Okmeticin pääluottamusmies Paavo Niskanen, varaluottamusmies Ella Jaakkola, luottamusmies Teemu Pitkänen ja luottamusmies Markus Saarela vastustavat hallituksen heikennys- ja leikkaustoimia.

Lakossa Vantaan Okmeticilla: ”Taistelemme, jotta meitä kuultaisiin”

TEKSTI TIIA KYYNÄRÄINEN

KUVAT JA VIDEO ANNIKA RAUHALA

Toista lakkoviikkoa aloittavat Okmeticin työntekijät ovat huolissaan sosiaali- ja työttömyysturvan leikkauksista sekä paikallisen sopimisen laajentamisesta.

Teollisuusliitto järjestää 11.–24.3.2024 kaksi viikkoa kestävän poliittisen lakon, jolla vastustetaan Suomen hallituksen suunnittelemia leikkauksia ja työelämäheikennyksiä. Lakon piirissä on 11 keskeisessä toimipaikassa noin 4 000 teollisuuden työntekijää. Lisäksi Teollisuusliitto järjesti tukitoimena vuorokauden mittaisen työnseisauksen 15.3., jolloin lakon piirissä oli lisäksi 76 toimipaikkaa ja noin 6 500 teollisuuden työntekijää. Lakot ovat osa SAK:laisten liittojen yhteistä Painava syy -kampanjaa.

Toista lakkoviikkoa aloittelevalla Okmeticilla lakkoväsymystä ei näy. Okmeticin pääportilla lakkovahdeille kuitenkin maistuu pääluottamusmies Paavo Niskasen tarjoilema lämmin kahvi, sillä mittari näyttää -8 astetta kirkkaasta auringonpaisteesta huolimatta.

– Ei voi sanoa, että lakkoiltaisiin hyvällä mielellä, mutta lakkoillaan vahvasti. Jäsenistö on ollut vahvasti takana, eivätkä he kyseenalaista toimien tarpeellisuutta, Niskanen sanoo.

Niskanen kiitteleekin porukkaansa, sillä lakkovahdeiksi on saatu iso joukko ihmisiä ja muutenkin töitä on tehty yhdessä paljon, jotta lakko on saatu onnistumaan suunnitelmien mukaan.

– Pääluottamusmiehenä haluan korostaa tällaisessa vuorotyötalossa lakkotoimikunnan merkitystä. Se on ihan ehdoton, että saamme kaikki ihmiset tavoitettua kasvokkain. Mekin teemme keskeytymätöntä kolmivuorotyötä viidessä vuorossa, silloin vahva verkosto on oleellinen osa toiminnan onnistumista, Niskanen kiittelee.

– Usein vain pääluottamusmies nousee esille, mutta varsinaisen työn teemme yhdessä koko porukka.

Videolla Okmeticin pääluottamusmies Paavo Niskanen ja varaluottamusmies, ammattiosasto 168 Koivuhaan Teollisuustyöntekijöiden puheenjohtaja Ella Jaakkola kertovat, miksi ovat lakossa sekä terveiset Suomen hallitukselle.

HUOLI HEIKOISTA SOPIMUKSISTA KASVAA

Okmeticlaiset osallistuvat kolmansiin lakkotoimiinsa. Aiemmin he ovat osallistuneet yhden ja kahden päivän lakkoihin. Nyt vuorossa on kahden viikon lakko.

– Työnantaja on suhtautunut lakkoon rauhallisesti. Toki he ovat olleet harmissaan, mutta millään vastatoimilla ei ole uhattu, Niskanen kertoo.

Sen sijaan julkisuudessa äänenpainot SAK:laisen liittoperheen järjestämää kohdennettua kahden viikon lakkoa kohtaan ovat koventuneet. Poliittinen lakko on suunnattu erityisesti tärkeisiin vienti- ja tuontiyhtiöihin. Lakko onkin pysäyttänyt tavaraliikenteen lähes täysin ja siksi syytökset Suomen talouden hiljentämisestä ovat voimistuneet.

Niskanen kuitenkin muistuttaa, että Orpon-Purran hallituksen sosiaali- ja työttömyysturvan sekä työelämän heikennykset ovat sen verran rajuja, että niitä on syytä vastustaa.

– Työpaikallamme on eletty työllisyyden suhteen vakaata aikaa, mutta nyt tilanne on ollut hetkittäin epävakaampi. Siksi sosiaali- ja työttömyysturvan leikkaukset herättävät ihmisissä huolta, Niskanen sanoo.

– Luottamusmiehenä minua huolestuttaa myös paikallisen sopimisen paketti. Mihin se todellisuudessa johtaa? Näen, että pyritään saamaan aikaan heikompia sopimuksia ohi luottamusmiehen ja riskit ulkomaisen työvoiman hyväksikäytölle kasvavat.

Minua huolestuttaa luottamusmiesjärjestelmän heikentäminen.

Myös Okmeticilla luottamusmiehenä toimivaa Markus Saarelaa mietityttää hallituksen esittämä paikallisen sopimisen laajennus.

– Minua huolestuttaa luottamusmiesjärjestelmän heikentäminen. Pelko on, että paikallisessa sopimisessa työntekijöitä todellisuudessa edustaisi työnantajan edustaja, Saarela miettii.

Okmeticilla työskentelevä varaluottamusmies ja ammattiosasto 168 Koivuhaan Teollisuustyöntekijöiden puheenjohtaja Ella Jaakkola lisää hallituksen toimien kritiikkilistaan vielä lakko-oikeuden rajoitukset.

– Se on todella huolestuttavaa. Millä me sitten taistelemme oikeuksistamme, Jaakkola kysyy.

Okmeticin varaluottamusmies ja ammattiosasto 168 Koivuhaan Teollisuustyöntekijöiden puheenjohtaja Ella Jaakkola pitää hallituksen lakko-oikeuden rajoittamista huolestuttavana.

HALUAMME ÄÄNEMME KUULUVIIN

Hallituksen jäsenet pääministeri Petteri Orpon johdolla ovat toistamiseen vakuuttaneet vievänsä hallitusohjelmaansa kirjatut muutokset eteenpäin lakkoilusta huolimatta. Jääräpäisyys on ajanut työmarkkinat umpisolmuun, jonka avaaminen näyttää vaikealta.

Vantaan aamupakkasessa näyttäisi lakkovahdeilla olevan vain yksi keino umpisolmun avaamiseen: neuvottelujen aloittaminen hallituksen ja työmarkkinaosapuolten välillä.

– Taitaa vaatia vielä järeämpiä toimenpiteitä, jotta saisimme aidon neuvotteluyhteyden hallitukseen, Jaakkola pohtii ulospääsytietä.

– Ainakin itse olen valmis taistelemaan vielä enemmän, jotta sopu saadaan aikaan.

Pääluottamusmies Niskanen muistuttaa, että työtaisteluiden syy on se, että työntekijät haluavat äänensä kuuluviin.

– Me haluamme, että meitä kuullaan. Meidäthän tässä on ajettu nurkkaan hallituksen toimesta. Voi kun tilanteesta ulospääsyyn olisi helpot avaimet. Varmasti tilanne vaatii, että jonkun isomman yrityksen johtajan on ärähdettävä elinkeinoelämän ja hallituksen suuntaan.

Okmeticin luottamusmiehet Ella Jaakkola, Paavo Niskanen, Teemu Pitkänen sekä Markus Saarela ovat työtaistelussa, jotta työntekijöiden ääni kuuluisi.

SAK:laisista jäsenliitoista kahden viikon poliittiseen lakkoon osallistuvat Teollisuusliitto, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL, Sähköliitto, Merimies-Unioni, palvelualojen PAM, Rakennusliitto sekä auto- ja kuljetusalan liitto AKT. Lue lisää SAK:laisten liittojen toimista täältä. https://www.sak.fi/ajankohtaista/painava-syy/liittotoimet

Teollisuusliitto on järjestänyt viime syksystä alkaen ulosmarsseja ja lakkoja useilla toimipaikoilla ympäri Suomea vastalauseena Suomen hallituksen ajamalle leikkauspolitiikalle ja työehtojen heikennyksille. Lue tästä lisää Teollisuusliiton toimista: PainavaSyy – Teollisuusliitto