Jyrki Alapartanen.

Jyrki Alapartanen: ”Kentän ja liiton yhteys ei saa katketa”

Työehtosopimusneuvottelukunnilla on oltava keskeinen rooli sopimusten valmistelussa ja neuvotteluissa, sanoo puutuotesektorin johtaja Jyrki Alapartanen.

Teknologia- ja kemianteollisuudessa ammattiliittojen ja työnantajajärjestöjen suhteet ovat yleensä asialliset ja jopa yhteistyöhakuiset. Metsäteollisuuteen suhteet kyllä ovat asialliset ja vuoropuhelu aktiivista, mutta työnantajia edustavan Metsäteollisuus ry:n otteet ovat joskus hyvinkin jyrkkiä ja neuvotteluprosessit jäykkiä.

Teollisuusliitossa Metsäteollisuus ry:n kanssa jatkossa mittelee puutuotesektori. Alapartanen ei kiistä, muttei myöskään ylidramatisoi Metsäteollisuuden militanttiuutta.

– Neuvottelukulttuuri on kieltämättä jäykkää. Tuntuu, että työnantajaliiton hallitus ja sen työvaliokunta ohjaavat voimakkaasti varsinaisia neuvottelijoita. No, ei tuota vastaan voi periaatteessa suuresti protestoida, koska tietysti meillä on tai pitäisi olla samanlainen tilanne. Kenttä ja hallinto ohjaavat neuvottelijoita, kuten pitääkin. Meidän neuvottelijoiden tulee olla vain väline tavoitteiden saavuttamisessa.

Metsäteollisuuden kautta myös kovan luokan taustavaikuttaja, pankinjohtaja Björn Wahlroos ilmaantuu Teollisuusliiton toimintakentälle. Wahlroos on toistuvasti jo vuosikymmeniä hyökännyt ay-liikkeen yhteiskunnallista asemaa vastaan.

– Hän on alan suurimman yhtiön UPM:n hallituksen puheenjohtaja. En ihan tarkkaan tiedä, missä elimissä työnantajat linjansa vetävät, mutta mielestäni Wahlroosin ulostuloilla on ohjaavaa vaikutusta, Alapartanen miettii.

Hän sanoo, että jotain ay-liike voisi vastapuolelta oppiakin.

– He pitävät kiinni tietyistä tavoitteista ja tuovat ne sitkeästi kerta toisensa jälkeen neuvottelupöytään. Siinä johdonmukaisuudessa meillä olisi opittavaa.

Alapartanen puhuu tes-toiminnan uudelleenmuotoutumisesta varsin saman sävyisesti kuin teknologiasektorin johtaja Jyrki Virtanen edellisellä aukeamalla.

– Ay-liike on vaikeuksissa lainsäädäntöpuolella jatkossa. Kuunnellaanko keskusjärjestöjä riittävästi tulevaisuudessa eri hallituksissa ja eduskunnassa? Vastapainoksi pitää kehittää omien alojen työehtosopimuksia paikkaamaan lainsäädännön karikoita. Mahdollisuudet siihen ovat nyt paremmat, kun teemme sopimukset liittotasolla. Nyt pitää nähdä työpaikkojen tarpeet ja osata kuunnella kenttää.

Puutuotesektorilla on neljä sopimusalaa. Yhdestä asiasta Alapartanen aikoo pyrkiä pitämää huolen.

– Haluan työehtosopimusneuvottelukunnille keskeisen roolin sopimusten valmistelussa ja neuvotteluissa. Haluan välttää sellaisen asetelman, jossa kentän ja liiton yhteys katkeaa ratkaisevassa vaiheessa.

TEKSTI TUOMO LILJA
KUVA KITI HAILA

 

PUUTUOTESEKTORI

 • Mekaaninen metsäteollisuus: 10 327 jäsentä
 • Puusepänteollisuus: 6 234 jäsentä
 • Metsäteollisuuden korjaamot: 196 jäsentä
 • Bioteollisuus: 115 jäsentä
  Yhteensä: 16 872 jäsentä

Työnantajaliittona Metsäteollisuus ry, paitsi puusepänteollisuudessa Puusepänteollisuus ry. Sektorilta valitaan 9 edustajaa valtuustoon.

 

Jyrki Alapartanen

Sektorijohtaja

TAUSTA

 • 1978 Kemi Oy (myöhemmin Botnia Wood Oy), työkoneiden kuljettaja
 • 1987 pääluottamusmies
 • 1998 Puuliitto, Oulun aluetoimisto, aluetoimitsija
 • 1999 työehtosihteeri
 • 2010 liiton sihteeri
 • 2014 varapuheenjohtaja

 

LUE LISÄÄ SAMASTA AIHEESTA:

 

Jyrki Virtanen: ”Kahvihuoneiden asiat saatava tes-pöytiin”

Toni Laiho: ”Edessä on tiukan analyysin paikka”

Marko Rosqvist: ”Kansallisuuksien kirjo on huomioitava”