Duo Garcian rakettiesitys sirkusteltan katossa jätti ihmetyksen valtaan. Miten ihmeessä he onnistuivat välttämään katsomoon sinkoutumisen?
Duo Garcian rakettiesitys sirkusteltan katossa jätti ihmetyksen valtaan. Miten ihmeessä he onnistuivat välttämään katsomoon sinkoutumisen?

Helsinki-Uusimaa perhepäivä: Sara, Peetu, Sari ja Toni sirkuksen pauloissa

Parasta oli kaikki, paitsi että jotkut esitykset naurattivat, ihmetyttivät ja jännittivät vielä enemmän kuin toiset.

7.10.2019

HELSINKI-UUSIMAA PERHEPÄIVÄ 5.10.2019, SIRKUS FINLANDIA, KAISANIEMI, HELSINKI

Sari Kinisjärvi ja tyttärensä Sara Karhinen sekä Toni Salo ja poikansa Peetu saapuivat Teollisuusliiton Helsingin ja Uudenmaan alueen järjestämään Sirkus Finlandian perhenäytökseen odottavin mielin.

Seremoniamestari Sebastian ja klovni André pääsivät Peetu ja Toni Salon, Sari Kinisjärven ja Sara Karhisen kanssa yhteiskuvaan.

– Sen verran käväisimme netissä etukäteen, että tiesimme, minne piti tulla. Ohjelmaan emme ole tutustuneet. Se on mukavampi niin sanotusti lähteä puhtaalta pöydältä katsomoon, Toni ennakoi.

– Saran kanssa olemme käyneet kerran aikaisemmin sirkuksessa. Siitä on jo aikaa. Odotukset ovat iloiset ja jännittyneet, että mitä sirkus tänä päivänä tarjoaa, Sari jatkaa.

– En oikeastaan tiedä, mitä odottaa, kolmannella luokalla koulussa oleva Sara pohtii.

– Enkä minä. Katsotaan, mitä tapahtuu, kuudesluokkalainen Peetu päättää.

TELTTA TÄYNNÄ TEOLLISUUSLIITTOLAISIA

Perhenäytös järjestettiin 5. lokakuuta Helsingin Kaisaniemessä. Sirkus Finlandian teltan täyttänyt Teollisuusliiton 1 200-päinen väki sai todistaa toinen toistaan hämmästyttävämpiä esityksiä. Areenalla nähtiin akrobatiaa monessa eri muodossa, poneja, koiria, klovni, voimamies, robottimies ja päätä huimaava rakettiretki sirkusteltan katossa.

André päätti lähettää nallen lentoretkelle. Peetu, Sara ja Sari seuraavat lähtölaskentaa.

– Kaikki esitykset olivat hyviä. Tykkäsin, Peetu summaa sirkusohjelman kokonaisannin.

– Nauratti, kun koirista se yksi lähti aina eri suuntaan kuin muut ja kouluttaja yritti saada sen kiinni. Niistä poneistakin yksi vaan kiersi esteet, joiden yli muut hyppäsivät, Sara kikatti vielä näytöksen jälkeen.

– Klovni oli ihan paras. Kolmetonnisella autolla yliajettu voimamies puolestaan oli todella hurja esitys, Sari kommentoi.

– Mua ei jännittänyt, Sara toteaa.

Tonin huomion kiinnitti muun muassa tuolien varassa monen metrin korkeudessa temppuja tehnyt akrobatiaryhmä Troupe Anhui.

– Heillä oli tasapaino todella hallinnassa, Toni arvioi.

– Joo, sitä tuolitemppua voitaisiin kokeilla sunnuntaina kotona, Sara ehdottaa.

Saria, Tonia ja Peetua Saran ehdotus hykerryttää.

– Jos käytetään tuoleja kotona ihan vaan istumista varten, Sari toppuuttelee.

Troupe Anhuin tuolitemppua ei kannata kokeilla kotona.

TYÖ, PERHE JA LUOTTAMUSTEHTÄVÄ

Sari Kinisjärvi on työskennellyt kuuden vuoden ajan Darekonin Klaukkalan tehtaalla. Viimeiset nelisen vuotta ovat sujuneet varastotyöntekijän tehtävissä. Kinisjärvi toimii toista kautta työpaikkansa pääluottamusmiehenä.

– Meillä on hieman alle 50 työntekijää. Luottamustehtävän hoitamisen myötä tulee välillä enemmän tekemistä ja välillä on hiljaisempaa. Pystyn joustamaan luottamusvapaan pitämisessä niin, että kotiin asti luottamustehtäviä ei ole tarvinnut kuljettaa. Kieltämättä asiat ovat aika ajoin mielessä vapaa-ajallakin, mutta vaikeuksia työn, perheen ja luottamustehtävän yhteensovittaminen ei ole tuottanut.

Kinisjärvi arvioi neuvotteluvälit työnantajan kanssa toimiviksi.

– Jos jokin asia nousee esiin, niin yleensä keskustelen ensin tehtaanjohtajan kanssa ja sen jälkeen vedän porukan kasaan kysyäkseni mielipiteitä, että mitäs sanotte, kun tällaista on nyt ehdotettu. Sitten on hyvä mennä tehtaanjohtajan luokse kertomaan, että me olemme tätä mieltä.

– Menettelytapa on sopinut myös johdolle. Kun työntekijöiden yhteisen palaverin pitämiseen on pyytänyt luvan, ne on voitu pitää työajalla. Toisinaan kierrän työntekijöiden luona myös henkilökohtaisesti, jos asia sitä edellyttää.

Voimamies Denis Ilchenko väänsi rautatangon rusettiin varsin omintakeisella menetelmällä.

PERHETAPAHTUMILLA OMA ROOLINSA

Kinisjärvi toivoo ammattiosastoltaan enemmän tiukkaa asiaa ja toimintaa.

– Esimerkiksi alueen kaikki luottamusmiehet voisivat olla useammin yhteydessä keskenään. Oltaisiin hereillä ja kuulolla. Työpaikoilla kuitenkin puhutaan ja väännetään ja käännetään asioista joka päivä.

Silti myös viihteelliset tilaisuudet sopivat Kinisjärven mielestä ammattiosaston ja liiton toimintaan.

– Niissäkin näkee niin sanotusti omiaan. Tapaa tuttuja ja uusia kasvoja. Perhetapahtumien yksi hyvä puoli puolestaan on siinä, että sillä tavalla saadaan nuorisolle mukavia muistoja. Kun kasvavat aikuisiksi, niin tulisi uusia aktiiveja, koska heitä tarvitaan, Kinisjärvi sanoo.

Naruhyppely on taitolaji, ja hyvin näyttää pärjäävän kouluttaja Pat Clarrisonkin.

TEKSTI PETTERI RAITO
KUVAT PETRI PUROMIES