Helsinki Konala 24.8.2017. Lakko Delta Auto. Lakkovahdit Arto Simonaho(pääluottamusmies, pipo päässä), Sami Anttilainen, Kim Salo(lippis punainen takki), Jarno Mäkinen(kalju prätkävaatetus). Foto: Patrik Lindström

Strejkberedskap på arbetsplatserna inom den mekaniska skogsindustrin – försämringar godkänns inte

På arbetsplatserna inom den mekaniska skogsindustrin är man beredd på den möjliga strejken som inleds på måndag. Man hoppas inte på strejk, men beredskapen finns om Industrifacket och arbetsgivarförbundet Skogsindustrin inte når en uppgörelse.

Förlikningen för att undvika en arbetskonflikt inom den mekaniska skogsindustrin inleddes i onsdags hos riksförlikningsmannen Minna Helle efter att förhandlingarna mellan Industrifacket och Skogsindustrin för ett nytt kollektivavtal strandade. Industrifacket har redan varslat om strejk på arbetsplatserna inom avtalsbranschen. Strejken börjar måndagen 22.1 klockan 6.00 och fortsätter fram till måndagen 29.1 klockan 5.59, om man inte når en uppgörelse som Industrifacket kan godkänna innan det. Strejken omfattar omkring 5 000 arbetstagare.

På arbetsplatserna runt om Finland är man är förberedd på strejken som hotar den mekaniska skogsindustrin. På basis av Medlemstidningen Tekijäs rundringning, kommer arbetstagarna inte att svälja arbetsgivarförbundets förhandlingsmål. Vid behov är fältet berett på strejk.

– Strejk är helt rätt lösning i den här situationen, om man inte når en lösning, säger Markku Kivinen som är förtroendeman på Stora Ensos såg i Kitee.

– Utan vidare. Vi har grundat en strejkkommitté och vaktskiften och allt annat är utdelat. De här måste ske, om vi inte når något avtal, fortsätter förtroendemannen Janne Naukkarinen på Metsä Woods fanerfabrik i Punkaharju.

– Det skulle alltid vara bättre om man inte hamnade gå i strejk, men vi är beredda om det går till det. Om vi nu ger efter till de försämringarna som arbetsgivarförbundet kör, så kommer vi aldrig att få de sakerna tillbaka, konstaterar i sin tur Vuokko Piippolainen som är förtroendeman på UPM:s Alholmens såg i Jakobstad.

HÅRDA FÖRSÄMRINGSFÖRSLAG AV ARBETSGIVARNA

Skogsindustrin har lyft fram en mängd försämringsförslag till förhandlingarna, som till exempel arbetsgivarens rätt att ensidigt bestämma om hur semestern ska hållas samt att ta i bruk 21 veckovisa arbetsskift med betydligt sämre villkor än tidigare.

– Skogsindustrin har ganska häftiga mål. Om vi skulle gå enligt dem, så känns det som att man borde jobba dag in och natt ut. De med familj skulle inte ha någon gemensam fritid kvar. Det borde inte råda brist på pengar och ändå kör man försämringar för arbetstagarna, konstaterar Kivinen.

Förtroendemannen på Alholmens såg är inne på samma linje. Hon förundrar sig över arbetsgivarnas inställning till förhandlingarna i en situation där branschens resultatutveckling och framtidsutsikter pekar uppåt.

– Saken har diskuterats flitigt bland arbetstagarna och det är chockerande att tänka på vad Skogsindustrin kräver och driver i förhandlingarna. Vi är inte beredda på att godkänna några som helst försämringar. Det är tråkigt att vi har hamnat i sådan här situation, samtidigt som man lyckats nå kollektivavtalsuppgörelser inom andra av Industrifackets avtalsbranscher.

Janne Naukkarinen, som själv sitter med vid förhandlingsbordet, drömmer inte om några stora löneförhöjningar utan påminner istället om vikten av övriga avtalsfrågor i kollektivavtalsförhandlingarna. Det finns inte utrymme för försämringar i treskiftsarbetstagarnas arbetsvillkor.

– För oss som gör treskiftesjobb går det helt enkelt inte för sig att arbetsgivarna skulle få rätten att självmant splittra upp arbetstagarnas semester. Skiftesjobb är så pass tungt att arbetstagarna behöver en lite längre återhämtning. Om arbetsgivaren får dela upp smester på eget bevåg, kommer den tillräckliga återhämtningen att utebli, säger Naukkarinen.

Kollektivavtalet för den mekaniska skogsindustrin gick ut redan i slutet av november. Industrifacket utlyste ett övertidsförbud redan innan jul.

En lista över företag som omfattas av strejken hittar du på Industrifackets webbplats.

TEXT JOHAN LUND