Merja Rinne: Liitto on kaikki sen jäsenet työpaikoilla

TEKSTI MERJA RINNE
KUVA KITI HAILA

Teollisuusliiton organisaatiota uudistettiin vuoden 2022 alusta. Aluetoiminnassa siirryimme seitsemän toiminta-alueen malliin. Rakensimme toiminta-alueet maakuntapohjaisiksi. Jokaiselle toiminta-alueelle on perustettu yksi aluekeskus, mutta aluetoiminnalla tuotettavia jäsenpalveluja on saatavilla läpi Suomen. Koko uudistuksen sydän ja sielu on parempi yhteistyö ja jäsenlähtöisyys.

Toiminta-alueet ovat jäsen-, toimipaikka- ja ammattiosastomääriltään erisuuruisia. Pienimmälläkin alueella on kuitenkin työmarkkinoiden käytettävissä noin 17 000 jäsentä. Lisäksi jokaisella alueella on opiskelijajäseniä ja eläkkeellä olevia vapaajäseniä. Vertailun vuoksi muutamia SAK:n ammattiliittojen jäsenmääriä: Paperiliitto n. 32 000, Elintarviketyöläisten liitto n. 29 000 ja AKT n. 41 000. Teollisuusliiton jäsenmäärältään suurin toiminta-alue Lounais-Suomi on siis keskikokoisen ammattiliiton kokoinen 24 000 jäsenellään.

Jokaisella toiminta-alueella on reilusti yli 1 000 työpaikkaa, joissa noudatetaan Teollisuusliiton työehtosopimuksia. Osassa työpaikkoja on hyvät järjestäytymisasteet ja toimivat luottamusmiesorganisaatiot, mutta liian monella työpaikalla nämä asiat ovat enemmän tai vähemmän retuperällä.

Vaikka Teollisuusliiton jäsenmäärä on saatu viime vuosina kasvamaan, luottamushenkilöiden määrät työpaikoilla ovat vähenemään päin. Tämän ikävän trendin juurisyihin on päätetty alueilla pureutua lisäämällä yhteydenottoja työntekijöihin sekä käymällä enemmän työpaikoilla. Tavoitteena on löytää työpaikoille luottamusmiehet ja ohjata heidät Teollisuusliiton tarjoamaan koulutukseen.

Toimintamme on ja elää vahvana siellä, missä jäsenet ovat.

Toiminta-alueilla työskentelee useita ammattilaisia, jotka ovat luottamushenkilöiden käytettävissä, kun apua tai tukea kaivataan. Tarjoamme tukea ammattiosastojen toimintaan ja esimerkiksi jäsentietojärjestelmän käyttöön. Osallistumme mielellämme ammattiosastojen kokouksiin ja tilaisuuksiin.

Koronan aiheuttaman pitkän poikkeusajan jälkeen olemme jälleen päässeet tapaamaan jäseniä työpaikoilla ja järjestämään jäsentilaisuuksia sekä koulutuksia. Alueilla järjestetyt tapahtumat ovatkin kiinnostaneet ja niihin on osallistuttu aktiivisesti. Koska toiminta-alueiden rajat joiltakin osin hieman muuttuivat, on tärkeää, että jäsen löytää ”uuden alueensa” ja tulee mukaan sen toimintaan.

Liitto ei ole toimisto Helsingin Hakaniemessä, vaan liitto on kaikki sen jäsenet työpaikoilla. Teollisuusliiton organisaatiouudistuksella ei ollut vaikutusta työpaikkojen sijaintiin, joten toimintamme on ja elää edelleen vahvana siellä, missä jäsenet ovat.

Kirjoittaja on Teollisuusliiton aluetoiminnan päällikkö.