Loma yksillä, kesä kaikilla

21.6.2022

Tekijä kysyi liiton jäseniltä, mitä heidän kesä- ja lomasuunnitelmiinsa kuuluu. Mökkeily, matkailu ja luonnon rauha olivat suosittuja.

TIMO BUDDAS

Autonasentaja, Loviisa
Autosalpa Oy, Porvoo

Mökkeilyä ja jenkkiauton laittoa

”Meillä on kiertävä lomasysteemi, eli lomaviikot ovat tiedossa jo hyvissä ajoin. Vietän kesälomaani lähinnä mökkeillen. Meillä on kesämökki Ruotsinpyhtäällä, joten matka ei ole pitkä. Harrastan vanhoja jenkkiautoja ja tallissa on vanha Oldsmobile, vuosimallia 1971. Nyt ei ole pariin vuoteen koronan takia oikein ollut jenkkiautotapahtumia, mutta kesällä varmasti sellaisia järjestetään. Siinä on kyse vähän erilaisesta auton laittamisesta kuin mitä töissä tulee tehtyä.”

TEKSTI JOHANNES WARIS  KUVA PATRIK LINDSTRÖM

 

HANNA HUJAKKA

Opiskelija, laboratorioala (kaksoistutkinto), Espoo
Omnia

Lehmiä lypsämään ja Englannin linnoihin

”Koronarajoitusten aikana on maattu tarpeeksi, nyt on kiva päästä lomalle ja tekemään kaikenlaista. Remontin takia elämä on vähän sekaisin, emme voi asua kotonaja siksien ole menossa myöskään kesätöihin. Olen ajatellut matkustella. Luvassa on ainakin Sysmän reissu kummitädin maatilalle, jossa pääsen aivan toisenlaiseen ympäristöön lypsämään lehmiä ja auttamaan lastenhoidossa. Opiskelu on ollut kiinnostavaa, siksi sitä jaksaa hyvin, mutta hetkittäin se on ollut myös raskasta hommien kasaantuessa. Minua kiinnostaa kulttuuri ja historia. Odotan innolla reissua Englantiin poikaystävän perheenjäsenen vieraaksi. Tahtoisin nähdä vanhoja linnoja, käydä museoissa ja antiikkikaupoissa, ja vain katsella paikkoja. Toiveissa olisi myös päästä perheen kanssa risteilylle, ehkä jopa parille. Helteitä en kaipaa, mutta siinä missä talven kylmyys rajoittaa, lämpö lisää vapautta jopa pukeutua miten tahtoo.”

TEKSTI JA KUVA ANNIKA RAUHALA

 

TOMMI SALMELAINEN

Elektroniikka-asentaja, tuotekorjaaja, Hämeenkyrö
Kyrel Oy, Hämeenkyrö

Ylitse tunturin, ylitse itsensä

”Kesälomasuunnitelmana on lähteä Lappiin seikkailemaan, ihan teltta ja rinkka -meiningillä. Tarkoituksena on olla viisi päivää Käsivarren erämaassa. Ei yritetä kaverin kanssa Kilpisjärveltä ihan Haltille asti, mutta siihen johonkin välituntumaan. Komeat maisemat ja itsensä ylittäminen houkuttavat. Ei se kevyttä hommaa ole, kun kiipeilee tuolla tuntureilla huonossa maastossa. Vanhempien mukana olen kulkenut paljon metsissä. Seitseminen on tuttu paikka. Nyt innostuin uudestaan. Jostain mielen syövereistä nousi vaan tunne, että on päästävä tuonne luontoon telttailemaan. Otetaan vastaan se, mitä matkan varrella sattuu tapahtumaan. Vaellus antaa mukavan olon. Kun palaa kotiin, alkaa heti kaivata takaisin tuntureille.”

TEKSTI SUVI SAJANIEMI  KUVA JYRKI LUUKKONEN

 

MARKUS RANTANEN

Tuotantospesialisti, Hyvinkää
Palodex Group Oy, Tuusula

Loma alkaa maaseudun rauhassa

”Kesälomassa on tärkeää, että lähdetään heti pois kotoa, niin saa loman alkamaan. Mennään sukulaisiin maaseudun rauhaan Pohjois-Savon Maaningalle, jossa olen käynyt kesäisin ihan pienestä lapsesta. Vain armeijan aikaan jäi yksi käynti välistä. Sittemmin oma perhe on lähtenyt mukaan. Maalle ei mennä löhöilemään, vaan kysytään, voiko osallistua töihin. Pääseekö ajamaan traktoria tai raivaamaan vesaikkoa ojan pohjalta tai rehukasan tekoon. Se on aivan erilaista kuin tehdastyö. Siellä ei ole kellään kiire ja maisemat ovat mielettömän hienot. Kun on ollut noin viikon poissa, voi hyvin palata kotiin, eikä työ enää häiritse lomanviettoa. Katsotaan, mitä perhe haluaa ja käydäänkö vielä jossain. Loman loppu menee melko lailla kotona. Omakotitalossa ja omalla tontilla on kaikenlaista pientä puuhasteltavaa, jota on hyvä edistää kesälomalla.”

TEKSTI JA KUVA ANTTI HYVÄRINEN

 

MAIJA TIAINEN

Tuotteen valmistaja
Lahti

Reissausta Pärnuun ja Ristijärvelle

”Pidän kesälomani heinäkuussa. Tarkoituksena on vähän matkustella. Olen ajatellut lähteä ensin poikaystäväni kanssa muutamaksi päiväksi Pärnuun. Menemme luultavasti laivalla Tallinnaan ja sieltä eteenpäin bussilla. Pärnussa tahtoisin tutustua paikkoihin ja kierrellä. Ehkä vuokraamme polkupyörät. On myös kiva päästä uimaan meressä. Eniten kesässä nautin lämmöstä ja auringosta. Toivottavasti sitä on luvassa myös Pohjois-Suomen reissullani. Olen menossa sukuloimaan Ristijärvelle. Äitini kotipaikka on joen varrella, jossa pääsee myös saunomaan ja uimaan. Siellä on tapana myös virvelöidä. Jonkin verran saan yleensä kalaa, enimmäkseen ahvenia. Ne paistetaan ja syödään. Kalastus on erinomaista lepoa ja rentoutusta.”

TEKSTI JA KUVA ANNIKA RAUHALA

 

ANTTI SMURA

Kunnossapitoasentaja, Nurmes
Binderholz Nordic Oy, Nurmeksen saha

Muumimaailma, sinne!

”Ei ollut vaikea valita. Näytin kuvia Muumimaailmasta 3-vuotiaalle tytölleni. Hän sanoi, että sinne mennään. Muumit on kova sana. Ja Ryhmä Hau, minulle ei ole selvinnyt miksi. Tyttö odottaa jo kovasti matkaa heinäkuun puolivälissä. Hotellissa varmaan yövytään ja käydään spontaanisti syömässä siellä, missä on hyvä ruoka. Naantalista päästään sitten kätevästi Turkuun ja Tukholman risteilylle. Laivalla on lapsille tapahtumia. Odotan ennen kaikkea hyvää säätä ja sitä, että saa rentoutua ja viettää aikaa lapsen kanssa. Minä lähden vielä Kuopiorockiin, aikalailla rokkimies kun olen. Kymmenen vuotta on ollut perinne, että keräännytään porukalla juhlistamaan kesää. Tänä vuonna ei varmaan vielä toteudu, mutta Lapissa tekisi mieli käydä, kun en ole koskaan siellä ollut. Ruska-aika olisi siihen varmaan paras.”

TEKSTI SUVI SAJANIEMI  KUVA JOHANNA KOKKOLA