Tuomas Klemola otti työvapaata Ovakon Imatran terästehtaalta ja tuli Teollisuusliiton oppilaitosjärjestäjäharjoittelijaksi.

”Jokaisesta tilaisuudesta on tullut uusia jäseniä”

TEKSTI JA KUVAT ANTTI HYVÄRINEN

Oppilaitosjärjestäjä jakaa nuorille tietoa Teollisuusliiton opiskelijajäsenyydestä ja työelämän perusteista. Neljän kuukauden harjoittelupestiä tekevä Tuomas Klemola on pitänyt kokemastaan.

Imatralainen Tuomas Klemola aloitti helmikuun 2024 puolivälissä neljän kuukauden jakson Teollisuusliiton oppilaitosjärjestäjäharjoittelijana. Tarjottu pesti oli helppo ottaa vastaan, sillä työpaikalta Ovakon Imatran terästehtaalta järjestyi sulavasti työvapaata.

– Tykkään toimia nuorten parissa ja tässä pääsee kiertelemään oppilaitoksia, Klemola kertoo.

Oppilaitosjärjestäjän tehtävänä on vierailla ammattioppilaitoksissa, kertoa työelämän perusteista ja hankkia uusia jäseniä Teollisuusliittoon.

– Kerrotaan liiton opiskelijajäsenyydestä ja eduista nuorille.

Klemola on ensimmäinen nykymuotoisessa oppilaitosjärjestäjäharjoittelussa. Toiminta perustuu kevään 2023 liittokokouksen päätökseen vahvistaa oppilaitosjärjestämistä, eli jäsenhankintaa.

Vastaanotto oppilaitoksissa on ollut positiivinen.

– Opettajat ovat olleet tyytyväisiä ja innoissaan ottaneet sinne kertomaan tärkeää asiaa.

Huhtikuun puoliväliin mennessä Klemola oli vieraillut oppilaitoksissa Etelä- ja Itä-Suomessa. Myöhemmin ohjelmassa on myös pidempiä reissuja.

– Hyvin on mennyt tähän asti. Toivotaan, että jatkossakin menee samalla tavalla.

TIEDOLLE ON TARVETTA

Oppilaitosvierailuilla Klemola kertoo Teollisuusliiton jäsenyydestä, jäseneduista, tapahtumista ja koulutuksista. Ammattiyhdistystoiminnan ja työelämän perusteiden opettaminen on tärkeää.

– Luokista löytyy aina oppilaita, joille vanhemmat ovat asioista opettaneet, mutta aika vähän nuorilla on sitä tietoa.

Teollisuusliiton opiskelijajäsenyys on maksuton, mikä tulee joillekin opiskelijoille yllätyksenä.

– Jokaisesta tilaisuudesta on tullut uusia jäseniä.

Tiedon lisäämiselle on tarvetta myös yhteiskunnallisen tilanteen takia. Maan hallitus on toteuttamassa erittäin työntekijävastaista politiikkaa.

– Somessa jotkut ihmiset ovat ay-liikettä vastaan. Onkohan siellä tietoa ja ymmärrystä, mitä kaikkea ay-liike on saavuttanut ja mistä kaikesta taistellaan?

Tuomas Klemola on ollut tyytyväinen oppilaitosjärjestäjäharjoitteluun, jossa näkee liiton toimintaa uudesta näkökulmasta.

TERÄSTEHTAAN LEIVISSÄ

Ruokolahdella syntynyt Klemola muutti Imatralle ammattikoulutuksen perässä. Ovakon Imatran terästehtaalla hän on työskennellyt kohta kuusi vuotta.

– Muutama kaveri suositteli, että työpaikalla on mukava ilmapiiri. Se helpotti päätöksentekoa, kun sain suoraan vakituisen paikankin.

Alkuun Klemola teki töitä oikaisukoneella, mutta sittemmin työnkuvaan on kuulunut tuotteiden mekaanista ja koneellista tarkastusta.

Teollisuusliiton jäseneksi Klemola liittyi heti työpaikkaan tultuaan.

– Suoraan marssitettiin pääluottamusmiehen toimistoon. Siellä tehtiin paperit ja liityin Teollisuusliittoon. Aiemmin olin hetken aikaa Sähköliiton puolella.

TAPAHTUMISTA LUOTTAMUSTOIMIIN

Ammattiyhdistystoimintaan Klemola lähti mukaan tapahtumien kautta.

– Kaveri vinkkasi ja otti mukaan nuorisojaoston tapahtumiin. Sitä kautta olen tullut näihin luottamustehtäviin.

Haluan olla asioista perillä ja tykkään ottaa vastuuta. Siksi olen lähtenyt luottamustehtäviin.

Nykyään Klemola on ay-aktiivi ja toimii tehtaan suurimman osaston luottamusmiehenä.

– Luottamustehtäviinkin pyydettiin. Sanoivat, että olet asiallinen kaveri ja tulet kaikkien kanssa toimeen.

Ammattiyhdistystoiminta on myös näköalapaikka työmarkkinoille.

– Haluan olla asioista perillä ja tykkään ottaa vastuuta. Siksi olen lähtenyt luottamustehtäviin.

AKTIIVINEN AMMATTIOSASTO

Imatran metallityöväen ammattiosasto 52:ta Klemola kuvailee virkeäksi. Osastoon kuuluu sekä isoja että pieniä työpaikkoja.

– Mielestäni osastomme on aktiivinen. Osastolla on useita jaostoja ja oma mökki. Koitetaan järjestää tapahtumia ja koulutusta, että saadaan porukkaa osallistumaan ja aktivoitumaan.

Nuorisojaoston toimintaa on tarkoitus aktivoida hiljaisemman kauden jälkeen. Ihmisten vapaa-aika on arvokasta ja siitä kilpailee moni taho.

– Aiemmin oli hyvin toimintaa. Sitten tuli korona ja sen jälkeen on ollut hidasta starttailua. Ensi kesäksi suunnitellaan tapahtumia ja toivotaan, että saadaan porukkaa kasaan. Olisi hyvä, jos toiminta palaisi pikkuhiljaa vanhalle tasolle.

Tuomas Klemola kannustaa nuoria lähtemään mukaan liiton toimintaan.

YSTÄVÄPIIRI LAAJENEE

Klemola kannustaa kaikkia teollisuusliittolaisilla aloilla opiskelevia ja töitä tekeviä nuoria liittymään liittoon ja tulemaan mukaan toimintaan.

– Kannattaa lähteä alueelliseen ja valtakunnalliseen nuorisotoimintaan. Siellä tapaa porukkaa ympäri Suomea. Pääsee verkostoitumaan ja saa laajan ystäväpiirin. Sellaista ei rahalla saa.

Luottamustoimiin Klemola on saanut työkaluja liiton järjestämistä koulutuksista. Tampereella sijaitseva Murikka-opisto on tullut tutuksi.

– Koulutuksista saa hyvät eväät neuvotteluihin ja kaikkeen muuhunkin.

Kannattaa lähteä alueelliseen ja valtakunnalliseen nuorisotoimintaan. Siellä tapaa porukkaa ympäri Suomea.

Kursseilla saa tiedon lisäksi vertaistukea, joka ei katkea kurssin päätyttyä.

– Ryhmäläisten kanssa jutellaan melkein viikoittain vielä vuodenkin kuluttua. On sekin tuki ja turva puhelimen päässä.

UUSIA NÄKÖKULMIA

Klemolan jakso oppilaitosjärjestäjäharjoittelijana päättyy kesäkuun puolivälissä, jonka jälkeen työt jatkuvat terästehtaalla. Sen tarkempia tulevaisuuden suunnitelmia hän ei ole tehnyt.

– Olen päässyt katsomaan vähän tätä liiton toimintaa, ja olen tykännyt tähän mennessä. Eihän se mikään mahdottomuus ole, että jossain vaiheessa tekisin jotain muutakin.

Oppilaitosjärjestäjän tehtävää hän voi suositella myös muille.

– Jos jollain on mahdollisuus ja halua lähteä tällaiseen, niin kannattaa. Pääsee tutustumaan toimintaan vähän eri näkökulmasta, Klemola sanoo.