Riikka Mironoff: ”Työ on mielekästä ja sillä on valtava merkitys”

31.3.2022

TEKSTI SINI SILVÀN
KUVA MIIKA MANNINEN

RIIKKA MIRONOFF

Työsuojeluvaltuutettu
Lapp Connecto Oy, Vieremä

”Olen iloisesti yllättynyt, miten hyvin talon johto on mukana ja haluaa, että työsuojelu toimii. Jokainen voi avata suunsa epäkohdista. Ei ole haluja mennä sieltä, missä aita on matalin.

Lapp Connecto on osa saksalaista perheomisteista LAPP-konsernia. Vieremän tehtaalla on keskitytty johdinsarjojen valmistukseen ja sähköisiin kokoonpanoihin. Työntekijöitä on noin sata.

Vieremä on muutaman tuhannen ihmisen kylä, Iivo ja Kerttu Niskasen kotipaikka. Kakkukahveja juotiin helmikuun lopulla, olivathan olympiamitalit valtavan iso juttu. Osataan sitä täällä peräkylilläkin. Kaikki seurasivat hiihtoja puhelimistaan.

Teen töitä logistiikkatyöntekijänä varaston puolella keräilyssä ja esikäsittelyssä, välillä tuotannossakin. Tulin tänne palvelualalta viime vuoden tammikuussa, olen parturi-kampaaja koulutukseltani.

Täällä riitti, että tulee hyvällä asenteella.

Olin puoli vuotta vuokratyöntekijänä, sitten minut vakinaistettiin.

Aloitin työsuojeluvaltuutettuna vuoden alusta. En ajatellut edes hakea siihen tehtävään, kun olin ollut täällä niin vähän aikaa. Työkaverien puolelta kuitenkin ehdotettiin sitä. Ajattelin, että jos nuo uskovat, että voisin tähän ryhtyä, kai sitä sitten pitää.

Tukena on ollut entinen työsuojeluvaltuutettu, ja myös toimihenkilöiden työsuojeluvaltuutettu on ollut isona apuna. Liiton starttikurssin kävin jo verkossa, mistä sai paljon tietoa. Etäkurssi oli hyvä perheelliselle, kun kotona ovat 6- ja 10-vuotiaat pojat.

On mukava olla kehittämässä toimintaa ja jututtaa ihmisiä. Täällä työsuojeluasiat ovat kuitenkin hyvällä mallilla, ei tarvitse nollasta aloittaa. Huomiota kiinnitetään ergonomiaan ja työvälineisiin, ylipäätään työporukan hyvinvointiin, että kaikilla olisi töissä hyvä olla. Meillä työfysioterapeutti käy kerran kuussa, hänen kanssaan mietitään asioita. Pääasia, että perusasiat, eli työvälineet ja työtavat, ovat kunnossa, koneet toimivia ja turvallisia. Meillä on useita uusia rekrytoituja, tämä on opettelua.

Paikkakunnalla on paljon teollisuutta Ponssen lisäksi ja kova pula työntekijöistä. Sekin on varmaan yksi syy, että täällä on pyritty panostamaan henkilöstön hyvinvointiin. Olen ihmetellytkin, miten tässä kävi näin hyvä tuuri. Mitään yrityksestä tietämättä hain tänne töihin ja olen tykännyt ihan hirveästi.

Työ on mielekästä ja sillä on valtava merkitys. Itse olen kokenut, että on tosi hyvä yhteishenki. Tuntuu hyvältä, että työkaverit uskovat, että osaisin ja pärjäisin työsuojeluvaltuutettuna.”