Mikä fiilis? Liittokokousedustajat kertovat

Mitä jäi käteen viimeviikkoisesta Teollisuusliiton ylimääräisestä liittokokouksesta? Kysyimme liittokokouksessa kahdeksalta liittokokousedustajalta eri puolilta Suomea.

 

Marko Keihäsniemi, vanerimies, UPM-Kymmene Wood Oy, Säynätsalo

”Oikein hyvät fiilikset. Tykkäsin seminaarista ja varsinkin Jaakko Kianderin puheista. Pidin siitä, miten hän toi esiin teollisuuden ja erityisesti vientiteollisuuden tärkeyden Suomen tuottavuuden kasvulle. Ehkä teollisuuden merkitys unohdetaan. Jos me eläisimme yhteiskunnassa, jossa vain myisimme palveluita toisillemme eikä kukaan ostaisi meiltä mitään, niin tänne ei tulisi rahaa ulkopuolelta.”

 

Petri Ijäs, työkalunvalmistaja, Helsinki

”Tämä on nautiskelun paikka. Olen odottanut Teollisuusliiton syntyä jo pitemmän aikaa. Toivoisin, että yhä useammat liitot näkevät yhdistymisessä mahdollisuuden. Teollisuusliitossakin on vielä tilaa. Teollisuusliitossa on paljon letkeämpää kuin ennen kokouksissa Metalliliiton aikaan. Täällä tapaa uusia ihmisiä ja heihin on mukava tutustua. Heitä saattaa olla jopa omalta kotikylältä. Tätä kokousta voi luonnehtia verkostoitumiseksi.”

 

Tuomas Weckström, vaahtomuovityöntekijä, Recticel Oy, Kouvola

”Massiivinen tapahtuma. Pääsee todella isoon hommaan mukaan, tämä on ihan omassa kategoriassaan. Eilen näin ja tutustuin oman alueeni ihmisiin. Täältä haluankin viedä mukanani sen viestin, että me olemme nyt yhtä isoa perhettä. Me alamme yhdessä rakentaa Teollisuusliittoa, todellakin uutta liittoa. Ensi vuoden alusta lähdemme pikkuhiljaa sitä rakentamistyötä tekemään.”

 

Kerttu Ojajärvi, varastotyöntekijä, Vaasa

”Yksi aikakausi päättyy ja uusi alkaa. Teollisuusliittoa kohtaan odotukset ovat monella suuret. Mutta varsinainen työ alkaa tämän jälkeen. Alueille ja piireihin pitää saada resursseja, jotta saadaan jäsenkunta tuntemaan Teollisuusliitto omaksi. Jäsenet ovat sen voima. Toivon, että Teollisuusliitolla on todellista vaikutusvaltaa yhteiskunnallisissa asioissa. Kolmikannan aikaan melkein joka uutisissa SAK:n puheenjohtajalta kysyttiin mielipidettä. Toivottavasti jatkossa kommentteja otetaan Teollisuusliitosta.”

 

Satu Saarelainen, metsuri, Metsähallituksen Metsätalous Oy, Rautavaara

”Uutta on tulossa ja paljon on odotuksia. Mutta mitä Teollisuusliitto lopuin on? Menee aikaa, ennen kuin se rakentuu. Itse olen joutunut luottamusmiehenä käyttämään liiton apua, juuri eilen tuli tieto yt-neuvottelujen päätöksestä, lomautuksista, eli erittäin hyvä asia on tämä liittohomma! Minä olen huolissani nuorista. Heille pitää päästä kertomaan liiton tärkeydestä jo tuonne kouluihin. Strategiakeskustelussa käytettiin todella hyviä puheenvuoroja Amis-kampanjasta. Teollisuusliiton on otettava selvä kanta koulutusleikkauksia vastaan.”

 

Sini Vainio, jälkityöntekijä, Aikawa Fiber Technologies Oy, Varkaus

”Tuntuu historialliselta ja merkitykselliseltä. On hieno olla paikalla. Täällä on pidetty tosi hyviä, kantaa ottavia, tiukkojakin puheenvuoroja ja käyty kunnon keskustelua. Toivon, että liitto vie eteenpäin tasa-arvoa, palkkatasa-arvoa, työllisyyttä ja perhevapaita. Media pyrkii muokkaamaan ajatusmaailmaamme entistä yksilökeskeisempään suuntaan ja siihen, että jokainen sopii asioistaan itse. Meidän pitää saada ihmiset oivaltamaan, että loppujen lopuksi yksin ei kukaan pärjää. Siihen tarvitaan joukkovoimaa ja sitä, että olemme valmiit yhdessä tekemään asioita.”

 

Eveliina Koivisto, jakaja, Alma Manu Oy, Tampere

”Hyvät fiilikset, saa tutustua uusiin ihmisiin ja tietysti nähdä vanhoja tuttuja, mutta ennen kaikkea tämä on uuden aloittamista. Ollaanhan me pienenä alana spekuloitu, että hukutaanko me sinne massaan suuressa liitossa. Mutta täytyy vaan olla esillä, ja jakajilta on saatu edustusta hallintoon ja sektorijohtokunnissa on kuitenkin edustus joka alalta. Mutta kyllähän tämä vaatii omaa aktiivisuutta.”

 

Antti Hautajoki, asentaja, Kainuun Pintakäsittely Oy, Kajaani

”Ihan hyvin fiiliksin olen tutustunut uuteen porukkaan. Jännityksellä odotan, miten yhteistyö paikallistasolla saadaan käyntiin. Sykkeellä, jonka Tampereen kokouksesta saamme, on hyvä lähteä eteenpäin. Liittotaustojen erot eivät Tampereen kokouksessa näy juuri mitenkään. Porukka on samanhenkistä, ja kaikki me puhallamme yhteen hiileen. Ihmiset ovat sen verran avoimia, että heidän kanssaan helppo mennä rupattelemaan.”

 

HAASTATTELUT JARI ISOKORPI JA SUVI SAJANIEMI   KUVAT JYRKI LUUKKONEN