Teollisuusnuoret Murikassa: Valmiina vaaleihin!

Teollisuusliiton nuoret aktiivit saivat tietoa yhteiskunnallisesta tilanteesta ja ensi kevään eduskuntavaaleista. Teollisuusnuorten päivät keräsivät Murikkaan sata nuorta 3.–4. marraskuuta.

Iloinen naurunremakka täytti vähän väliä Murikka-opiston auditorion, kun Teollisuusliiton nuoret kommentoivat terävään sävyyn yhteiskunnallisia asioita Teollisuusnuorten päivillä.

– Olen näiden ihmisten takia täällä. Tämä porukka tajuaa, että asiat riitelevät eivätkä ihmiset. Voimme käydä älyllistä debattia ilman, että se menee tunnetasolle, sanoo Minna Kamberg.

Minna Kamberg

Kamberg kuuluu Pyhännän puutyöväen ammattiosastoon. Hänelle liittoon kuuluminen on aina ollut selviö, sillä Kambergin molemmat vanhemmat ovat olleet luottamustehtävissä.

– Jäsenyys on antanut minulle uskallusta omaan tekemiseen, hyvin vahvan oikeustajun ja elinikäisiä ystäviä. Tässä porukassa ei tarvitse olla hiljaa omien mielipiteidensä kanssa.

Teollisuusnuorten päivät kokosivat marraskuun ensimmäisenä viikonloppuna Murikka-opistoon Tampereen Teiskoon kaikkiaan sata nuorta eri puolilta Suomea.

Petteri Männistö

– Lähes kolmannes porukasta oli ensimmäistä kertaa Murikassa. He ovat joko uusia jäseniä tai sitten he eivät ole tienneet, että meillä on omaa koulutusta ja toimintaa nuorille, kertoo järjestötoimitsija Petteri Männistö Teollisuusliitosta.

Kaikkiaan Teollisuusliittoon kuuluu noin 43 000 alle 36-vuotiasta jäsentä. Yksi heistä on varkautelainen Aki Kakriainen. Hän istuu Voikosken kemiantyöntekijöiden hallituksessa ja toimii pääluottamusmiehenä.

Aki Kakriainen

– Murikassa saan aina tuoreimmat tiedot tämänhetkisten asioiden tilasta, Kakriainen perustelee osallistumistaan Teollisuusnuorten päiville.

Tällä kertaa Kakriaista kiinnostivat erityisesti tuleviin eduskuntavaaleihin liittyvät teemat.

– Ensi kevään vaaleissa pitää oikeasti vaikuttaa. En todellakaan toivo, että Suomesta tulee joku Yhdysvallat 2, jossa terveydenhuolto on köyhemmän kansanosan ulottumattomissa.

KOHTI VAPAIDEN VALTAKUNTAA

Lauantaina Teollisuusliiton nuoret aktiivit kuulivat ajankohtaisesta yhteiskunnallisesta tilanteesta ja ensi kevään eduskuntavaaleista.

– Hallituksen tavoitteena on heikentää ay-liikkeen asemaa rakentamalla pohja yleissitovuuden purkamiselle ja viemällä työehdoista sopiminen yritystasolle.

Näin totesi Hyvinkään teollisuustyöntekijöiden nuorisovastaava Mikael Kölhi esityksessään. Hän kertoi Teollisuusnuorten päivillä Palkansaajanuorten Vapaiden valtakunta -kampanjasta.

Mikael Kölhi

–Se on uusi kampanjamuoto. Tarkoituksena on tuoda esiin kahden miljoonan palkansaajan tarpeita ja saada aikaan konkreettisia muutoksia, Kölhi sanoo.

Vapaiden valtakunta on puoluepoliittisesti sitoutumaton kansanliike. Sen tavoitteena on saada eduskuntavaaleissa läpi mahdollisimman monta ehdokasta, jotka sitoutuvat edistämään palkansaajien asemaa.

VISIO 2030-LUVULLE

Tutuilta näyttävät, totesi kansanedustaja, SDP:n varapuheenjohtaja Sanna Marin Vapaiden valtakunnan tavoitteista. Hän vieraili Teollisuusnuorten päivillä lauantaina iltapäivällä.

– SDP työstää parhaillaan visiota siitä, millainen yhteiskuntamme on 2030-luvulla. Yksi isoista tavoitteistamme on sosiaaliturvan kokonaisuudistus. Meidän mallimme on yleisturva.

Sanna Marin

Yleisturva jakautuu takuutasoon, yleistasoon ja aktiivitasoon. Alin takuutaso vastaa Marinin mukaan nykyistä toimeentulotukea, mutta omaa sosiaaliturvaa voi nostaa olemalla aktiivinen.

Sosiaaliturvan uudistamisen lisäksi SDP etsii nyt keinoja, jotta Suomi olisi hiilineutraali vuonna 2035. Marin avasi Murikassa myös puolueensa koulutuspoliittisia tavoitteita.

– Toisen asteen oppivelvollisuutta täytyy laajentaa. Jokaiselle nuorelle pitää saada toisen asteen tutkinto, koska ilman sitä nuoret eivät pärjää, Marin sanoi.

KOULUTUS MONILLE YKKÖSJUTTU

Teollisuusliiton Haapajärven ammattiosaston nuorisovastaavaa Lyyli Nivala on yksi monista Teollisuusliiton nuorista, joille koulutus on ykkösasia ensi kevään eduskuntavaaleissa.

Lyyli Nivala

– Kannatan oppivelvollisuusiän nostoa ja pieniä ryhmäkokoja. Se on ihan älyttömän lapsellista jättää äänestämättä, koska äänestämällä voit vaikuttaa omaan ja läheistesi arkeen.

Nivala kaipaa politiikalta rehellisyyttä ja ihmisläheisyyttä. Oman kortensa hän kantaa kekoon olemalla ensimmäistä kertaa mukana kaverinsa vaalikampanjassa.

– Minulla on tosi kova ilmastonmuutosahdistus. Minua ihmetyttää, miten suurvallat saadaan tajuamaan, että tässä on ihan oikeasti hätä, Nivala miettii.

Lauantaina keskustelut jatkuivat saunassa ja Murikan spa-osastolla.

Ilta huipentui Halloween-naamiaisiin ja Fool Overload -bändin esiintymiseen Mutteri-klubilla.

Sunnuntaina Teollisuusliiton järjestöasiantuntija Ville-Petteri Risberg kertoi liiton nuorille jäsenille luottamusmiesvaaleista, liitossa vaikuttamisesta ja työpaikan edunvalvonnasta.

Seuraavan kerran Teollisuusliiton nuoret ovat koolla helmikuussa. Silloin Teollisuusliitto järjestää nuorille jäsenilleen isot alueelliset tapahtumat. Huhtikuun alussa vuorossa ovat puolestaan valtakunnalliset Nuorisovastaavapäivät.

TEKSTI MEERI YLÄ-TUUHONEN
KUVAT EMMI KALLIO

Katso lisää kuvia Teollisuusliiton Facebook-sivulta!