkävijä on Lapinjärvellä Itä-Uudellamaalla sijaitseva Robben Pikku Puutarha, jolla on perinteisten kasvihuoneiden lisäksi yksi Euroopan suurimmista kerrosviljelmistä.

Yrityksen perustaja, toimitusjohtaja Robert Jordas kiinnostui kerrosviljelystä kymmenisen vuotta sitten. Jo sitä ennen, 2000-luvun alussa, hän aloitti kotitilallaan erikoiskasvien viljelyn kasvihuoneissa ja mietti uudenlaisia tapoja viljelyn kehittämiseen. Nyt yrityksellä on kasvihuoneita hehtaarin verran ja kerrosviljelmiä puolisen hehtaaria. Viljelyssä on lähes kolmekymmentä erilaista kasvia: yrttejä ja salaatteja sekä salaatintaimia.

Jordasin mukaan kerrosviljelyä on kehitetty maailmassa monessa paikassa vähän erilaisena. Kysymys on oikeastaan kasvihuoneviljelyn modernista versiosta, jossa käytetään huipputeknologiaa tarkoin kontrolloidussa ympäristössä.

Kerrosviljelyn eräs haaste on suuret perustamiskustannukset. Robben Pikku Puutarha on kuitenkin osoittanut, että investoinnit ovat kannattaneet ja että kerrosviljely on tuottavaa liiketoimintaa.

– Uskon, että kerrosviljelyn pinta-ala tulee satakertaistumaan maailmassa seuraavan viiden vuoden aikana, Jordas toteaa.

Kerrosviljely on kehittynyt yhtä jalkaa LED-teknologian kanssa. Energiatehokkaat LED-valot säteilevät kasvien kasvulle optimaalisia valon taajuuksia. Valoissa käytetään yleensä punaisia, sinisiä ja valkoisia lamppuja, joilla voidaan vaikuttaa muun muassa kasvuvauhtiin, kukintaan ja kasvin juuren kehittymiseen.

Kerrosviljelyn pinta-ala tulee satakertaistumaan maailmassa seuraavan viiden vuoden aikana.

Viljely tapahtuu suljetussa ja eristetyssä tilassa, jossa voidaan ylläpitää optimaalisia kasvuolosuhteita vuoden ympäri ilman erillistä lämmitystä. Suljetussa tilassa kasvit välttyvät kasvitaudeilta ja tuholaisilta.

Monessa kerroksessa olevat viljelylinjastot säästävät tilaa ja mahdollistavat viljelyn kaupunkialueilla. Kerrosviljelyä on harjoitettu esimerkiksi merikonteissa. Kasvit tarvitsevat vettä hyvin vähän, sillä kasvuvesi voidaan käyttää uudelleen, jolloin vettä ja ravinteita ei mene hukkaan.

Vuosina 2017–2019 Robben Pieni Puutarha teki yhteistyötä Fujitsun kanssa, joka on maailman toiseksi suurin it-alan yritys. Kolmivuotisessa projektissa kerättiin sensoreilla tietoa lämpötilan, valon, kastelun ja kasvualustan vaikutuksista satoon, mitä sitten analysoitiin optimaalisten kasvuolojen kehittämiseksi.

Vaikka Suomi on pieni maa, löytyy täältä Robert Jordasin mukaan paljon kerrosviljelyyn liittyvää tietotaitoa. Myös Jordasin oma yritys on mukana asiantuntijana puolessa tusinassa hankkeessa, joita toteutetaan niin kotimaassa kuin ulkomailla.

Tällä hetkellä kerrosviljelystä ollaan kiinnostuneita erityisesti Yhdysvalloissa, Lähi-idässä sekä Kiinassa ja muualla Aasiassa. Puhtaasta vedestä on monin paikoin pula, minkä lisäksi se on kallista. Suljetuissa viljelyoloissa säästytään myös oikullisilta säiltä sekä kasvitaudeilta ja tuholaisilta.

 

SATOA MAAN ALTA POMMISUOJASTA

Vuonna 2015 aloittanut Growing Underground -yritys tuottaa yrttejä ja salaatteja maan alla Britanniassa Lontoossa. Tilat on rakennettu toisen maailmansodan aikaiseen pommisuojaan, jonne on mahtunut aikoinaan 8 000 ihmistä. Tuotanto perustuu LED-valaistukseen ja vesiviljelyyn. Yritys käyttää viljelyyn 70 prosenttia vähemmän vettä kuin vastaava avomaalla sijaitseva viljelmä. Satoa maanalainen kerrosviljelyfarmi tuottaa 12 kertaa enemmän kuin keskiverto kasvihuone, mutta kuluttaa energiaa vain neljä kertaa enemmän.

VALON TAAJUUDELLA YHTEYS VITAMIINEIHIN

Robert Jordasin mukaan kerrosviljelyä koskevissa tutkimuksissa on noussut esiin, että esimerkiksi rucolalle eli sinappikaalille saadaan korkeammat C-vitamiinipitoisuudet, kun LED-valolle valitaan tietty taajuus. Tomaatin viljelyssä sopivalla valaistuksella voidaan nostaa C-vitamiinin määrää jopa yli 30 prosenttia.

Sininen valo vaikuttaa erityisesti kasvuun. Valoja säätämällä pystytään kasvattamaan myös yrttien öljypitoisuutta, jolloin niistä saadaan aromikkaampia.

SALAATTITORNEJA SINGAPORESSA

Maailman ensimmäinen kaupallinen kerrosviljelmä Sky Greens Farms avattiin Singaporeen vuonna 2012. Manhattanin kokoisessa kaupunkivaltiossa on rajoitetusti tilaa viljelylle, joten suurin osa ruoasta tuodaan Singaporeen ulkomailta.

Sky Greensin salaatit ja yrtit kasvatetaan yli sadassa tornissa, joilla on korkeutta yhdeksän metriä. Viljelmiä on päällekkäin lähes 40:ssä kerroksessa. Yritys käyttää patentoitua järjestelmää, joka hyödyntää hydrauliikkaa korkeiden rakenteiden kokoamisessa.

TEKSTI RIITTA SAARINEN
KUVA ROBBES LILLA TRÄDGÅRD