Christa Evomaa, Ismo Löppönen, Eveliina Koivisto ja Tomi Ikävalko osallistuivat kolmen kuukauden kurssille alkuvuonna 2023.

Kevät Murikassa antoi muutoksen eväät

TEKSTI EVELIINA KOIVISTO
KUVAT JYRKI LUUKKONEN

Kolmen kuukauden kurssi antoi tänäkin keväänä osallistujille mahdollisuuden pysähtyä, perehtyä ja suunnata tulevaan uutta oppineena.

Pakkanen paukkui nurkissa ja talvi piti luontoa vielä tiukassa otteessaan, kun 14 Teollisuusliiton jäsentä aloitti kolmen kuukauden opinnot Muutoksen eväät -kurssilla Murikka-opistolla maaliskuussa.

Opintojen edetessä oppilaat seurasivat kevään saapumista ja jäiden lähtöä Murikan ravintolan isoista Näsijärvelle antavista ikkunoista. Opiskelijaryhmän yksilöistä, jotka ammatillisesti edustavat kattavasti Teollisuusliiton monia eri aloja, hitsautui ajan myötä tiivis pieni kaverillinen yhteisö.

Kurssin käydessä loppua kohti opiskelijat olivat hajaantuneet opiston tiloihin kukin työstämään itsenäisesti omaa lopputyötään valmiiseen muotoon. Yhteisiä oppitunteja ei viimeisillä viikoilla ollut kuin muutama.

Vastuuopettaja Marjo Nurmi työskentelee luokassa yhdessä muutaman kirjoittamiseen keskittyvän opiskelijan kanssa. Nurmi on luotsannut Murikan pitkiä kursseja vuodesta 1998, jolloin aiemmin perusoppijakson nimellä kulkeva kurssi muuttui Nurmen työstämän uuden opetussuunnitelman mukaiseksi, ja sai nimekseen Muutoksen eväät. Tutkiva lopputyö kuului jo silloin opintoihin.

Marjo Nurmi on luotsannut Murikan pitkiä kursseja vuodesta 1998.

Nykyisen opetussuunnitelman painopiste lähtee pedagogisesta ajatuksesta, jonka mukaan aikuisopiskelijalle tulisi antaa vastuu itse valita opintojensa aiheita ja tehdä opiskelun kannalta omia ratkaisuja.

– Nykyinen kurssimuoto on aiempaa eheämpi kokonaisuus, Nurmi sanoo.

– Oppiminen tapahtuu teemojen kautta, hän kertoo.

Nurmi antaa esimerkiksi paljon kiitosta saaneen työehtosimulaation, jossa opiskelijoille jaettujen roolien kautta opitaan paitsi työehtotoimintaa ja neuvottelutaitoa, myös pitkäjänteisyyttä, tarkkuutta, vuorovaikutusta ja kirjallista viestintää.

Tomi Ikävalko pitää esitystä kurssitovereille.

”EI TÄLLAISTA HARJOITELLA MISSÄÄN MUUALLA”

Parin vuorokauden mittainen intensiivinen työehtosimulaatio nousee esiin myös opiskelijoiden keskuudessa yhtenä kurssin antoisimmista oppimistapahtumista. Raumalainen Christa Evomaa, joka on työpaikkansa Oraksen ensimmäinen pitkän kurssin osallistuja, allekirjoittaa tes-simulaation merkityksen oppimistilanteena.

Christa Evomaa

– Se antoi kattavan ymmärryksen neuvotteluista ja työehtosopimusten syntymiseen liittyvästä järjestelmästä. Ei tällaista voi harjoitella missään muualla.

 

Evomaa kertoo opintovapaan myöntämisen vaatineen ennakkotapauksena työpaikalla esimieskeskusteluja ja selvitystä HR-osastolle. Evomaalle löytyi onneksi lopulta myös sijainen laboratorioon, jossa hän työskentelee yksin.

Evomaa kertoo halunneensa ottaa kurssista kaiken irti, ja valitsi mahdollisista valinnaisaineista kaikki kolme, kansantalouden, Excelin ja sosiologian opinnot. Aineista erityisesti sosiologia on herättänyt Evomaan mielenkiinnon.

– Sosiologian kattavuus tieteenä yllätti, hän sanoo.

KURSSILTA ITSELUOTTAMUSTA JA HYVIÄ OPPEJA

Ryhmän opiskelijoiden työtilanteet vaihtelevat, mutta yhteistä kaikille on halu uuden oppimiseen, itsensä kehittämiseen ja haastamiseen.

Tomi Ikävalko

Joillekin kurssin nimi Muutoksen eväät tarkoittaa konkreettisesti mahdollista muutosta työtilanteeseen tai uraan. Tomi Ikävalko Lappeenrannasta on yksi heistä.

 

Ikävalkolla oli takana 27 vuoden työura metsurina ennen irtisanomista alkuvuonna 2023. Metsäala on muutoksessa, ja Ikävalko kertoo lähteneensä kolmen kuukauden kurssille uuden edessä pohtimaan, mitä haluaa jatkossa tehdä ja mihin suunnata. Harjoitustyönsä hän on tehnyt metsäalan murroksesta.

– Alan kehittäminen, edunvalvonta ja ehkä metsäalaan liittyvä opettaminenkin kiinnostaa. Täältä olen saanut itseluottamusta ja hyviä oppeja. Katson tulevaa avoimin mielin, hän sanoo.

ONKO AIKUISESTA OPPIJAKSI? KYLLÄ!

Lasitusalalla työskentelevällä Ismo Löppösellä ei alan vaihto ole juuri nyt ajankohtaista, mutta hän hakeutui kurssille, kun perhetilanne sen vihdoin salli.

Ismo Löppönen

– Olen haaveillut pitkästä kurssista jo useamman vuoden, Löppönen kertoo.

– Halusin katsoa, onko aikuisesta ihmisestä oppijaksi, hän jatkaa.

Vanhat koulumuistot painoivat repussa, mutta ilokseen Löppönen on huomannut pystyvänsä ja onnistuvansa täysin uusissa ja vieraissa asioissa, mikä on lisännyt itseluottamusta.

– Työelämä ei tarjoa paljoakaan onnistumisen tunteita. Onnistuminen ja siitä saatu positiivinen palaute lisää voimaa yrittää, hän sanoo, ja kehuu samaan hengenvetoon kurssin tsemppaavaa opettajaa ja kannustavaa ympäristöä.

Onnistumisten tuomat muutokset oppilaissa ovat opettaja Marjo Nurmenkin mielestä opetuksen parasta antia. Vahvuuksien löytäminen ja identiteetin rakentaminen uudestaan on mahdollista vain pidemmillä kurssijaksoilla.

– Se antaa mahdollisuuksia muutokselle, hän sanoo.

VILLIÄ BILETYSTÄ MUTTERISSA? EI SENTÄÄN

Koska kolmen kuukauden kurssilla asutaan Murikassa, on tietenkin kysyttävä opiskelijoilta myös illanvietoista. Suurin osa illoista on vietetty melko rauhallisesti opiston solussa pelaillen ja rentoutuen, he kertovat. Opiskelu ja ajatustyö on myös vaatinut lepoa ja omaa rauhaa. Mutteri-baarissakin on toki käyty, mutta pitkiä iltoja on ollut harvassa.

– Tämä kurssi on ollut aikuisiällä suurin panostus itseeni, ei sitä halunnut pilata bailaamisella, sanoo Ismo Löppönen.

Kolmessa kuukaudessa opiskelijaryhmästä muotoutui kaverillinen yhtei

Ryhmän muistorikkaimpiin yhteisiin hetkiin lukeutuu kurssiin kuuluva opintomatka Berliiniin vapun aikaan. Opiskelijat kuvaavat, miten ainutlaatuista ja ikimuistoista oli osallistua vappumarssille IG Metallin riveissä ja tutustua saksalaiseen ay-liikkeeseen syvemmin.

Tämä kurssi on ollut aikuisiällä suurin panostus itseeni.

Toisestakin asiasta opiskelijat ovat samaa mieltä: kolme kuukautta on töissä pitkä aika, mutta Murikassa päivät ja viikot ovat hurahtaneet melkein liiankin nopeasti ohi. Työpaikalle, luottamustoimiin ja ammattiosastoihin palaa kolmen kuukauden korkean paikan leiriltä ryhmä monin tavoin uudistuneita ja motivoituneita ihmisiä uusin taidoin ja eväin, entistä laajemman näkemyksen ja ymmärryksen työelämästä saaneena.

Jutun kirjoittaja Eveliina Koivisto oli yksi tämän kevään Muutoksen eväät -kurssin osallistujista.