”First Step sopii kaikenkuntoisille, ei tarvitse olla himoliikkuja”

TEKSTI MIKKO NIKULA
KUVA EMMI KALLIO

TIMO LAGER

Koneasentaja,
Sandvik Mining and Construction Oy, Tampere
Ao:n hallituksen varajäsen,
Tampereen seudun metallityöntekijäin ao. 195

– Hieno juttu, että tämmöinen kurssi on olemassa. Asiaa ja liikuntaa sopivassa suhteessa. Ja se sopii kaikenkuntoisille, ei tarvitse olla mikään himoliikkuja, sanoo Timo Lager.

Sandvikilla koneasentajana työskentelevä Lager oli viime kesänä Murikka-opiston kurssilla First Step – yhdessä toimiminen ja liikunnan ilo. Osallistujia oli reilut kymmenen.

– Ympäri Suomen, erilaisilta aloilta. Miehiä ja naisia, ikähaitari oli noin 25-vuotiaista kuusikymppisiin. Kun ihmiset kertoivat omista töistään, siinä kuuli vähän erilaista asiaa kuin omalla työpaikalla, mikä on aina kiinnostavaa.

Maanantaista perjantaihin kestäneellä kurssilla ”asiapuolta” edustivat Teollisuusliiton ja ammattiosastojen toiminnan esittelyt sekä tietopaketit työehtosopimuksista ja työsuojelutoiminnasta. Ryhmäkeskusteluissa puhuttiin muun muassa siitä, millaisia ovat ihmisten mielikuvat ammattiyhdistysliikkeestä.

– Oli myös luentoja esimerkiksi oikean ravinnon ja unen merkityksestä. Ja Pispalassa järjestettiin opastettu historiakävely, jonka vaihtoehtona oli Flowpark eli seikkailuhuvipuisto, Lager kertoo.

Liikunnassa tarjolla oli monipuolinen lajivalikoima: Frisbeegolfia, kuntonyrkkeilyä, puistojoogaa… Omalla ajalla kurssilaiset löysivät lisää tekemistä.

– Parhaita juttuja ovat tavallisesti ne, mitä tapahtuu kurssipäivän jälkeen. Pyöriä sai lainata, ja niillä ajeltiin iltaisin Terälahden ja Kämmenniemen maisemissa ja käytiin kahvilla Kessan baarissa.

Murikan sijainti Näsijärven rannalla mahdollisti myös rantasaunasta nauttimisen ja uimisen sekä vielä yhden uuden lajikokeilun.

– Parin kolmen kaverin kanssa mentiin suppilautailemaan. Silloin elokuussa sattui vielä olemaan jumalattoman lämpimät vedet ja kaikilla tavoilla hyvä sää siihen hommaan. Mutta minun suppailu oli varmaan koomista katsottavaa rannalla olijoille. En ollut lautaa ikinä nähnytkään, ja putosin sen päältä veteen joka kerta, naureskelee Lager.

Hänet sai hakeutumaan kurssille työkaverien kanssa taukohuoneessa keväällä käyty keskustelu.

– Se on kevään ilmiö, että työpaikalla tulee juttua Murikan kursseista. Joku oli netistä huomannut tällaisen kurssin, ja se herätti uteliaisuutta.

Jotkut First Stepin osallistujista olivat käymässä Murikka-opistossa ensi kertaa.

– Kannattaa mennä jo sitäkin varten, että pääsee näkemään, kuinka hieno paikka Murikka on. En ole varmaan ikinä kuullut, että kukaan siellä käynyt olisi sanonut siitä mitään negatiivista.