Sata lasta odottaa maltamattomana lasten olympialaisten alkua Murikka-opiston kesän ensimmäisellä muksukurssilla.
Sata lasta odottaa maltamattomana lasten olympialaisten alkua Murikka-opiston kesän ensimmäisellä muksukurssilla.

Muksujen kanssa Murikkaan – ”Onhan tämä aikamoinen kädenojennus liitolta”

TEKSTI MEERI YLÄ-TUUHONEN
KUVAT JYRKI LUUKKONEN

Kahtena kesäkuun viikkona Murikka-opistolla on tavallista enemmän vilskettä, kun ovet ovat avoinna myös lapsille. Muksukurssilla heille on omaa ohjelmaa vanhempiensa opintojen ajaksi.

Ilmassa on suuren urheilujuhlan tuntua, kun sata lasta ohjaajineen ryhmittyy parijonoon Murikka-opiston etupihalle Tampereen Teiskossa.

– Meillä on tänään edessä hauska päivä: yhdeksän vaativaa lajia, joissa mitataan tietoa, taitoa ja ketteryyttä, sanoo toinen muksukurssin vastuuohjaajista Mikko Balvik.

Meneillään on kesän ensimmäinen muksukurssi, ja torstai alkaa lasten olympialaisilla, eli murikkalaisittain molympialaisilla.

Ennen kuin tulevaisuuden toivot pääsevät tositoimiin, ilmoille kajahtaa molympiavala. Sen lukevat Hertta Hannus, 9 ja Helmi Kankkunen, 8.

– Minä lupaan ja vannon kautta kiven ja kannon reilusti pelata, taktiikkaa kelata ja illalla relata. Siispä kaikki mukaan, fuskata ei saa kukaan, tytöt lausuvat juhlallisesti.

”Voitto ei ole tärkein, vaan se, että pelaa reilusti, sanoo Helmi Kankkunen. Hän ja Hertta Hannus (vas.) lukivat molympiavalan.

LAPSILLE OHJELMAA AAMUSTA ILTAAN

Valan jälkeen lapset marssivat kisa-alueelle. Heidät on jaettu iän perusteella yhdeksään ryhmään, ja ryhmät on nimetty värien mukaan. Kannatushuudot siivittävät matkaa.

– Voittamattomat violetit, huutaa seitsemänvuotiaista lapsista koostuva ryhmä.

– Oranssit onnistuu, vastaa 9–10-vuotiaiden ryhmä.

Pinkkien ensimmäinen laji on esteratsastus. Hyvin koulutetut hevoset ovat kuulemma saapuneet Murikka-opistolle suoraan Espanjasta.

– Ne hyppäsivät hyvin ja ravasivat sujuvasti, kertoo iisalmelainen Elli Huttunen, 12, suoriuduttuaan keppihevosten esteradasta.

Elli Huttunen ylittää esteet vaivatta. Hän on Murikan muksukurssilla äitinsä, pikkusiskonsa ja -veljensä kanssa.
Elli Huttunen ylittää esteet vaivatta. Hän on Murikan muksukurssilla äitinsä, pikkusiskonsa ja -veljensä kanssa.

Muksukurssille voivat osallistua 3–13-vuotiaat lapset Murikan kurssille tulevan vanhempansa kanssa. Lasten oma ohjelma alkaa aamupalan jälkeen kello 8.30. Lounaalla he käyvät porrastetusti vanhempien seurassa.

Iltapäivällä lapset touhuavat ryhmissä vielä runsaat kolme tuntia. Välissä tarjolla on välipala. Vapaa-aika alkaa kello 17.

Kaikilla ohjaajilla on koulutusta tai kokemusta lasten ohjaamisesta, kertoo muksukursseista vastaava Murikka-opiston opettaja Heidi Koivisto-Haataja.

– Ohjaajia on yhteensä 19. Henkilöstömitoitus on Murikassa tiukempi kuin esimerkiksi päiväkodeissa.

Ruskeat yrittävät pysyä merkityllä alueella ja pitää kaikki ilmapallot ilmassa. Kisailun lomassa kuuluu silloin tällöin myös ryhmän oma kannustushuuto: Ruskeat ei ruostu!

“TÄÄLLÄ ON PALJON TEKEMISTÄ”

Sillä aikaa, kun lapset kirmaavat Murikka-opiston pihamaalla, aikuiset opiskelevat. Työsuojeluvaltuutettu Jarkko Niemi perehtyy paikallisen sopimisen saloihin.

– Onhan tämä aikamoinen kädenojennus Teollisuusliitolta, että tällaisia järjestetään ja myös lapset otetaan huomioon, Niemi sanoo.

Hän asuu Äänekosken Suolahdessa ja on matkannut Murikkaan kahdeksanvuotiaan poikansa Urhon kanssa.

– Muksukurssi on ihan hyvä juttu. Olen viihtynyt. Täällä on paljon tekemistä ja olen löytänyt täältä uuden kaverinkin, Tatun, Urho Niemi kertoo.

”Eipä tässä talossa hyödyttömiä kursseja ole”, sanoo Jarkko Niemi. Hän perehtyi Murikassa päivät paikalliseen sopimiseen. Illat hän vietti poikansa Urhon kanssa.

Isä ja poika Niemen piti tulla muksukurssille jo kaksi vuotta sitten, mutta silloin se peruttiin koronaepidemian vuoksi. Myös viime kesän kurssit pidettiin ilman muksuja.

Iltaisin Jarkko ja Urho Niemi ovat saunoneet ja pelanneet pallopelejä liikuntahallissa.

– Aika menee täällä nopeasti. Urho on aika väsynyttä poikaa illalla, ja Kymmenen uutiset ovat jääneet väliin minultakin, Jarkko Niemi tunnustaa.

Punaisten viestiä vie Antonina Hämäläinen, 11 Vaasasta. Hänestä muksukurssilla on ollut tosi kivaa. ”Täällä ei tekeminen lopu”, Hämäläinen sanoo.
Punaisten viestiä vie Antonina Hämäläinen, 11 Vaasasta. Hänestä muksukurssilla on ollut tosi kivaa. ”Täällä ei tekeminen lopu”, Hämäläinen sanoo.

”MUKAVAA, KUN TYTÖT OVAT MUKANA”

Liikuntahallin edessä käy vilske, kun punaiset kantavat vettä saavista toiseen rikkinäisillä mukeilla. Aikaa on kuusi minuuttia, ja hyvästä kannustamisesta saa lisäpisteitä. Antonina Hämäläinen pinkaisee matkaan.

– Juokse, juokse, vielä ehtii, muu ryhmä kannustaa.

Molympialaisten lisäksi lapset ovat viikon aikana muun muassa etsineet Murikan tähteä ja kisanneet Käpymastersissa.

– Parasta täällä on, kun saan tehdä kaikkea kivaa ryhmäläisteni kanssa, sanoo Katariina Torni, 12.

Taneli Torni ja tyttäret Sara Torni (vas.) ja Katariina Torni ovat viihtyneet Murikan muksukurssilla. Murikka on hieno paikka, isä Torni sanoo.
Taneli Torni ja tyttäret Sara Torni (vas.) ja Katariina Torni ovat viihtyneet Murikan muksukurssilla. Murikka on hieno paikka, isä Torni sanoo.

Hänen siskonsa Sara Torni, 8, on nauttinut eniten uimisesta. Hän on pulikoinut sekä Näsijärvessä että Murikan spa-osastolla.

– Muksukurssin takia pääasiassa tänne läksinkin. On mukavaa, kun tytöt ovat mukana, sanoo Saran ja Katariinan isä Taneli Torni.

Hän aloitti vuodenvaihteessa työsuojeluvaltuutettuna ja on nyt saamassa oppia Työsuojelun peruskurssilla.

– En tiedä, onko kaikki työsuojeluvaltuutetun tehtävät tulleet vielä selviksi, mutta hyvän pohjan olen saanut.

Keltaiset keilaavat. ”Hyvä, aivan mahtavaa tekemistä”, kannustaa rastinvetäjä Miikka Roslöf kuvan ulkopuolelta.

“ENSI VUONNA UUDESTAAN”

Tiukka taisto Murikan pihamaalla jatkuu. Siniset kisaavat huutoviestissä, keltaiset keilaavat ja vihreiden laji on hulavanneviesti.

– Minä tulin ihan yökylään, kertoo Kalevi Kuosmanen, 4, ennen kuin hän siirtyy seuraavan lajin pariin.

Kalevi Kuosmanen on tullut Murikkaan “kaukaa”. Koti sijaitsee Lapinlahdella.

Molympialaisten tulokset julkistetaan illalla discossa Mutteri-klubilla. Sinne aikoo suunnata myös Antti-Oskari Tähkänen, 12.

– Yhteinen tekeminen on aina kivaa. Täällä on ollut hauskaa ja olen saanut uusia kavereita, hän sanoo.

Antti-Oskarin äiti Sandra Tähkänen perehtyy Murikassa järjestötoiminnan perusteisiin.

– Onhan tämä nyt aikuisillekin hienoa, kun pääsee valmiiseen pöytään ja päivät kaadetaan ilmaiseksi tietoa päähän. Ei tarvitse olla kuin vastaanottavainen.

”Jos lähden Antti-Oskarin kanssa kahdestaan jonnekin, se ei ole sama asia. Täällä on kavereita ja ohjattua toimintaa”, sanoo Sandra Tähkänen.

Ilman muksukurssia opinnot olisivat jääneet Tähkäseltä väliin.

– Jäin leskeksi pari vuotta sitten. Olemme kahdestaan, eikä minulla olisi ollut mahdollisuutta tulla kurssille, jos en olisi voinut ottaa Antti-Oskaria mukaan.

Iltaisin Tähkäset ovat nauttineet muun muassa kylpylän lämmöstä ja luonnonrauhasta Näsijärven rantamaisemissa.

– Luontopolku on upea. Siellä on mahtavat maisemat. Antti-Oskari lupasi tulla ensi vuonna uudestaan, Sandra Tähkänen sanoo.