Sodankylä 18.10.2017 Tekstiilihuoltaja ANTTI SIIRTOLA

Jäsenet esittelyssä: Pesulassa tehdään tiimityötä

TEKSTIILIHUOLTOALA / ANTTI SIIRTOLA, tekstiilihuoltaja, Comforta Oy, Sodankylä

”Työpaikallani pestään Lapin hotellien pyykkiä.”

”Olen ollut viisi vuotta töissä Sodankylän Comfortalla. Aloitin vuokratyöntekijänä, mikä toimi minun kohdallani hyvin, koska opiskelin silloin ja työ oli joustavaa. Esimerkiksi jos oli hankala päästä koulun takia iltavuoroon, asioista pystyi aina sopimaan. Sitten työpaikalle haettiin ekstraajia, hain ja pääsin.

Pyykki tulee meille oikeastaan koko Lapin alueelta ja hotellit ovat suurin asiakasryhmä. Lisäksi on esimerkiksi päiväkoteja, sairaaloita ja palvelukoteja. Työntekijöitä meillä on noin 20 ja saman verran osa-aikaisia.

Työni on tavallista pesulatyötä: pyykin purkamista, pesemistä, mankelointia ja käsittelyä. Tehtävänkuvaani kuuluvat nykyisin myös huoltotyöt. Se on ihan mukavaa, kun saa vähän vaihtelua.

Muuten pesulatyö on aika yksitoikkoista ja monille se on raskasta. Kokemuksella osaa kuitenkin välttää turhat liikkeet, ja työergonomiaan kiinnitetään meillä aika paljon huomiota. Työ on kolmivuorotyötä ja siinäkin mielessä palkkaus saisi olla parempi. Ihan yleisesti toivoisin, että tulevaisuudessa ihmisten toiveet ja henkilökohtaiset ominaisuudet otettaisiin vuorotyössä paremmin huomioon.

Parasta työssä ovat työkaverit. Työmme on tiimityötä, eikä yksin voi tehdä mitään. Siinä korostuu, kuinka tärkeä hyvä porukka on. Yksi tekee yhden prosessin ja toinen jatkaa siitä. Olemme hyvin riippuvaisia toisistamme. Olemme yhdessä vastuussa myös työn jäljestä, mikä nostaa yhteishenkeä entisestään.

Olen ammattiosastomme Sodankylän Kemian hallituksen jäsen. Työn vastapainoksi käyn salilla ja lenkillä, jotta pysyn kunnossa. Kevät on suosikkivuodenaikani, koska silloin pääsee hangille hiihtelemään.

Opiskelin ihan muuta alaa, eli metsuriksi tai virallisesti metsäpalveluiden tuottajaksi. Tein vähän aikaa niitäkin töitä, mutta vaihdoin alaa, koska olisi pitänyt erikoistua. Perinteisille metsureille ei oikein ole hommia, kun nykyään suurin osa töistä tehdään metsäkoneilla.

Silti joskus on käynyt mielessä, että sekin työ voisi olla ihan mielenkiintoista. Tulevaisuudessa metsureille on varmasti enemmän töitä, kun vanhempi polvi jää eläkkeelle. Alalla toimitaan kuitenkin pitkälti yrittäjäpohjalta, eikä kaikista ole yrittäjäksi.”

TEKSTI SIRPA TASKINEN
KUVA TIMO LINDHOLM

 

Teollisuusliitto on yli 220 000 jäsenen liitto, ja teollisuusliittolaiset työskentelevät 33 sopimusalalla. Jäseninä on niin hevostenhoitajia, tekstiilihuoltajia, hitsaajia kuin automekaanikkojakin. Tekijä esittelee eri alojen jäseniä ja heidän työtään.

 

TEOLLISUUSLIITTO

  • JÄSENIÄ 226 000, joista 79 prosenttia miehiä ja 21 prosenttia naisia
  • TYÖELÄMÄSSÄ yli 150 000 jäsentä
  • SOPIMUSALOJA 33
  • AMMATTIOSASTOJA 715
  • LUOTTAMUSHENKILÖITÄ 9 000