”Jag vill utmana mig själv” – Mästare2021 gav unga proffs chansen att visa vad de går för

Nea Kallio från Axell Brusaby i Kimito tog hem segern i hästskötsel i årets upplaga FM i yrkesskicklighet. Industrifacket belönade segrarna i fyra tävlingskategorier. 

26.5.2021

Finalen i Mästare2021-tävlingarna ordnades den här gången på 12 olika orter samtidigt 18–20.5. Runt 350 proffs och blivande proffs under 22 år tog sig vidare till finalerna från semifinalskedet.

Nea Kallio, som studerar vid yrkesinstitutet Axxels naturbruksenhet Brusaby i Kimito, tog hem segern tävlingsgrenen hästskötsel. Från början var det inte alls självklart att hon skulle delta i tävlingen.

– Först ville jag egentligen inte delta eftersom jag inte ser mig som en tävlingsmänniska, men sen kom jag på andra tankar. Jag lärde mig mycket under de här tre dagarna, säger Kallio.

Under de tre tävlingsdagarna fick deltagarna bland annat sköta hästen under hela den pågående tävlingen, sko hästen och lösgöra hästskor, sela hästen och göra en hälsogranskning.

– När man har skott hästar en hel dag känner man verkligen av det i låren på kvällen, säger hon.

Nea Kallio, segrare i tävingsklassen hästskötsel.  FOTO SKILLS FINLAND

För Kivelä har hästar varit en del av hennes vardag sedan hon var sju år gammal. Hon hade dubbelexamen närvårdare-student i bagaget när hon bestämde sig för att söka till hästskötarlinjen.

– För mig handlar att vara med hästar också om att samtidigt både samla tankar och tömma huvudet. Hästar och andra djur lever här och nu. Vi människor kan lära oss mycket av dem, säger Kallio.

– Jag har alltid velat hjälpa människor. I framtiden skulle jag gärna jobba med någon terapiform där man använder djur som stöd, säger Kallio.

Finskspråkiga Kallio bor i Pemar och pendlar till skolan i Kimito, där utbildningen sker på svenska.

– Jag förstår nästan allt. Ibland måste jag fråga något för att det ska vara bli tydligt, men allt har gått bra säger hon.

Förutom Kivelä deltog också Cassandra Randström från Axxell i årets upplaga av FM i yrkesskicklighet. På Axxel Brusaby i Kimito kan grundexamensstuderande studera till hästskötare, djurskötare, landsbygdsföretagare och skogsarbetare och skogsserviceproducent.

Sommarplanerna är redan på det klara för vinnaren.

– Det kommer att bli en sommar med många ridläger, där jag ska jobba. Samtidigt får jag också avlagt praktikpoäng som räknas till min examen, säger hon.

”DET FINNS ALLTID JOBB FÖR EN SKICKLIG CNC-OPERATÖR”

I tävlingsserien för CNC-operatörer tog Valtteri Meurasalo från Siilinjärvi segern. Till uppgifterna hörde bland annat att svarva och fräsa, vanliga arbetsmoment inom industrin. Slutresultatet bestod också av ett delmoment där man mätte CNC-operatörens teorikunskaper.

– Det var tillräckligt utmanande uppgifter så att man verkligen får fram skillnaderna, konstaterar Meurasalo.

Valtteri Meurasalo fick sin yrkesexamen slutförd genom att delta i tävlingen Mästare2021. Jobb har han också redan på lut.  FOTO SKILLS FINLAND/ SEPPO KOLEHMAINEN

Mästaretävlingena var samtidigt ockspå itaja-kilpailu oli Meurasalon koneistajaopintojen huipennus, sillä koululla tarvitsee enää käydä hakemassa tutkintopaperit.

– Jag fick mina sista studiepoäng genom att delta i den här tävlingen, säger Meurasalo.

Följande steg för Meurasalo blir att militärtjänstgöringen och efter det kallar arbetslivet.  Jobb har Meursalo redan fixat. Efter militären börjar han jobba med hydraulikpumpar på Hydroline Oy:s fabrik i Siilinjärvi.

– Det finns alltid jobb för skickliga maskinoperatörer, säger Meurasalo.

INDUSTRIFACKET BELÖNAR MÄSTARNA

Industrifacket belönar de tre bästa i fyra olika tävlingskategorier. Vinnaren får 800 euro, tvåan 600 euro och trean 400 euro.

Valtteri Meurasalo från CNC-koneistus-lajin voitti Valtteri Meurasalo Savon ammattiopistosta. Juho Saastamoinen från Savon ammattiopisto tog silver medan bronset gick till Miika Aaltonen från Keuda.

I tävlingsgrenen klädtillverkning tog Ellen Kälkäjä från OSAO i Uleåborgstrakten segern. Toiseksi sijoittui Elise Nikula Stadin ammatti- ja aikuisopisto i Helsingfors medan Saara Honka från Omnia i huvudstadsregionen slutade på tredje plats.

Medieplanering Mediasuunnittelu-lajin voitti Ida Myllys Careeriasta. Toiseksi sijoittui Ilari Antila OSAO:sta ja kolmanneksi sijoittui Taru Puputti Careeriasta.

I tävlingsklassen för maskin- och underhåll gick segern till Justus Mäkelä från Salpaus. Andra och tredje plats gick till Vamia i Vasa och Viljam Mäenpää och Eetu Keskinen.

Tyvärr tävlade man inte den här gången i möbelsnickeri eftersom tävlingen som skulle gå av stapeln i Kalajoki inhiberades på grund av coroaläget som snabbt blivit sämre på orten.

Alla resultat går att hitta på Mästare2021-tävlingens webbsidor.

VIRTUELL TÄVLING I CORONANS TID

Industrifacket var nu för tredje gången med i egenskap av officiell samarbetspartner i Mästare-tävlingen. Industrifackets organisationsombudsman Petteri Männistö vill föra fram att tävlingen är en viktig del i arbetet för att yrkesutbildningen ska utvecklas och få det erkännande det förtjänar.

Den höga nivån på utbildningen tillsammans med den tekniska utvecklingen kommer varje år fram i tävlingen. Därför ska vi också i fortsättningen satsa på det, hävdar Männistö.

Organisationsombudsmännen Petteri Männistö och Tuomas Suihkonen och Kari Hyytiä, expert på yrkesutbildning, deltog i Mästare2021 och representerade Indsutrifacket  den här gången på distans. FOTO KITI HAILA

Industrifacket har i år av förståliga skäl satsat på att en så stor del av verksamheten som möjligt ska gå att ordna på distans. Därför hade förbundet gått inför att bygga en virtuell monter på mässan i anknytning till tävlingarna.

Nästa år kommer FM i yrkesskicklighet att gå av stapeln i Björneborg.

ARBETSGRUPP JOHANNES WARIS OCH ANTTI HYVÄRINEN