Ao 23:n joukkueen Aki Kemppi laittoi palloa liikkeelle ay-jalkapalloturnauksessa.

Ay-futiksessa ammattiosastolta selkäsauna liitolle – ”Joukkue hitsautui hyvin yhteen”

24.4.2024

TEKSTI MIKKO NIKULA
KUVAT JUHA TANHUA

Päijät-Hämeen Teollisuusliiton Ammattiosasto 23 keräsi pikavauhtia joukkueen perinteiseen ammattiyhdistysliikkeen jalkapalloturnaukseen. Kaksipäiväisessä koitoksessa Lahdessa osaston joukkue rökitti Teollisuusliiton henkilökunnan joukkuetta.

Joukkueen kokosi Peikko Finland Oy:ssä polttoleikkaajana työskentelevä Paavo Hakkarainen.

– Alun perin yritin joukkuetta omalta työpaikalta. Mutta kun sieltä ei tullut tarpeeksi pelaajia, ammattiosaston sihteeri Satu Oinas laittoi jäsenrekisterin pohjalta sähköpostiviestin, että kenellä olisi kiinnostusta pelata. Sitten minulla alkoi puhelin soida.

Pelaajiston runko oli Peikolta, mutta edustettuina olivat myös Konecranes, Kemppi, Puume ja Anstar. Ammattiosasto, puhekielessä Teollisuus 23, maksoi joukkueen osallistumismaksun. Paidatkin löytyivät omasta takaa, tosin hieman päivityksen tarpeessa olevat.

– Selvisi, että monta vuotta sitten meillä oli ollut turnauksessa joukkue. Mutta se oli Metalliliiton aikaa, Hakkarainen kertoi.

Turnaus kuitenkin vedettiin läpi kunnialla Metalli ao. 23:n punaisissa paidoissa.

Jorge Zeleny on pelannut Meksikossa jalkapalloa ”koko elämänsä”. Paavo Hakkarainen pelasi B-juniori-ikäiseksi asti ja Aki Kemppi pelaa viitosdivisioonassa.

SAKSIPOTKU SÄVÄHDYTTI AVAUSMATSISSA

Erotuomari viheltää Teollisuus 23:n ensimmäisen ottelun käyntiin. Teollisuusliiton sinipaitaisella joukkueella on avauspotku. He menettävät pallon saman tien, Teollisuus 23 vyöryy hyökkäykseen ja noin 15 sekuntia alkuvihellyksestä pallo on Teollisuusliiton maalissa.

– Voi tulla aika rumat numerot, arvellaan vaihtopenkillä.

Ammattiosasto takoo maaleja tasaiseen tahtiin ja voittaa lopulta 9–0. Pelin urheilullinen huippuhetki on kiistatta se, kun Aki Kemppi täräyttää suoraan kulmapotkusta palloon näyttävän saksipotkun. Laukaus menee hiukan ohi maalin yläkulman mutta kirvoittaa aplodeja jopa vastustajilta.

Tämä oli ensimmäinen pelini Suomessa ja tosi mukava kokemus.

– Tuli sopivasti kohdalle, niin päätin kokeilla saksaria, kertoo Kemppi pelin jälkeen.

Hän pelaa viitosdivisioonaa FC Kuusysin kakkosjoukkueessa ja työskentelee pakkaajana Kempillä. Ottelua ja Teollisuusliiton joukkueen suoritusta hän arvioi hyvin kohteliaasti.

– Meillä oli peli ihan hyvän näköistä. Vastustajakin sai muutaman hyvän paikan, mutta heille eivät sitten maalit maistuneet.

Konecranesin insinööri, meksikolainen Jorge Zeleny lähti mukaan vahvistamaan Teollisuus 23:n rivejä. Kotimaassaan hän on pelannut amatöörisarjaa.

– Tämä oli ensimmäinen pelini Suomessa ja tosi mukava kokemus. Meksikossa me olemme jalkapallohulluja, siellä käytännössä kaikki pelaavat.

PAPERILIITTO VEI TURNAUSVOITON

Jalkapallon ammattiyhdistysturnauksella eli Ay-futiksella on vuoteen 1984 asti ulottuva historia.

– Aloittaminen liittyy Lahden suurhallin valmistumiseen. Myöhemmin pelit siirrettiin Mukkulan halliin. Vuosien varrella mukaan on tullut muitakin joukkueita kuin ay-liikkeeseen liittyviä, niitä on ollut esimerkiksi Baltian maista, selitti järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Heikki Moilanen.

Peliaika turnauksessa oli 2×15 minuuttia ja ottelut pelattiin pienellä kentällä seitsemän hengen joukkuein.

Ykkössijan valtasi Paperiliitto, jonka kovatasoisista aktiivipelaajistakin koostunut joukkue löi finaalissa Lahden kaupungin liikuntapalvelut rangaistuspotkukisan jälkeen. Näin paperityöläisten vahvat jalkapalloperinteet saivat jatkoa – tehdaspaikkakuntien Valkeakosken ja Myllykosken joukkueet voittivat aikanaan Suomen mestaruuksia paperiyritysten rahallisen tuen ansiosta. Turnauksen kolmas oli teollisuusliittotaustainen Stalatube.

Ensi vuoden ay-futista varten Teollisuus 23 aikoo treenata hyvissä ajoin.

”ENSI VUONNA TÄYTYY OLLA AIKAISEMMIN LIIKKEELLÄ”

Vaikka Teollisuus 23 oli avausottelussaan ylivoimainen, se jäi niukasti jatkopeleistä ulos. Joukkue voitti alkulohkossaan kaksi peliä, pelasi kahdesti tasan ja hävisi kerran.

– Sinänsä hyvä suoritus, kun kaikki eivät edes tunteneet toisiaan etukäteen. Mutta joukkue hitsautui hyvin yhteen, arvioi Paavo Hakkarainen.

Yhteinen harjoittelu ennen turnausta jäi nyt lähes olemattomaksi. Tarkoitus on kuitenkin yrittää uudestaan ensi vuonna.

– Puhuttiin jätkien kanssa, että sitten täytyy olla vähän aikaisemmin liikkeellä, ettei mennä ihan kylmiltään. Stalatubesta jo kyseltiinkin, olisiko meillä kiinnostusta kesällä vetää höntsää heidän kanssaan.