”Murikan tähti”- leikki. Tähden löytäjä Peppi.

Muksukurssit saivat Murikan tähdet loistamaan

Muksut mukaan -kurssien ideana on, että vanhemmat tulevat lastensa kanssa Murikkaan. Samalla kun aikuiset opiskelevat, järjestetään lapsille mukavaa ja turvallista toimintaa. Ensimmäisellä viikolla aikuisille oli tarjolla neljä kurssia, työsuojelun, luottamusmiehen ja järjestötoiminnan peruskurssit sekä kurssi ihmissuhteista työpaikoilla. Seuraavat Muksut mukaan -kurssit järjestetään vuoden päästä.

MUKSUKURSSIT, MURIKKA-OPISTO 4.–8.6. JA 11.–15.6.

Metsikössä käy armoton kuhina. Lähes satapäinen joukko lapsia etsii kilvan maastoon piilotettua Murikan tähteä ja sinne ripoteltuja rahoja. Rahojen ja tähden perusteella monimutkaisen algoritmin kautta laskettavalle eniten pisteitä keräävälle joukkueelle on luvassa lähes ruhtinaallinen palkinto; etuoikeus valita ensimmäisenä limut ja karkit seuraavassa iltadiskossa.

Ilma raikuu sakeana etsintätoimintaa erinomaisesti kuvaavia kommentteja lasten kuskatessa rahasaaliitaan ikäryhmittäin jaettujen joukkueiden keruulippaiden virkaa toimittaviin muovikasseihin.

– Mun lippis on täynnä massii.

– Tuolta löytyi hirveästi rahaa. Täs on 220 miljoonaa yli.

– Kyllä mä löydän. Mulla on silmät auki koko ajan.

– Se olis hyvinkin voinut löytyä täältä.

Etsijät osoittavat taktisia kykyjä ja neuvottelutaitoja. Ohjaajat pidetään jatkuvan prässäyksen alla lasten ladellessa johdattelevia kysymyksiä Murikan tähden mahdollisesta sijainnista ja painavia lausuntoja pelin hengestä.

– Aha! Sä kehotit katsomaan maastosta. Okei. Murikan tähti ei sitten löydy puusta.

– Sun täytyy olla rehellinen ja kertoa. Just äsken puhuttiin, että pitää olla rehellinen.

– Te vaan haluatte pitää Murikan tähden itsellänne.

Rahat on joutuisasti noukittu maastosta, mutta Murikan tähteä ei vaan löydy. Lopulta etsintäalue rajataan pieneksi ja joukkueista valitaan kaksi kilpailijaa, joille lisävinkiksi annetaan iso kivi. Ja pian raikuvien kannustusten keskeltä kuuluu heleän riemukas kiljahdus.

– Löytyi! Mä löysin Murikan tähden, Peppi Kuusjärvi (sivun yläreunan kuvassa) iloitsee ja heiluttaa tähteä kädessään.

Joukkuekaverit kaappaavat Kuusjärven heti syliinsä, nostavat hänet voiton merkiksi ilmaan ja kyselevät samalla, mistä se tähti oikein löytyi.

– Sieltä kiven alta. Siinä oli vaan jotain sen edessä, kuusivuotias Vaasasta kotoisin oleva Kuusjärvi vastaa.

Sitten kiiruhdettiinkin sateen alta sisätiloihin kertomaan vanhemmille ja kaikille muillekin vastaantulijoille leikkimielisen kilpailun olennaiset käänteet ja sattumukset kuten, että Murikan tähden löysi nuorimpien joukkue.

OPPIA JÄRJESTÖTYÖHÖN, LUOTTAMUSTEHTÄVIIN JA TYÖPAIKAN IHMISSUHTEISIIN

Mika Lindblad ja lapset Topi ja Essi, Klaudia Nordlund ja lapset Thomas ja Niki-Klaudia, Jarmo Mäkinen ja lapset Julius ja Joona, sekä Jari Roivainen ja lapset Lauri, Panu ja Onni.

Jarmo Mäkinen tuli Järvenpäästä muksukurssille Joonan ja Juliuksen kanssa opiskelemaan järjestötoiminnan perusteita.

– Itseäni lähellä on järjestäminen. On tärkeää saada järjestäytyminen nousemaan työpaikoilla ja jäsenet toimimaan asioiden parantamiseksi. Vedin keväällä työpaikallani järjestämiskampanjan, ja kokemukset ovat hyvät. Saimme uutta porukkaa mukaan ja oppia tulevaisuutta ajatellen, Metso Flow Controlin luottamusmiehenä toimiva Mäkinen sanoo.

Klaudia Nordlund saapui Thomaksen ja Niki-Klaudian kanssa muksukurssille Porista. Luottamusmiehen peruskurssi tarjosi vastauksia vuoden alussa työpaikkansa pääluottamusmieheksi valitun Nordlundin mielessä liikkuneisiin kysymyksiin.

– Kaikki on vielä aika uutta. Lakikirjan tutkiminen ja työehtosopimuksen katsominen siinä rinnalla on haastava tehtävä. Olen saanut lisää tietoa ja tiedon hankkiminen on helpottunut. Myös ihmisiin tutustuminen ja kokemusten kuuleminen on tärkeää. Itseluottamus on kasvanut, Agrifuturan kasvihuoneella työskentelevä Nordlund kertoo.

Jari Roivainen tuli Laurin, Panun ja Onnin kanssa Otanmäestä Murikkaan. Transtechillä huoltoasentajana työskentelevä ja useita luottamustehtäviä, kuten Otanmäen metalli- ja kaivostyöväen ammattiosaston puheenjohtajuutta, hoitava Roivainen osallistui työpaikan ihmissuhteita käsittelevälle oppijaksolle.

– Luottamusmiehen ja työsuojeluvaltuutetun kursseilla olen saanut aiheesta pintaraapaisun, mutta nyt mennään syvemmälle. Osaa esimerkiksi puuttua ongelmatilanteisiin ennen kuin ne pääsevät kärjistymään. Opetus on asiantuntevaa ja kurssiporukka on mukava. Keskustelu on monimuotoista ja luottamuksellista, Roivainen arvioi.

Mika Lindblad saapui Helsingistä kurssille Essin ja Topin kanssa. K-Caaran eli aikaisemman VV-Auton huoltoteknikkona ja pääluottamusmiehenä toimiva Lindblad päätti vaihteeksi perehtyä työsuojeluun.

– Olen työpaikallani myös varatyösuojeluvaltuutettu, mutta aihepiirin koulutukseen en ole aikaisemmin juuri osallistunut. Työsuojelun peruskurssi osui nyt sopivaan saumaan. Uutta tietoa on tullut ja kaikesta oppii lisää. Hyvät perustiedot olen saanut.

– Muksukurssi on hieno jäsenetu. Se mahdollistaa vanhemmille kurssille pääsyn, ja lapsille tämä on elämys, vaikka Murikan keskeneräinen remontti on vielä tällä kerralla rajoittanut tekemistä, Lindblad tiivistää vanhempien mietteet.

Muksukursseilla lapset saavat uusia kavereita. Yhteydenpitoa on jatkettu myös kurssien jälkeen.

TEKSTI PETTERI RAITO
KUVAT JYRKI LUUKKONEN