Ay-mazing -tapahtumassa Forssassa.
Jyri Eerola, Victor Eduardo Silva, Mira Lamberg ja aluetoimitsija Johanna Solodov tehtävärastilla.

Nuorten tapahtuma Forssassa: ”Lakko-oikeudesta en halua luopua”

22.8.2023

TEKSTI MEERI YLÄ-TUUHONEN
KUVAT EMMI KALLIO

Kaupunkiseikkailu pisti Teollisuusliiton nuorten jäsenten aivonystyrät liikkeelle ja toi hien pintaan Etelä-Suomen alueen nuorten Ay-mazing -tapahtumassa Forssassa. Oikeistohallituksen suunnitelmat lakko-oikeuden rajaamisesta vetivät ilmeet vakaviksi.

Hallituksen aikeet rajata lakko-oikeutta huolettivat Forssaan Hotel Fabrikiin elokuisena viikonloppuna kokoontuneita Teollisuusliiton nuoria jäseniä.

– Jostain muusta voisi neuvotella, mutta lakko-oikeudesta en halua luopua. Todella ikävää, jos joudumme taistelemaan siitä, sanoo CNC-koneistaja Mikael Suhonen Riihimäeltä.

Näissä on aina hyvä yhteishenki ja mahtavaa porukkaa.

Kaikkiaan 15 nuorta osallistui kaksipäiväiseen Ay-mazing -tapahtumaan elokuun kolmantena viikonloppuna. Tapahtuma oli suunnattu kaikille Teollisuusliiton Etelä-Suomen alueen alle 36-vuotiaille jäsenille.

– Olen ollut jo Metalliliiton aikaan mukana nuorten tapahtumissa. Näissä on aina hyvä yhteishenki ja mahtavaa porukkaa, Suhonen sanoo.

Ilman lakko-oikeutta työnantajan kanssa voi tulla aika ikäviä keskusteluja, pohtii CNC-koneistaja Mikael Suhonen Riihimäeltä.

Lauantaina päivä alkoi liiton, aluetoiminnan ja nuorisotoiminnan esittelyllä. Lounaan jälkeen aluetoimitsija Toni Vehmola avasi osallistujille muun muassa järjestäytymisen ideaa.

– Olen kuullut asiat moneen kertaan, mutta hyvä niitä on silti aina kerrata, Suhonen sanoo.

Hän on työskennellyt teollisuusvaihteita valmistavan Kumeran palveluksessa 12 vuotta. Liittoon Suhonen liittyi jo opiskeluaikana etujen houkuttelemana.

– Saan vastinetta jäsenmaksulle aina, kun lähden mukaan liiton tapahtumiin. Lisäksi käyn usein liiton mökillä etenkin Tammisaaressa, sillä olen kova kalastamaan.

Ay-mazing -tapahtumassa Forssassa.
Kotikenttäetu toi voiton keltaiselle joukkueelle kaupunkiseikkailussa. Joukkueessa kilpailivat forssalaisen Kaapo Karvosen (keskellä) lisäksi Roope Pirttiniemi ja Arttu Jokikota.

”LIITTO PITÄÄ JÄSENTENSÄ PUOLTA”

Lakko-oikeuden mahdollisen rajaamisen lisäksi prosessityöntekijä Julia Mäkistä huolestuttaa hallituksen aikeet heikentää työttömyysturvaa.

– Arvostan sitä, että liitto pitää jäsentensä puolta. Työehtosopimuksen merkitys korostuu nyt, kun meillä on lomautuksia, ja lakkoiltukin on jo kerran minun työurani aikana.

Mäkinen on ollut töissä SSAB:n Hämeenlinnan tehtaalla viisi vuotta ja on viihtynyt siellä hyvin. Hän toimii siltanosturin kuljettajana.

– Meillä on hyvä vuorojärjestelmä. Teen neljä 12-tuntista vuoroa ja sitten minulla on kuusi vapaata. Vuorojärjestelmän avulla on helppo suunnitella elämää eteenpäin.

Liiton Etelä-Suomen alueen nuorten tapahtumaan osallistuneet Julia Mäkinen, Matias Jokinen ja Roope Pirttiniemi työskentelevät samassa vuorossa SSAB:llä Hämeenlinnassa.

Kiitosta saavat myös työkaverit.

– Meillä on niin hyvä työporukka, etten ihan hevillä vaihtaisi, Mäkinen sanoo.

Forssaankin hän tuli kahden työkaverinsa kanssa. Kolmikko osallistui alueelliseen nuorisotapahtumaan ensimmäistä kertaa.

– Ammattiosaston nuorisovastaava kyseli, että kiinnostaisiko meitä lähteä ja sitä kautta päädyimme tänne. Olen ollut kerran ammattiosaston nuorten tapahtumassa.

Yhdessä tekeminen ja uudet tuttavuudet kiinnostavat.

Forssan-viikonlopulta Mäkinen odotti eniten lauantaina iltapäivällä ohjelmassa ollutta kaupunkiseikkailua.

– Se oli tämän reissun porkkana. Yhdessä tekeminen ja uudet tuttavuudet kiinnostavat. Mikä voisi olla parempaa tekemistä lauantai-iltana kuin mennä ympäri Forssaa, hän kysyy.

Ay-mazing -tapahtumassa Forssassa.
Tuomas Klemola, Roni Niemelä ja Mikael Suhonen pallottelevat.

KYLMÄÄ KYYTIÄ

Kolmelta iltapäivällä osanottajat jaettiin neljään joukkueeseen ja he kirmasivat seikkailemaan Forssan keskustaan yhdysvaltalaisen tosi-tv-sarjan Amazing Racen hengessä.

– Tunnen paikat kuin omat taskuni ja tiedän kaikki oikoreitit, mitä Google Maps ei näytä. Vain voitto kelpaa, sanaili keltaisen joukkueen kapteeni, forssalainen Kaapo Karvonen ennen kisaa.

Hän toimii Forssan Metallityöväen ammattiosaston nuorisovastaavana ja kuuluu alueelliseen nuorisojaostoon ja oli sitä kautta myös järjestämässä Forssan-tapahtumaa.

– Tapahtuma herätti paljon kiinnostusta, mutta monilla oli jo ostettuna liput Blockfestille Tampereelle eivätkä he siksi päässeet mukaan, Karvonen harmittelee.

– Kiva, että täälläkin tapahtuu joskus jotain, iloitsi forssalainen ulkokalustaja Kaapo Karvonen, kun Teollisuusliiton Etelä-Suomen alueen nuoret kokoontuivat hänen kotikaupunkiinsa.

Liittoon Karvonen liittyi kolmisen vuotta sitten, kun hän aloitti työt oppisopimuksella Parmarinella. Yritys rakentaa vessoja uusiin kerrostaloihin ja hotelleihin.

– Nyt liiton jäsenyydestä on hyötyä, kun minut lomautettiin heinäkuun lopussa. En jäänyt yksin lomautuslapun kanssa. Liitosta on turvaa.

Hän toivoo, että näin jatkossakin.

– Olen huolissani siitä, mitä kaikkea hallitus vielä keksiikään ja kuinka kylmää kyytiä meille työntekijöille on tulossa. Varsinkin lakko-oikeuden rajaaminen pelottaa.

Ay-mazing -tapahtumassa Forssassa.
Rastitehtävältä seuraavalle edettiin juoksujalkaa.

FORSSASSA SOSIAALISTUMASSA

Lappeenrantalainen Jyri Eerola kisasi punaisten joukkueessa ja eteni rastilta toiselle juoksujalkaa, mutta kaupunkiseikkailun voittoon se ei silti ihan riittänyt. Eerolaa se ei harmittanut.

– Kaupunkiseikkailu oli oikein positiivinen kokemus. Iltapäivä oli liikunnantäyteinen ja sisälsi paljon aivopähkinöitä, summaa Ovako AB:llä teräksen vuorottajana työskentelevä Eerola.

Kaupunkiseikkailu oli oikein positiivinen kokemus.

Hän ei ollut ensimmäistä kertaa Teollisuusliiton nuorten tapahtumassa. Helmikuussa Eerola osallistui Kouvolassa järjestettyyn Teollisuusmeetingiin. Forssaan hän lähti, kun kaveri pyysi.

– Hän sai minut ylipuhuttua. Se on harvinaista, että lähden tähän vuodenaikaan johonkin, kun huomenna alkaa karhun ja sorsan metsästys.

Jyri Eerola keskittyi avaamaan kassakaappia kaupunkiseikkailun tuoksinassa Forssan kehräämöllä.

Lauantai-ilta huipentui allasbileisiin forssalaisessa viihdeuimala Vesihelmessä. Live-musiikista vastasi Sini & Simi.

– Onhan tällaiseen tapahtumaan hauska lähteä, kun täältä saa uusia kavereita ja sosiaalistuu, Eerola sanoo.

Kun puhe kääntyy syksyyn ja hallituksen suunnitelmiin, hän vakavoituu.

– Lakko-oikeuteen ei pitäisi kajota, koska se on se viimeinen kunnon sotakirves, jos mikään muu ei auta. Jos se viedään pois, ei tässä sitten ole enää mitään järkeä, Eerola miettii.

Arttu Jokikota, Kaapo Karvonen, aluetoimitsija Toni Vehmola ja Mira Lamberg vaihtavat ajatuksia ruokailun ohessa.
Iida Piirainen, Tuomas Klemola, Matias Jokinen, Jyri Eerola, Roope Pirttiniemi osallistuivat Forssan tapahtumaan.
Iida Piirainen, Oona Hirvonen ja Joonas Klimoff vauhdissa.
Jyri Eerola rastitehtävän parissa.
Oona Hirvonen, Iida Piirainen, Matias Jokinen ja Joonas Klimoff etenevät yhtä tahtia.