Arto Helenius: Ilkeilijät kuriin yhteisvoimin

TEKSTI ARTO HELENIUS
KUVA KITI HAILA

Perinteisessä lännenelokuvassa on asetelma, jossa paikkakunnalla asuu sulassa sovussa uudisraivaajia, jotka ovat rakentaneet itselleen harmonisen yhteisön, jossa yhdessä käydään kirkossa ja kylän puodissa. Jokaisella on omat tiluksensa, ja vallitsee hyvä yhteishenki, eli kylässä asuu Pieni talo preerialla -tv-ohjelmasta tuttuja rauhallisia ihmisiä.

Rauha häiriintyy, kun kylään saapuu ahne ja muita kunnioittamaton häikäilemätön tyyppi, joka alkaa ilkeillä keinoilla vallata itselleen alueita ja ottaa valtaa. Kylän rauhallinen väki alkaa puolustaa omaansa ja käynnistyy taistelu, jossa ilkeilijä saadaan kuriin.

Kun olen seurannut Ruotsissa käynnissä olevaa Teslan ja ay-liikkeen taistelua, en voi välttyä näkemästä yhdenmukaisuuksia lännentarinaan. Ruotsin työmarkkinamallia ylistetään joustavaksi ja ymmärtäväksi, mutta ilkeilyä sielläkään ei katsota hyvällä. Kun tulija ei kunnioita paikallisia tapoja, vaan ylimielisesti alkaa toimia niitä vastaan, Ruotsissa on käynnistynyt laaja vastustus.

Yleisen oikeustajun mukaan on tärkeää panna öykkäri kuriin.

Meilläkin on ajateltu, että ruotsalaiset ovat pehmeitä diskuteeraajia, mutta tämä esimerkki osoittaa aivan muuta. Ruotsissa lähes kaikki tahot ovat valmiita toimimaan oman järjestelmänsä puolustamiseksi. Jo parikymmentä vuotta sitten Laval-rakennusyhtiön tapauksessa nähtiin, että työehtosopimuksesta kieltäytynyt ulkomaalaisomisteinen yritys meni konkurssiin saarron jälkeen.

Tesla ei ehkä mene konkurssiin, mutta tiukoille se on joutunut. Parasta tässä on se, että Ruotsissa IF Metallilla on todella laaja tuki takanaan. Ihmiset ovat valmiita taistelemaan työehtosopimusten puolesta.

Aivan kuten lännenleffoissa, yleisen oikeustajun mukaan on tärkeää panna öykkäri kuriin. On vahvasti länsimaisen kulttuurin mukaista taistella sellaista vastaan, joka toimii epäoikeudenmukaisesti. Meissä rauhallisissa taviksissa on voimaa, jos meitä ärsytetään liikaa.

Kirjoittaja on Teollisuusliiton kansainvälisen edunvalvonnan erityisasiantuntija.