Janne Leinonen. KUVA MARKKU RUOTTINEN

TOIMIJA: Janne Leinonen: ”Peruskemian ja kotiseudun puolesta”

”Istun Teollisuusliiton sektorijohtokunnassa peruskemian mandaatilla. Ja toisella kädellä edustan kotiseutua, ammattiosastoa ja oululaista osaamista, aina!

Minua harmittaa, että peruskemialta meni hallituspaikka liittofuusiossa. Minulle on jäänyt vielä vähän epäselväksi, mikä sektorijohtokuntien tehtävä on. Vielä ollaan kokoonnuttu Tutustutaan kaveriin -tyyppisesti. Mutta uskon, että kun jännitys tiivistyy, kun lähestytään tes-neuvotteluja, johtokunnan tarve tulee selvemmäksi.

Peruskemian tehtaat ovat kohtuullisen kilpailukykyisiä jo nyt. Porukkaa närästää se, että mekin joudumme tekemään sopimuksia, jotka käyvät niillekin aloille, joilla menee huonosti. Minä olen sitä mieltä, että liitto voisi sallia pientä irtiottoa ja päästää ne alat irti, joilla on hampaat. Minä olen nähnyt täällä tehtaalla, että kun jollekin osastolle saadaan jotakin parannusta ja jotakin lisää, leviää se kohta muillekin osastoille.

Ja sehän olisi aivan loistavaa, että me saisimme yhteiskunnallisen aloitteen meidän työtätekevien puolelle. Nykyhallitus kyllä esittää koko ajan innovatiivisia ajatuksia siitä, millä kurjistaa työtätekevien asemaa.

Kikyä ei olisi mielestäni pitänyt hyväksyä, vaan Sipilän pakkolakikortit olisi pitänyt katsoa loppuun asti. Sipilähän on itse perunut tai hänen esityksensä ovat muuten tökänneet johonkin. Kiky on neuvoteltava pois. Meidän tehtaamme tuottaa muurahaishappoa. Prosessin turvallinen alasajo ja käynnistäminen kestävät niin kauan, että minä en tykkää tuollaisista päivän poliittisista lakoista. Sellaisia on hankala järjestää meidän alalla.

”Oli ihminen Metalli-, TEAM- tai Puuliitto-taustainen, niin kaikki ovat saman henkisiä.”

Teollisuusliitolla pitäisi olla väkeä ja voimaa. Voi olla, että kaikkia ei kiinnosta tai kaikki eivät uskalla. Kun joka ovesta ja ikkunasta lainataan halpaa rahaa, ja ihan tavallisella pulliaisella voi nykypäivänä olla 200 000 euroa talolainaa. Ja sitten pitää vielä ottaa lisää lainaa, että saa bemarin pihalle, vaikka siihen ei olisikaan varaa. Se pistää miettimään, miten niitä lainoja maksaa takaisin. Mutta otetaan sitten heti pidempi lakko ja jaetaan lakkoavustukset. Minä uskon, että kyllä Teollisuusliitto silloin näkyisi.

Peruskemiassa on paljon vuorotyötä. Vuorolisät aina puhuttavat. Tutkimuksista tulee aina vain lisää tietoa yötyön kuormittavuudesta. Nykyiset lisät eivät taida niitä haittoja korvata. Meillä on täällä paikallisesti neuvoteltu kolmivuorotyösopimus, jossa on 12 tunnin päivät. Kaksi aamua, kaksi yötä ja sitten on 6 vapaata. Kokeilun jälkeen äänestettiin asiasta, eikä yksikään työntekijä äänestänyt vastaan.

Teollisuusliiton muiden ammattiosastojen kanssa on yhteistyö ihan vasta harjoittelua, mutta olen minä aluefoorumeissa ja muissa tapahtumissa kulkenut. Ja on se vaan jänskä juttu. Oli ihminen Metalli-, TEAM- tai Puuliitto-taustainen, niin kaikki ovat saman henkisiä. Vaikea on heidän kanssaan riitaa saada aikaiseksi, hyviä tyyppejä kaikki.”

JANNE LEINONEN

Kemian sektorijohtokunnan jäsen
Prosessimies
Taminco Finland Oy, Oulu

TEKSTI SUVI SAJANIEMI
KUVA MARKKU RUOTTINEN