TEKIJÄ 20190209 Teollisuusliiton nuoret kohtasivat Jämsän Himoksella. Kuvaaja Hanna-Kaisa Hämäläinen

Muutosta ilmassa! Kaakkois-Suomi–Savo-Karjalan Teollisuusmeeting vei nuoret Himokselle laskettelemaan ja kääntämään politiikan suuntaa

”Tehdään näistä työvaalit. Niitä, jotka tekevät työt, ei saa enää kyykyttää”, vaatii Iida Piirainen Ovakon terästehtaalta Imatralta. Teollisuusmeeting keräsi Himokselle porukan, jolle kelpaa vain muutos maan nykypolitiikkaan.

Teollisuusliiton nuoret kohtasivat Jämsän Himoksella. KUVA HANNA-KAISA HÄMÄLÄINEN

Reippaat 50 Kaakkois-Suomi–Savo-Karjalan nuorisojäsentä on kerääntynyt tänä viikonlopuksi Himokselle miettimään vakavia mutta myös laskettelemaan ja pitämään hauskaa.

Säätäjä Iida Piirainen on paitsi työpaikkansa 2. varatyösuojeluvaltuutettu ja osastonsa varaluottamusmies myös alueellisen nuorisojaoston jäsen. Himokselle hänet on vetänyt koko ay-toiminnan ydinviesti:

– Liitossa ihmiset ovat yhtä, me ollaan samaa porukkaa. Minulle on tärkeää näiden nuorisotapahtuminen sosiaalinen puoli, tapaa tuttuja ja tutustuu uusiin ihmisiin, Piirainen toteaa.

Iida Piirainen Imatralta. KUVA HANNA-KAISA HÄMÄLÄINEN

Ennen laskettelemaan lähtöä on kuitenkin pohdittu päivän teemaa. Teollisuusliiton nuorisotoimitsija Petteri Männistö on alustuksessaan muistutellut porukkaa niistä syistä, joiden takia tavallisten palkansaajien on viisasta äänestää eduskuntavaaleissa kertakaikkinen muutos maan poliittiseen suuntaan.

– Mitä luulette, oppiiko sorvaamisen kotona? Männistö kysyy elävöittäen Sipilän hallituksen koulutusleikkausten käytännön seurauksia.

Järjestötoimitsija Petteri Männistö. KUVA HANNA-KAISA HÄMÄLÄINEN

Ammattikoulutuksen määrärahoista on leikattu viidennes nykyhallituksen aikana. Viikon viidestä opiskelupäivästä ammattikoululainen ilmeisesti siis ”opiskelee” sorvaamista yhden päivän kotona.

Eikä nykyhallituksen syntilistasta pidä unohtaa kiky-sopimusta, aktiivimallia tai nollatuntisopimusten virallistamista. On ymmärrettävä sekin, että julkisen sektorin palveluista on viety resursseja, jotta ne saadaan näivetettyä sellaiseen kuntoon, että palvelut on sitten helppo yksityistää.

Piirainen toteaa, että hänelle ovat erityiset läheisiä lapsiperheiden asiat.

– Päivähoitomaksut ovat ihan järkyttävän isoja palkkatasoon nähden. Oma lapseni menee nyt kouluun, mutta sitten tulevat harrastusmaksut, Piirainen huokaa.

Karoliina Kuivalainen ja Janika Pietilä Joensuusta. KUVA HANNA-KAISA HÄMÄLÄINEN

Piirainen ei halua, että työelämän asioiden sijalla vaaleista tulisi jonkinasteiset maahanmuuttovaalit.

– Vihan lietsominen on tosi väärin. Tämä on äärilaidasta toiseen keskustelua, jopa rasismia. Tällä lietsonnalla leimataan kaikki maahanmuuttajat, ja se on väärin, vaikka en pidäkään itseäni ”suvakkina”, Piirainen toteaa.

Terästehtaalainen kuvaa, että tällaisilla puheilla jotkut vain haluavat ”kiillottaa kilpeään” ja sivuuttaa tärkeitä asioita.

OTSIKOIDEN SIJALLE KOKONAISKUVA

– Eduskuntavaaleista on tehty jo ilmastovaalit, vanhustenhoitovaalit ja maahanmuuttovaalit. Mikä lienee tilanne huhtikuussa? Mutta päivän otsikoiden sijasta pitäisi katsoa kokonaiskuvaa, Juho Siitonen sanoo.

Siitonen on lasityöntekijä ja kouvolalaisen Lumon Oy:n pääluottamusmies, ammattiosastonsa puheenjohtaja ja alueellisen nuorisojaoston puheenjohtaja. Siitoselle tuohon mainittuun kokonaiskuvaan kuuluvat ennen kaikkea vapaus kuulua ammattiliittoon ja yleissitovat työehtosopimukset. Nämä oikeudet voivat hänestä olla vaarassa, jos eduskuntavaalien jälkeenkin vallassa olisivat nykyhallituksen kaltaiset päättäjät.

Juho Siitonen Kouvolasta. KUVA HANNA-KAISA HÄMÄLÄINEN

Miten sitten saada kaikki työtätekevät nuoret kiinnostumaan ay-toiminnasta ja omien oikeuksiensa puolustamisesta? Piirainen ja Siitonen istuvat samassa alueellisessa nuorisojaostossa. He antavat myös saman vastauksen, kun heiltä kysyy, mistä nuorten houkutteleminen on aloitettava:

– Jo oppilaitoksista!

Siitonen toteaa, että Kaakkois-Suomi–Savo-Karjalan nuorisojaostolle onkin nyt suunniteltu kurssia ”oppilaitostiedottamisesta” eli siitä, miten ammattikouluissa käydään kertomassa ay-liikkeestä ja värvätään opiskelijajäseniä.

Vili Niiranen ja Ville Suutari Savonlinnasta. KUVA HANNA-KAISA HÄMÄLÄINEN

Yhdestä toisestakin asiasta nämä aktiivit ovat samaa mieltä.

– Sometus ei riitä!

Piirainen selventää, että on vain käytävä ihan vanhaan malliin ”henkilö henkilöltä” puhumassa ja pyytämässä esimerkiksi juuri Himoksen kaltaisiin ”matalan kynnyksen” tapahtumiin.

USEIN SELITYS RIITTÄÄ…

– Ei nuorilla mitään voimakasta liittovastaisuutta ole. Väittäisin, että monelle riittää, kun vain selittää, mihin liittoa tarvitaan. Somella ja massatiedottamisella on oma tehtävänsä, en minä sitä kiellä, mutta olen siinä mielessä kyllä vanhakantainen mies, että minusta face-to-face-järjestäminen toimii ja on tehokkaampaa, Teemu Parantainen Iisalmesta tuumaa järjestämisen menetelmistä.

Teemu Parantainen Iisalmesta. KUVA HANNA-KAISA HÄMÄLÄINEN

Suomivalimo Oy:n valimotyöntekijä on ollut aiemmassa työpaikassaan luottamusmiehenä, mutta Himokselle hänet veti hiljattainen valinta ammattiosastonsa nuorisojaoston vetäjäksi.

– Ajattelin, että tästä saa hyvän startin. Täällä veti päivien asiapuoli, Parantainen perustelee Teollisuusmiitinkiin lähtöä.

Laskettelumäkeen häntä ei enää oikein saa. Ammattikouluaikoina hän oli kuukauden vaihdossa Saksassa, mistä sitten koululaisille järjestettiin lasketteluretki Ranskan puolen alpeille.

– Mustat rinteet täällä ovat ihan lastenmäkiä verrattuina alppimäkiin. Se oli sen verran hurjaa touhua, että siitä tuli semmoinen käännekohta. Ajattelin, että taidan jättää nämä lasketteluhommat ja teen sitten mieluummin jotain sellaista minkä handlaan paremmin, Parantainen naurahtaa.

KUVA HANNA-KAISA HÄMÄLÄINEN

Himoksen viikonlopun tapaiset, asiaohjelman ja hauskan pidon yhdistelmät, ovat Parantaiselle kuitenkin myös tärkeitä ”teollisuusliittolaisuuden” synnyttämisessä.

– Vieläkin saan joskus itseni kiinni siitä, että ajattelen itseäni metalliliittolaisena. Ei! Mehän olemme nyt teollisuusliittolaisia! Ei tähän mitään taikatemppua ole eikä meillä nytkään mitään eripuraa ole, mutta aikaa liittofuusioon menee. Kun vaan tarpeeksi toimitaan yhdessä, niin sulaudutaan teollisuusliittolaisiksi, Parantainen ennustaa.

Valimomies jatkaa päivän asiapuolen perkaamista ja toteaa, että hänkin on joutunut kokemaan Sipilän hallituksen kuritustoimet.

– Pyörähdin autotehtaalla töissä Ukissa ja siellä tehtiin aika hurjia kiky-tunteja. Ja Jyväskylän työpaikassani jouduin sorvaamaan paikallista kiky-sopimusta.

Ja mikä on Parantaisen arvio noista palkattomista tunneista, joilla piti saada Suomi nousuun?

– Ei tuollainen pakottaminen palkattomaan taksvärkkiin tuottavuutta nosta. Kyllä tuotannon kehittäminen ja henkilöstöohjelmat vaikuttaisivat tuottavuuteen paljon enemmän.

Yksi alueellisen Teollisuusmeetingin teemoista oli Vapaiden valtakunta -eduskuntavaalikampanja. KUVA HANNA-KAISA HÄMÄLÄINEN

SANOISTA TEKOIHIN

Teollisuusliiton nuoret ovat ottaneet iskulauseekseen ”Sanoista tekoihin”. Lauantain ”koululuokkaopinnoissa” nuorisotoimitsija oli valottanut Vapaiden valtakunta -kampanjaa. Se on aktiivisten palkansaajien liikkeelle laittama kampanja, jolla yritetään nostaa eduskuntavaalien äänestysvilkkautta. Tavoitteena on, että tavalliset työtä tekevät saadaan äänestämään niitä ehdokkaita, jotka eivät jatkaisi Sipilän hallituksen kylmää kyytiä.

Teollisuusnuorten sloganin mukaisesti Himoksellakin päädyttiin sanoista tekoihin eikä vain puhuttu. Nuorisoporukka otti Vapaiden valtakunnan työelämäkyselyn lomakkeet mukaan ja lähti katsomaan, mitä Himoksen muut laskettelijat tuumaavat. Olisivatko Vapaiden valtakunnan arvoiksi kuvatut asiat tärkeitä kuten esimerkiksi aktiivimallin aiheuttamista tukien leikkaamisesta luopuminen tai elämiseen riittävä palkka? Suostuisivatko Himoksella laskettelevat kampanjan tukijoiksi allekirjoituksillaan?

Vapaiden valtakunnan teemat eivät olleet minulle kauhean tuttuja entuudestaan. Kyllä äänestäminen on minusta tärkeää, mutta tällainen nimien keruu ei minulle henkilökohtaisesti sovi, Jaana Ratinen toteaa.

Abloy Oy:n pakkaaja Joensuusta kertoo käyneensä monenlaisissa liiton tapahtumissa, ei vain nuorisotapahtumissa, jo nelisen vuotta. Ratinen on ammattiosastonsa hallituksen jäsen ja nuorisovastaava.

Himoksen tapahtuman sosiaalinen puoli on Ratisellekin tärkeä. Hän yllyttää kaikkia lähtemään ennakkoluulottomasti mukaan. Eikä edes kavereita tarvitse olla omasta takaa!

– Ehdottomasti mukaan vaan. Näissä on hauskaa, ja porukkaan pääsee hyvin mukaan. Yksinkin voi ihan hyvin lähteä.

Joni Vitikainen Kuopiosta, Jarkko Tuovinen Hartolasta ja Jukka Tukiainen Joensuusta. KUVA HANNA-KAISA HÄMÄLÄINEN
Jaana Ratinen, Karoliina Kuivalainen ja Janika Pietilä Joensuusta. KUVA HANNA-KAISA HÄMÄLÄINEN
Edessä Iida Piirainen Imatralta, takana Pekka Kokkonen Iisalmesta, Jaakko Miettinen Tuusniemeltä ja Aki Kakriainen Varkaudesta. KUVA HANNA-KAISA HÄMÄLÄINEN
Terhi Konttinen Kuopiosta. KUVA HANNA-KAISA HÄMÄLÄINEN

TEKSTI SUVI SAJANIEMI
KUVAT HANNA-KAISA HÄMÄLÄINEN