Toivoset Parkanosta ovat olleet Särkänniemessä lukuisia kertoja.
Toivoset Parkanosta ovat olleet Särkänniemessä lukuisia kertoja.

Sateellakin Särkässä on hauskaa – liitto sai kiitosta, hintojen nousu huolenaiheena

20.6.2022

TEKSTI TERHI FRIMAN
KUVAT JYRKI LUUKKONEN

Satoi ropisemalla, kun Teollisuusliiton jäsenet saapuivat lauantaina Särkänniemen huvinpuistoon viettämään perinteistä kesäpäivää. Sadevarusteissakin Särkkä tuntui hyvältä: ”Tämä päivä on tärkeä, lapset ovat odottaneet kovasti. Liitto on hyvä ja pitää meidän puoliamme”, kertoo Juha-Matti Halmes.

TEOLLISUUSLIITON KESÄPÄIVÄ SÄRKÄNNIEMESSÄ 18.6.2022

 

Särkänniemessä nähtiin tänä vuonna värikkäitä sateenvarjoja, monenlaisia sadetakkeja ja koettiin tasaista sateen ropinaa. Monena vuonna Särkänniemessä on riittänyt aurinkoa ja suoranaista paahdetta mutta nyt oli toisin.

Särkänniemi-päivä oli tarjolla Etelä-Suomen, Lounais-Suomen, Sisä-Suomen ja Pohjanmaan alueiden jäsenille. Rannekkeita varattiin ennakkoon noin 6 500 eikä puistoon sitten juuri muita mahtunutkaan.

Perhepäivänä huvipuisto oli avoinna vain teollisuusliiton jäsenille kello 10 –12 eikä sinne loppupäivänäkään juuri muita otettu.

PERHEPÄIVÄT PARHAITA

Juha-Matti Halmes saapui Tampereelle uusperheensä kanssa junalla Laihialta. Jo junamatka oli perheen 6–12-vuotiaille lapsille elämys, samoin parin kilometrin kävely huvipuistoon halki kaupungin.

– Meillä on yhteensä kahdeksan lasta, tällä kertaa mukana on viisi. Lapset ovat odottaneet tätä päivää ja katsoneet videoita Särkänniemestä, kertoo Juha-Matin puoliso Jenna Pääskynen.

– Nämä perhetapahtumat ovat parhaita, hyviä jäsenetuja, sanoo Halmes. Hän on töissä metallialan yrityksessä, Mapromec Oy:ssä. Tällä hetkellä yrityksessä podetaan raaka-ainepulaa Ukrainan sodan takia kuten monessa muussakin firmassa.

Sade ei haittaa! Lyydia Lehtola, Anni Halmes, Elli Halmes, Emma Halmes ja Neela Lehtola tulivat Laihialta Särkänniemeen vanhempiensa Juha-Matti Halmeksen ja Jenna Pääskysen kanssa.

Suuren perheen isää huolettaa hieman tulevaisuus. Hinnat nousevat. Esimerkiksi polttoaine alkaa olla hyvin kallista ja sitä kuluu, kun työmatkaa on 25 kilometriä suuntaansa. Palkat eivät pysy kehityksessä mukana.

Liittoon kannattaa kuulua, koska maailmanmeno on arvaamatonta:

– Työelämä on mennyt sellaiseksi, että heti, kun on hiljaista, työntekijät lomautetaan.

Lyydia, Anni, Elli, Emma ja Neela odottelivat rauhallisesti huvipuistoon pääsemistä. Tavoitteena oli kieppua laitteissa ja viettää aikaa eläinpuistossa, jossa etenkin koiranpennut houkuttelivat.

Haittaako sade?

– Eeeei, huutavat tytöt kuin yhdestä suusta.

LUOTTAMUSTEHTÄVÄ AVARTAA

Porilainen Sami Nurmi on ollut liiton jäsen siitä saakka, kun hän aloitti työt Brand ID Oy:ssä vuonna 2008. Hänelle liiton jäseneksi hakeutuminen oli itsestäänselvyys. Liitosta on saanut paljon tukea ja hyviä etuja, kuten tämän Särkänniemi-päivän, jonne hän tuli puolisonsa Katja Hietaojan ja tyttärensä Juulin kanssa.

Pari vuotta sitten Nurmi otti työurallaan uuden askeleen ja ryhtyi työpaikan pääluottamusmieheksi.

– Mielenkiintoinen ja avartava kokemus. Murikan peruskurssilta sain paljon hyvää tietoa, kiittelee ”tarrafirmassa” työskentelevä Nurmi.

Töitä on riittänyt eivätkä alaa ole hetkauttaneet erityisemmin sen enempää koronapandemia kuin Ukrainan sotakaan.

Kuusivuotias Juuli Nurmi odottaa innokkaana koiranpentujen näkemistä. Vanhemmat Katja Hietaoja ja Sami Nurmi kiittelevät kivaa perhepäivää, jossa ”kaikki on ajateltu.”

TOIVOSIA KAIKKI TYYNNI

– Me ollaan kaikki Toivosia, esittelee perhekunta itsensä.

Kolme sukupolvea Toivosia saapui Tampereelle Parkanosta Teollisuusliiton bussikuljetuksella. Perheellä on pitkät perinteet liiton Särkkä-päivissä.

Kari Toivonen on ollut liiton jäsen vuodesta 1981 ja mukana Särkänniemessä perhetapahtumassa jo Teemu-pojan ollessa pieni. Nyt Teemu on itsekin isä.

Kari Toivosen mukana huvipuistoon tulivat puoliso Sari, poika Teemu, miniä Ida ja pojantytär Eleonora. Eleonoralle löydettiin menopeliksi värikkäät vetokärryt. Suunnitelmissa oli viettää kivaa päivää yhdessä ja erikseen. Eleororan toiveissa oli päästä ainakin Vauhtimatoon ja Possujunaan.

– Puolison kanssa kokeillaan Koskiseikkailua, Kari Toivonen arvelee.

Sade kasteli kävijöitä ja Tukkijoki vielä reilusti lisää.

Kari Toivonen on töissä Fennosteelillä Parkanossa. Hän tuli puurtaneeksi liiton aktiivina pitkään, omien sanojensa mukaan ”ehkä 15 tai 17 vuotta”, pääluottamusmiehenä ja työsuojeluvaltuutettuna. Nyt hän pitää taukoa luottamustehtävistä.

– Kasvot kuluvat ja siksi on viisasta olla välillä sivussa.

Luottamustyö hänestä sinänsä on kiitollista.

– Hyvä antaa välillä toisten tehdä niitä hommia, vaikka tällä kokemuksella välillä melkein tekee mieli neuvoa heitä, hän nauraa.

Fennosteelillä tilauskanta on hyvä. Työnantaja osasi varautua ennalta raaka-ainepulaankin eikä suurempia ongelmia ole ollut.

TOISEN POLVEN METALLIMIEHIÄ

Matias Tiisala ja Valtteri Seppälä ajavat keskittyneen innostuneesti leppäkerttujunalla. Kummankin kasvoilta paistaa innostus. Isä Harri Tiisala seuraa poikien ajelua vieressä.

Hän kiittelee tällaisia perhepäiviä – on tärkeää, että lapset saavat nauttia huveista.

Jee, me ajellaan! Kaksi ja puolivuotias Matias ja viisivuotias Valtteri pääsivät kaahaamaan leppäkertuilla.

Tiisala on niin ikään suuremmalla porukalla mukana perhepäivässä. Mukana olivat myös puoliso Sonja Seppälä sekä isä Ari Tiisala ja äiti Taina Tiisala sekä pikkusisko Aleksandra Tiisala poikansa Kimi Tiisalan kanssa.

– Isäkin on liiton jäsen, ollaan metallimiehiä kumpikin.

Tiisala tekee työtä Kangasalla Rolemet Oy:ssä. Yritys on erikoistunut konepajatuotannon alihankintaprojekteihin ja tilauskanta on oikein hyvä. Raaka-ainepulakaan ei ole ollut ongelma. Vaikka työpaikalla asiat ovat hyvin, tulevaisuus mietityttää.

– Hinnat nousevat kovaa vauhtia ja siinä on miettimistä.

Äijät Särkänniemessä. Valtteri Seppälä, Matias Tiisala ja isä Harri Tiisala eivät harmitelleet, vaikka kastuivatkin huvipuistossa.