Kuopiolaiset Juha ja Auli Juutinen iloitsevat siitä, että liiton aluetoimisto on nykyisin Varkauden sijasta heitä lähellä Kuopiossa. Kuvassa myös Itä-Suomen aluetoimitsijat Mika Kolehmainen (vas.) ja Jouni Larmi.

Lupsakka jäsentapahtuma toi kesäsään Savoon

15.6.2023

TEKSTI VUOKKO VILJAKKA
KUVAT AKSELI MURAJA

Itä-Suomen Me olemme liitto -jäsentapahtuma oli huippusuosittu. Paikat menivät parissa minuutissa. Sata jäsentä mahtui mukaan Kuopiosta Savonlinnaan laajentuneeseen tapahtumaan. Kun tietovisan vastaukset olivat löytyneet luontopolulta, maistuivat savumuikut ja muut savolaiset herkut Kallaveden aalloilla.

Aivan kuin säiden haltija olisi tiennyt, että kesäkuun toiseksi viikonlopuksi tarvitaan kaunista säätä. Alkukesän ennätyskylmyys vaihtui melkein helteeksi, kun Teollisuusliiton Itä-Suomen toiminta-alue vietti Me olemme liitto -jäsentapahtumia Kuopiossa ja Savonlinnassa.

– Tilasimme hyvän kelin, ja tuli paras mahdollinen. Nyt on mukavan rauhallista. Eduskuntavaalit ja liittokokous ovat takana ja lomat edessä. Toivottavasti ei vain olisi tyyntä myrskyn edellä, sanoi Kuopion jäsentapahtuman avannut aluetoimitsija Mika Kolehmainen.

Me olemme liitto -jäsentapahtuma pidettiin nyt toisen kerran. Itä-Suomen alueella on 25 331 Teollisuusliiton jäsentä ja 76 ammattiosastoa. Heistä satakunta onnekasta aveceineen pääsi viikonlopun viettoon kylpylähotelli Rauhalahteen Kuopioon sekä Spahotel Casinolle Savonlinnaan.

Savolaisen lupsakkaaksi rakennettu viikonloppuohjelma oli monelle Kuopiossa mieleen. Ryhmä lähti lauantaina luontoon hankkimaan tietokilpailuvastauksia liiton toimintaa ja yhteistyökumppaneita esitteleviltä rasteilta. Illan kruunasi risteily Kallavedellä.

Nurmeslaiset Tiina (vas.) ja Juha Meriläinen sekä Antti Smura arvuuttelivat pulttien painoja Murikka-rastilla.

PAIKAT LOPPUIVAT NELJÄSSÄ MINUUTISSA

– Ensimmäinen tapahtuma Kuopiossa oli vuosi sitten niin suosittu, että paikat loppuivat neljässä minuutissa. Järjestimme siksi nyt sen rinnalle toisen tapahtuman Savonlinnaan, kertoi Itä-Suomen aluetoiminnan sihteeri Suvi Niskanen.

Paikat täyttyivät tälläkin kertaa minuuteissa. Kuopiolaiset Auli ja Juha Juutinen eivät mahtuneet viime kesänä mukaan, mutta nyt onnisti.

– Sain ilmoittautumisajasta etukäteen tekstiviestin. Kun haku aukesi, ilmoitin meidät sillä sekunnilla. Täällä sitä nyt ollaan, iloitsi venetarvikkeita Kuopiossa valmistavassa VA-Tarvike Oy:ssä työskentelevä Auli Juutinen.

Juutiset liittyivät liittoon, kun Piretta ja Turo tekivät Kuopiossa vielä vaatteita. Kuopiossa oli aikoinaan 4 000 tekstiilialan työpaikkaa, mitkä työllistivät myös heidät. Nyt siellä ei valmisteta enää lainkaan vaatteita teollisesti.

Suuressa liitossa on voimaa, eikä tulevaisuus siksi pelota.

Juha Juutinen on niin vannoutunut liiton mies, ettei ole eronnut liitosta, vaikka työskentelee nykyisin kouluavustajana. Olkapääleikkaus pakotti hänet jättämään työnsä viisi vuotta sitten kartonkipakkauksia Kuopiossa valmistavan DS Smithin tehtaalta.

– Onneksi nykyinen työni ei ole vakituista ja voin kuulua edelleen Teollisuusliittoon, hän kertoi.

Juutisten mukaan pienempi liitto oli heille aikoinaan kuin perhe, mutta suuressakin on etunsa. Teollisuusliiton synnystä on viisi vuotta.

– Alkukankeudet ovat takana. Nyt kaikki toimii mainiosti. Suuressa liitossa on voimaa, eikä tulevaisuus siksi pelota. Lakko-oikeuden rajoittaminen ei taatusti onnistu. Liitto ei anna pois sitä, mitä on kerran saanut, he uskovat.

Auli ja Juha Juutinen kävelivät vaivatta läpi Rauhalahden tutun luontopolun. Se päättyi Teollisuusliiton rastille, missä aluetoimitsijat Mika Kolehmainen (vas.) ja Jouni Larmi olivat heitä vastassa.

MURIKKA ON KUIN TOINEN KOTI

Binderholz Nordic Oy:n Nurmeksen sahan pääluottamusmies, sahan kunnossapidossa työskentelevä Antti Smura ja Koneurakointi Simo Kuittinen Oy:n pääluottamusmies, metsäkoneenkuljettaja Juha Meriläinen Nurmeksesta ihastelivat hyvää keliä. Toisensa jo Puuliiton ajoilta tunteneet miehet olivat seuranneet tarkasti Säätytalon neuvotteluja. Heillä oli selvä viesti uudelle hallitukselle:

– Jos lakko-oikeutta rajataan, voi olla, että tavataan eduskuntatalon edessä. Eivät jäsenetkään niele mitä tahansa. Hirvittää, mitä tuleman pitää. Turha kuvitella, että ansiosidonnaisen porrastaminen vähentäisi työttömyyttä. Onneksi Teollisuusliitolla on leveät hartiat ja vaikutusvaltaa.

Jos lakko-oikeutta rajataan, voi olla, että tavataan eduskuntatalon edessä.

Smura tapasi ensimmäisellä tehtävärastilla tutun miehen, Murikka-opiston työsuojeluopettaja Pentti Hartikaisen, joka esitteli opiston toimintaa ja arvuutteli pulttien painoja.

– Murikka on meille teollisuusliittolaisille kuin toinen koti. Olen käynyt siellä lukuisilla kursseilla. Mahtava paikka, Smura kehui ja sai Hartikaisen hymyilemään.

Jokainen Turvan rastilla luontopolulla käynyt sai muistoksi juomapullon. Kuvassa taka-alalla Kaija Kattelus ja Ilkka Pesonen Varkaudesta.

HERMES-SOVELLUS LAAJENEE

Teollisuusliiton hallinnoimaa Hermes-sovellushanketta rastillaan esitelleellä projektikoordinaattori Henri von Adlerkronella oli iloisia uutisia: luotettavaa tietoa suomalaisesta työelämästä kausityöntekijöille viidellä kielellä tarjoava mobiilisovellus on laajenemassa uusiin kieliin ja useammille toimialoille. Sinne on tulossa myös yleistietopaketti Teollisuusliitosta.

Suomessa kaksi ja puoli vuotta asuneet, Joroisten Järvikylässä työskentelevät ukrainalaiset, Yana Hatsenko ja Vitali Hatsenko olivat iloisia, että pääsivät tutustumaan uusiin ihmisiin.

– Täällä on niin rauhallista ja turvallista. Ukrainassa oleva sota ja Kahovkan murtuneen padon tuhot tuntuvat nyt edes hetken vähän kaukaisemmilta, Yana Hatsenko sanoi.

Ukrainalaiset Yana Hatsenko ja Vitali Hatsensko ovat töissä Famifarm Oy:ssä Järvikylän kartanossa Joroisissa. Jäsentapatuma Kuopiossa toi heille vaihtelua vapaa-ajalle. He nauttivat Rauhalahden kauniista maisemista ja rauhallisuudesta.

Liiton vakuutuskumppani Turva esitteli rastillaan jäsenvakuutusten etuja. Aluetoimitsijat Mika Kolehmainen ja Jouni Larmi päivystivät viimeisellä rastilla. He varmistivat, että jokainen löysi viimeistään sieltä oikeat vastaukset tietokilpailukysymyksiin.

– Tämä on todella suosittu tapahtuma. Ohjelma on tarkoituksella väljä ja avecit pääsevät edullisesti mukaan, Larmi sanoi.

Kaikkien tietokilpailulomakkeen palauttaneiden kesken arvottiin kolme palkintoa. Antti Smura voitti Turvan ja Juha Ritola Rauhalahden lahjakortin. Teollisuusliiton repun sai Jouni Virtanen.