Helsinki Konala 24.8.2017. Lakko Delta Auto. Lakkovahdit Arto Simonaho(pääluottamusmies, pipo päässä), Sami Anttilainen, Kim Salo(lippis punainen takki), Jarno Mäkinen(kalju prätkävaatetus). Foto: Patrik Lindström

Mekaanisen metsäteollisuuden työpaikoilla lakkovalmius – heikennyksiin ei suostuta

Mekaanisen metsäteollisuuden työpaikoilla ollaan varauduttu ensi maanantaina mahdollisesti alkavaan lakkoon. Lakkoa ei toivota, mutta lakkovalmius on olemassa, jos sopua ei löydy Teollisuusliiton ja työnantajaliitto Metsäteollisuuden välillä.

Mekaanista metsäteollisuutta uhkaavan työriidan sovittelu alkoi viime viikon keskiviikkona valtakunnansovittelijan Minna Helteen toimistolla sen jälkeen, kun Teollisuusliiton ja Metsäteollisuuden neuvottelut uudesta työehtosopimuksesta kariutuivat. Teollisuusliitto on jo antanut lakkovaroituksen. Jos ei päästä liittoa tyydyttävään ratkaisuun, lakko alkaa maanantaina 22.1. kello 6.00 ja päättyy maanantaina 29.1. kello 5.59. Lakon piirissä on noin 5000 työntekijää.

Mekaanista metsäteollisuutta uhkaavaan lakkoon on valmistauduttu alan työpaikoilla ympäri Suomen. Tekijä-lehden soittokierroksen perusteella työntekijät eivät aio niellä työnantajaliiton neuvottelutavoitteita. Tarvittaessa he ovat valmiita lakkoon.

– Lakko on ihan oikea ratkaisu tässä tilanteessa, jos ratkaisua ei löydy, sanoo Stora Enson Kiteen sahan luottamusmies Markku Kivinen.

– Ilman muuta. Meillä on lakkotoimikunta perustettu ja vahtivuorot ja kaikki muu on jo jaettu. Eli näin on tapahduttava, jos ei päästä sopimukseen, jatkaa Metsä Woodin Punkaharjun vaneritehtaan luottamusmies Janne Naukkarinen.

– Aina olisi parempi, jos ei joutuisi menemään lakkoon, mutta olemme valmiita, jos siihen tullaan. Jos nyt annetaan periksi työnantajaliiton ajamiin heikennyksiin, emme tule koskaan saamaan niitä takaisin, toteaa UPM:n Pietarsaarelaisen Alholman sahan luottamusmies Vuokko Piippolainen.

KOVIA HEIKENNYSESITYKSIÄ TYÖNANTAJILTA

Metsäteollisuus on tuonut neuvottelupöytään monia heikennysesityksiä, kuten työnantajan laajemman direktio-oikeuden vuosiloman jakamisessa sekä 21 viikkotyövuoron käyttöönoton nykyisiä sopimusmääräyksiä huomattavasti huonommin ehdoin.

– Aika rankat tavoitteet Metsäteollisuudella on. Jos niillä mentäisiin, tuntuu, että pitäisi olla kaikki päivät ja viikonloput töissä. Perheelliselle ihmisille ei kyllä jää yhteistä vapa-aikaa. Rahasta ei pitäisi olla puutetta ja silti ajetaan työntekijöille heikennyksiä, toteaa Kivinen.

Alholman sahan luottamusmies Piippolainen on samoilla linjoilla. Piippolaista ihmetyttää työnantajien tulokulma neuvotteluihin tilanteessa, jossa alan tuloskehitys ja kysyntänäkymät ovat positiiviset.

– Asiasta on keskusteltu paljon työntekijöiden keskuudessa ja onhan se järkyttävää, mitä Metsäteollisuus vaatii ja ajaa neuvotteluissa. Me emme ole valmiita heikennyksiin. On se ikävää, kun liiton muilla aloilla on saatu neuvottelutuloksia ja sitten meillä käy näin.

Janne Naukkarinen, joka on itse mukana neuvotteluissa, ei elä toiveita suurista palkankorotuksista, vaan muistuttaa tekstikysymysten tärkeydestä tes-neuvotteluissa. Kolmivuorotyöntekijöiden työoloihin ei ole varaa tehdä heikennyksiä.

– Meidän työpaikalla, jossa tehdään kolmivuorotyötä ei vain käy, että työnantajat saisivat pilkkoa työntekijöiden vuosilomia ihan miten itse haluavat. Vuorotyö on sen verran rankkaa, että työntekijät tarvitsevat vähän pidemmän palautumisen. Jos työnantaja voi pilkkoa lomat ihan miten haluaa, niin sitä palautumista ja lepoa ei vain tule tarpeeksi, Naukkarinen sanoo.

Mekaanista metsäteollisuutta koskeva työehtosopimus päättyi jo marraskuun lopussa. Teollisuusliitto julisti alalle ylityökiellon jo ennen joulua.

Listaus lakonalaisista toimipisteistä löydät Teollisuusliiton sivuilta.

TEKSTI JOHAN LUND