Muksukurssin päiväohjelman jälkeen Eero ja Hemmo lähtivät syömään, metsäretkille, uimaan ja saunomaan.
Muksukurssin päiväohjelman jälkeen Eero ja Hemmo lähtivät syömään, metsäretkille, uimaan ja saunomaan.

”Laatuaikaa lapsen kanssa”

TEKSTI PIA KOIVISTO
KUVA JUHA METSO

EERO SALMINEN

Vuoro-operaattori, vuoron luottamusmies
Neste Oyj Porvoon jalostamo
Porvoon Öljynjalostamon Työntekijät ao. 415

Eero Salminen vietti poikansa Hemmon kanssa kesällä 2019 ikimuistoisen viikon Murikan muksukurssilla. Kun isä tulkitsi päivällä työehtosopimusta ja lakikirjaa luottamusmiesten jatkokurssilla, pojalle järjestyi monenlaista ohjelmaa lapsiryhmän kanssa. Iltapäivällä viideltä alkoi Salmisten oma aika, ja Eero ja Hemmo lähtivät yhdessä syömään, metsäretkille, uimaan ja saunomaan Näsijärven rannalle.

Kurssiviikko oli Eero Salmisen mielestä viimeisen päälle järjestetty. Lapsi oli innoissaan kavereista, leikeistä ja kilpailuista. Kun Hemmon nyt neljävuotiaat nuoremmat sisarukset kasvavat, Salminen toivoo voivansa viedä heidätkin kanssaan Murikkaan.

– Hemmo oli ennen lähtöä huolissaan siitä, onko kurssilla tarpeeksi tekemistä ja pakkasi mukaan paljon leluja. Murikassa lapsi järjesti ensi töikseen pikkuautot huoneen lattialle, mutta sen jälkeen hän ei ehtinyt koskeakaan niihin.

Salminen arvioi, että kurssiviikko avarsi näkemyksiä, kun oman talon tekemisiä sai suhteuttaa siihen, miten muissa taloissa toimitaan. Verkostoituminen on Murikassa ominaista, ja Salminenkin perusti muutamien kurssilaisten kanssa WhatsApp-ryhmän, joka toimii yhä.

Murikassa lapsi järjesti ensi töikseen pikkuautot huoneen lattialle, mutta sen jälkeen hän ei ehtinyt koskeakaan niihin.

Harjoitukset työehtosopimusten ja lakitekstien tulkinnasta olivat Salmisen mielestä erityisen hyödyllisiä.

– Etsimme netistä oikeuden ennakkopäätöksiä, ja sitten niitä tulkittiin ja purettiin porukalla. Siinä oppi käyttämään lakikirjaa.

Erityiskiitoksen Salminen antaa myös viestintäosiolle.

– Nauhoitettu puhe-esitys antoi itseluottamusta. Vaikka esiintyminen vähän omasta mielestä tökki, ei jännitys kuitenkaan pahasti näkynyt videolta.

Salmisella on meneillään kolmas kausi luottamusmiehenä. Luottamusmiestyön paras hetki on Salmisen mielestä siinä, kun onnistuu välttämään riitelyn ja saa hoidettua erimielisyydet niin, että molemmat osapuolet ovat tyytyväisiä. Haasteellisin puoli liittyy siihen, että luottamusmies löytää niinkin isossa laitoksessa kuin Porvoon jalostamolla työnantajapuolelta oikean ja päätösvaltaisen henkilön keskustelemaan asioista.

Viime aikoina Salmista ovat luottamusmiehenä työllistäneet erityisesti työntekijöiden uudet roolit, toimenkuvamuutokset ja organisaatiomuutokset.