KUVAREPORTAASI: Suvi on suksien aikaa

Kiteen karhu herää talviunilta lajinsa viimeisenä touko–kesäkuussa. KSF Sport Oy:n eli Karhun vanhalla tehtaalla kesä on suksien tuotannon kuumeisin sesonki. Katso Tekijän kuvareportaasi ja video Kiteen suksitehtaalta.

6.7.2018

Kiteeläiset moniosaajat valmistavat suksia jokaiselle hiihtäjälle; lapsista kovan luokan kilpailijoihin, kaupunkihiihtäjistä eränkävijöihin. Valmistukseen käytetään monenlaisia materiaaleja. Täällä ovat käytössä niin ulkomailta ostettavat, lentokoneteollisuuden suosimat kevyet kennorakenteet kuin suomalainen viilu lasikuitujäykisteiden ja monen muun aineksen ohella. ”Hengen hommaa”, sanovatkin suksentekijät. Eri materiaalit käyttäytyvät prosessin aikana eri tavoin, ja kokeneetkin suksentekijät joutuvat käymään melkein salatieteiden puolella, että korkea laatu saavutetaan.

 

Kari Hukka

Olga Gustafsson

Kiteeläisten mielestä suomalaisten kannattaisi kokeilla kotimaisia sivakoita. Valtamerkkien suunnattomat budjetit eivät takaa sellaista käsityötä tai hiihtäjän painon mukaista valmistamista, mitä Kiteellä pystytään tarjoamaan.

 

Henri Tulilahti
Sakari Vesanen

Kaikki suksien painatukset suunnitellaan tehtaalla paikan päällä. Kiteeläiset ovat saaneet opetella perinteisten puutöiden ohella myös grafiikan ja silkkipainamisen taitajiksi. Yksittäinen ostaja saa pyytää suksiinsa painettavaksi vaikka mielitiettynsä kuvan. Tehtaalaiset korostavat mielellään, että kotimaiselta valmistajalta saa yksilöllistä palvelua. Nettikauppa on nykyisin kiteeläisille arkea.

 

 

Sami Toivanen

Tanja Sallinen

 

KSF SPORT OY KITEEN SUKSITEHDAS

PERUSTETTU 2013, nykyinen toimitusjohtaja Harri Kirvesniemi
KOTIPAIKKA Kitee
TUOTANTO 15 000 – 30 000 suksiparia talvesta riippuen (30 % vientiin),
päätuotteet Yoko-, Järvinen- ja Karhu-merkkiset murtomaasukset
LIIKEVAIHTO 1,5 milj. euroa (2017)
HENKILÖSTÖ 20, joista tuotannon työntekijöitä 11

Tehtaalla on pitkät ja kunniakkaat perinteet Karhun tehtaana, tehtaanmyymälän vitriinistä sen huomaa. Presidentti Urho Kaleva Kekkonen ei ollut ainoa, joka hiihti Karhun suksilla.

KUVAT JA VIDEO JOHANNA KOKKOLA
TEKSTI SUVI SAJANIEMI