Sari Perkiö: Työsuojelukoulutusta tarjolla monin tavoin

TEKSTI SARI PERKIÖ
KUVA KITI HAILA

Olemme kaikki erilaisia oppijoita. Yksi oppii parhaiten lukemalla, toinen kuulemalla, kolmas visuaalisesti ja neljäs käsillä tekemällä. Lisäksi opiskelun lähtökohdat ja elämäntilanne ovat kaikilla erilaiset. Joku on nopea oppimaan ja innostunut opiskelusta. Jollain toisella taas on huonoja kokemuksia peruskoulusta tai oppimisvaikeuksia, jotka haastavat uuden oppimista.

Työn, perheen ja opiskelun yhteensovittaminen saattaa myös tuottaa vaikeuksia. Kiiretilanteet töissä sekä lapsen tai lemmikin hoito kurssin aikana saattavat aiheuttaa päänvaivaa. Ymmärrämme Teollisuusliitossa näitä jäsenten arkipäivän haasteita ja koetamme tarjota koulutuksia eri muodoissa ja paikoissa sekä eri ajankohtina.

Työsuojelutoimijat on valittu tehtäviinsä viime vuoden lopulla. Heistä monet ovat ensikertalaisia, jotka aloittelevat parhaillaan toimissa työpaikoillaan. Järjestämme laadukasta ja monipuolista työsuojelukoulutusta, jotta työsuojeluvaltuutetut saavat tarvitsemansa tietotaidon tehtäviensä hoitamiseen.

Työsuojeluvaltuutetuille on luottamusmiesten tavoin laadittu koulutuspolku, jota seuraamalla oppii kaiken tehtävien hoitamisessa tarvittavan. Uusien työsuojeluvaltuutettujen starttikurssit järjestetään kaikilla toiminta-alueilla eri puolilla maata. Starttikurssilla käydään läpi työsuojelun perusteita, työsuojeluvaltuutetun oikeuksia ja velvollisuuksia sekä kouluttautumismahdollisuuksia. Lähikoulutusten lisäksi järjestämme kaksi starttikurssia verkossa. Uudella työsuojeluvaltuutetun itseopiskelukurssilla voivat omatoimisesta opiskelusta kiinnostuneet opiskella työsuojelun perusasioita verkossa.

Työsuojeluvaltuutetuille on luottamusmiesten tavoin laadittu koulutuspolku, jota seuraamalla oppii kaiken tehtävien hoitamisessa tarvittavan.

Murikka-opisto on liittokokouksessa määritelty Teollisuusliiton pääasialliseksi koulutuspaikaksi. Opiston opetuspaikkakuntia ovat Tampere ja Helsinki. Työsuojelun perus- ja jatkokurssit sekä täydennyskoulutukset on pääosin neuvoteltu eri aloille työnantajan tuelle, eli opiskelija saa kurssien ajalta palkkaa. Kursseilla oppii perusasioiden lisäksi syvällisempää työsuojelutietoa, muun muassa lakitietoutta, neuvottelutaitoja, riskienhallintaa ja ergonomiaa.

Luottamushenkilökonkareille on tarjolla lisäksi pitkäkestoisempaa koulutusta, kuten Osallistujan areenat – Kuukauden kurssi. Murikassa käytetään lähiopetuksen rinnalla aktiivisesti verkkokoulutusalustaa ennakko- ja välitehtävissä. Opistokursseista voi halutessaan kartuttaa opintopisteitä, joita voi hyödyntää jatko-opiskelussa.

Työsuojeluvaltuutetuille soveltuvia alueellisia viikonloppukursseja on starttikurssin lisäksi tänä vuonna kaksi. Tunnen kuinka vauhti kiihtyy – stepit stressin hallintaan -kurssi on hyvinvointikurssi kaikille jäsenille. Työelämän tietopakki -kurssilla puhutaan muun muassa työajoista ja uusista lakimuutoksista. Työympäristöyksikkö järjestää työsuojeluteemalla vuosittain kaksi seminaaria, joissa työsuojelutehtävissä toimivilla on oiva tilaisuus verkostoitua. Työsuojelukoulutus koukuttaa monella tavalla ja tasolla.

Kirjoittaja on Teollisuusliiton koulutussuunnittelija.

Teollisuusliiton kurssikalenteri: teollisuusliitto.etapahtuma.fi/Kurssikalenteri