Laulaja Maija Vilkkumaan keikka veti tanssilattian täyteen.

Liiton jäsenristeily vei laivallisen liittolaisia seilaamaan ja bailaamaan

9.5.2022

KUVAT JA TEKSTI ANNIKA RAUHALA

Kaksi vuotta odotettu risteily toteutui vihdoin, kun 1 700 Teollisuusliiton jäsentä seilasi Silja Europalla Tallinnaan äitienpäiväviikonloppuna. Risteilyllä tavattiin tuttuja, juhlittiin ja tanssittiin. Tarjolla oli myös monenlaista ohjelmaa, ay-asiaa ja puheenjohtajiston tapaaminen.

TEOLLISUUSLIITON JÄSENRISTEILY 7.–8.5.2022

Valtaosa jäsenistä oli varannut risteilyliput jo ennen pandemiaa, kaksi vuotta sitten. Pitkä odotus palkittiin, kun päästiin vihdoin risteilemään. Hämeenlinnalaiset Jenni Seulanto ja Anette Vikholm astuivat laivaan ensimmäisten joukossa. He tulivat iloisella mielellä juhlimaan ja käymään maissa Tallinnassa. Konsertit kiinnostivat heitä erityisesti, varsinkin pääesiintyjä Maija Vilkkumaa.
Kuopiolainen Anssi Räsänen (keskellä) toi risteilylle parikymppiset kaverinsa Joona Rovion ja Topi Oksmanin. Räsäsen omaan perheeseen kuuluu liiton aktiivi, joka on päättänyt kouluttaa työelämässä kolhujakin kokeneesta nuoresta miehestä tulevaisuuden tekijän: ensin nuorisoaktiiviksi, sitten nuorisovastaavaksi ja siitä eteenpäin aina huipulle asti.
Ystävykset Reija Anttila, Sari Malmberg ja Leena Koivunen Forssasta päättivät testata Photoboothia heti risteilyn alkuun saadakseen kaverikuvia muistoksi. Risteilylle lähdettiin myös kuulostelemaan liiton uutta meininkiä. Vähän on ikävä vanhaa, selkeää ja kompaktia Metalliliittoa. ”Tässä vielä totutellaan tähän isompaan liittoon.”

JOKAISELLE JOTAIN

Ammattiyhdistystietouttaan voi lisätä myös onnenpyörää pyörittämällä. Tavallisessa elämässä aina ei voi voittaa, mutta ay-onnenpyörää voi pyöritellä useampaan kertaan, koska liiton työntekijät eivät selvästikään hennoneet päästää ketään pois palkinnotta. Infopisteillä jaettiin tietoa ja vastailtiin kysymyksiin.
Paria kerrosta alempana työkaverit ja vanhat tutut tanssittivat toisiaan tyylikkäästi karaoken tahtiin.

Illan myötä meno intoutui tunti tunnilta villimmäksi. Puolilta öin esiintymislavan edusta oli ääriään myöten täynnä, kun yleisö tanssi ja lauloi Maija Vilkkumaan konsertissa. Myös artisti oli selvästi mielissään aktiivisesta ja mukavasta yleisöstä: ”Te olette niin ihania!”

VÄLILLÄ AY-ASIAA

Sunnuntain aamuvirkut olivat jo ennen puolta päivää liiton puheenjohtajien Riku Aallon, Turja Lehtosen ja Jari Nilosaaren pakeilla puhumassa päivänpolitiikkaa ja ay-asiaa. Sastamalalainen Jukka Tahvanainen (kolmas vasemmalta) kertoi lomapäivien määräytymistä koskevista käytännöistä, myös kiky vilahteli keskustelussa. Iida Piirainen Imatralta puhui työvuoroista sekä osallistui keskusteluun Venäjän hyökkäyksen vaikutuksista.

ÄITIENPÄIVÄN OHJELMAA

Tiiviin ohjelman ja ankaran juhlimisen lomassa on hyvä pysähtyä hetkeksi, varsinkin kun kevätaurinko paistaa ja on äitienpäivä. Tamperelainen Janette Marjamäki ja Marjo Mettiläinen latasivat akkujaan auringossa. ”On syöty, juotu ja tanssittu. Tallinnassakin ehdittiin vähän shoppailla. Nyt väsyttää.”
Äitienpäivän konsertin jäsenille tarjoili Pete Parkkonen.
Päivä ja risteily huipentuivat karaokekilpailun finaaliin. Esiintyjät olivat hämmästyttävän taidokkaita, ja moni yleisön joukosta tuumasi, että jokainen kolmesta finalistista sopisi myös ammattilaulajaksi. Niukkaan voittoon yltänyt Virpi Lepistö sai yleisön haukkomaan henkeään tulkinnallaan Via Dolorosasta.
Karaokekilpailun voittaja selvisi huutoäänestyksellä, tulokset mitattiin desibelimittarilla
Vaasalaiset Markku Mäkinen ja Matti Koivuniemi eivät olleet risteilyllä ensimmäistä kertaa. Kokemusta on karttunut useammastakin eikä väsymyskään paina konkareita seuraavana päivänä. ”Viimeiset ostokset on vielä tehtävä ja sitten bussilla takaisin Vaasaan.”