Juuso Leskinen asettaa neulosta koneeseen Kuomiokosken tehtaalla.

KUVAREPORTAASI: Kuomaseni, mistä tulet?

Kuomiokoskella on valmistettu putkivarsisaappaita 30 vuotta. Tutun Kuoma-jalkineen valmistuksessa tarvitaan jopa 75 työvaihetta.

17.2.2020

KUOMIOKOSKI OY

KOTIPAIKKA Kuomiokoski
PERUSTETTU 1928
OMISTAJAT Puttosen suku
TUOTANTO Kengät ja lastenvaatteet. Tunnetuin tuote Kuoma-putkivarsisaapas.
HENKILÖSTÖ Noin 100.
LIIKEVAIHTO 17,4 miljoonaa (2019)

 

Kenkien pohjitus eli kenkien pohjan valu. Kuvassa Reima Hämäläinen.
Pinkopohjan ompelua.
Jalkinetyöntekijä, malliompelija Tuija Leskinen ompelee Kuoman Alicea, johon tulee neulosreunus.

Olen taustaltani vaateompelija ja minulla on Kuomalla yhdestoista vuosi menossa. Parasta työssä on vaihtelu. Työ sisältää ompelua, korjausta ja liimausta. Päivät ovat erilaisia.
TUIJA LESKINEN

Meistaus eli pohjallisten leikkuu palkkimeistillä.
Jallu Partanen, Sergei Livandovski, Tero Ollikainen ja Jouni Heikkinen.

KUOMAN VALMISTUKSEN VAIHEITA

SUUNNITTELU Suunnittelijat tekevät kengälle kaavat ja mallit ja valitsevat sopivan kuosin ja värimaailman. Kenkien päällismateriaali ja niiden leikkuu sekä kankaan kutominen ja värjäys teetetään suomalaisilla alihankkijoilla.

OMPELU Kengän eri osat ommellaan yhteen. Kun kengän päällinen on ommeltu kohdilleen, ommellaan siihen pinkopohja, johon pohjamassa kiinnittyy. Lisäksi osassa kenkiä kantapään tukikappale lämmitetään ja muotoillaan materiaalin vielä ollessa lämmin.

POHJITUS Pinkopohjan ompelun jälkeen kenkä siirtyy pohjitukseen. Ensimmäisenä kenkään asetetaan lesti tuomaan sille oikean muodon. Tämän jälkeen kenkä lesteineen kiinnitetään polyuretaani-suoravalukoneeseen, jossa kenkä saa pohjansa.

VIIMEISTELY Pohjituksen jälkeen kenkä viimeistellään: kengän laitaan jääneet ylimääräiset massat leikataan pois, kenkä imuroidaan pölystä puhtaaksi, sen laatu tarkistetaan, pohjalliset laitetaan kengän sisälle ja tuotelaput ja -tarrat kiinnitetään kenkään.

PAKKAUS Viimeistelty kenkä pakataan rasiaan ja kenkä kuljetetaan Kuomiokoskelta Mäntyharjun pakkaamoon. Varastossa kenkä säilötään oikeaan paikkaan, kunnes se pakataan asiakkaan toiveiden mukaisesti valmiiksi lähtöön.

Katja Kalliokunnas ja Anne Koivuniemi.

KUOMAN TIE SUOMALAISTEN JALKOIHIN

1928 Nahka- ja jalkinealan yrityksen perustanut Juho Puttonen hankkii myllytilan Kuomiokoskelta ja aloittaa kenkien osien valmistuksen.

1930-LUKU Toiminta kasvaa. Tuotteisiin mukaan esim. kevyitä tohveleita ja pohjallisia.

1940-LUKU Kysyntä hidastuu sodan vuoksi ja tuotteiden tekeminen pysähtyy kokonaan. Sodan päätyttyä tuotanto käynnistyi uudelleen.

1950-LUKU Vuonna 1954 perustetaan sisaryritys Mäntyharjun Kenkätehdas Oy. Kenkätuotanto Mäntyharjulla käynnistyy.

1960-LUKU Kenkien osien tuotanto laajenee niin Mäntyharjun kenkätehtaan kuin muiden Suomen kenkätehtaiden tarpeisiin. Parhaimmillaan Kuomiokoskella töissä jopa 200 henkilöä. Vuonna 1969 Juho Puttonen väistyy  Kuoman johdosta, toimitusjohtajaksi Juhon poika Erkki Puttonen.

1970–80-LUVUT Vuonna 1975 toimitusjohtajaksi Erkin veli Antti Puttonen. Bisnes pyörii ja tekemistä riittää. Kenkien osia viedään kenkätehtaille ympäri Suomen.

1990-LUKU Vuonna 1989 julkaistu Putkivarsisaapas nousee laman keskeltä Kuoman pelastajaksi ja tärkeimmäksi tuotteeksi. Mäntyharjun kenkätehdas joudutaan kuitenkin sulkemaan. 1990-luvun puolivälissä kenkien vienti ulkomaille alkaa jälleen, kun talvisaappaiden kysyntä lisääntyy. Mallisto laajenee.

2000-LUKU Vuonna 2008 laajentaminen Mäntyharjuun, jossa toimii kenkävarasto ja lähettämö.

2010-LUKU Vuonna 2019 tuotevalikoiman laajentaminen lasten ulkoiluvaatteisiin.

Kuomiokosken alkuperäinen tehdasrakennus tunnettiin ennen jalkinetuotantoa Matilan myllynä.

Tulin Kuomalle töihin vuonna 2000. Työ on siitä muuttunut aika paljon. Silloin viimeistelyssä oli viisi–kuusi naista ja muutama purseen leikkaaja. Siitä on tilauskanta noussut ja väkeä on tullut lisää. Eteenpäin on menty. Mallit ovat nykyisin aikaisempaa monimutkaisempia. Syntymämaastani Latviasta tultuani työskentelin lyhyen aikaa Mäntyharjulla ennen Kuomalle tuloa. Olen viihtynyt Kuomalla hyvin. Sitä toivon, että saisin lähteä täältä eläkkeelle.
INETA AHTIAINEN

Ineta Ahtiainen leikkaa pursetta. Hän on työskennellyt Kuomiokoskella 20 vuotta.

KUVAT PAULA MYÖHÄNEN
TEKSTI TEKIJÄN TOIMITUS