Tuomas Suihkonen: Nuorten tulevaisuus on peruttu

12.12.2023

TEKSTI TUOMAS SUIHKONEN
KUVA KITI HAILA

Nykyinen Orpon hallitus aikoo leikata rankalla kädellä työntekijöiden oikeuksista ja työntekijöiden hyvinvoinnista. Työelämäleikkaukset osuvat erityisesti nuoriin työntekijöihin, vaikka hallitus sanoo, että työelämäleikkaukset tehdään, jotta Suomen talous saataisiin kuntoon ja nuorille tulevaisuus. Todellisuudessa työelämäleikkaukset eivät paranna maan taloutta ja nuorten tulevaisuus on peruttu, jos hallituksen työelämäleikkaukset käyvät toteen.

Hallitus heikentää nuorten uskoa reiluun työelämään ja yhteiskuntaan. Hallitus aikoo mahdollistaa jopa vuoden pituiset määräaikaiset työsuhteet ilman perusteita. Jo tällä hetkellä lähes puolet nuorista hyppää työuransa alussa määräaikaisiin työsopimuksiin. Hallituksen aikomus heikentää työntekijöiden työsuhdeturvaa mahdollistamalla irtisanomiset ilman painavaa syytä ei ole vain leikkaus, vaan julma hyökkäys myös nuoria työntekijöitä kohtaan.

Hallituksen suunnitelmat pistää ensimmäinen sairauspoissaolopäivä työntekijöiden omaan piikkiin on suorastaan vitsi, koska tutkimusten mukaan sairausloman oma ilmoituskäytäntö on vähentänyt sairauspoissaoloja. Kaikesta tästä työntekijöiden pitäisi olla suu tukossa, sillä lakkoon osallistumista pyritään rajoittamaan.

Hallitus heikentää nuorten uskoa reiluun työelämään ja yhteiskuntaan.

Orpon hallituksen suunnittelemat työelämäleikkaukset ovat erittäin vahingollisia nuorille työntekijöille, koska ne luovat lisää paineita. Monien nuorten työkyky on heikentynyt ja mielenterveysongelmat ovat lisääntyneet. Joka kolmas nuori pelkää työelämään siirtymistä. Nuoret näkevät työelämän haastavana, sekavana ja raskaana.

Nuoret joutuvat ottamaan tulevaisuudesta työelämästä yhä enemmän vastuuta, koska iäkkäiden ihmisten määrä kasvaa Suomessa runsaasti, mutta nuorten määrä ei. Nyt pitäisi panostaa työntekijöiden ja erityisesti nuorten työntekijöiden hyvinvointiin, jotta maassamme olisi tulevaisuudessa vahva ja sitoutunut työvoima.

Nuorten ase leikkauksia vastaan on tiedon jakaminen ja aktivoituminen työpaikoilla, some-alustoilla ja ammattiliitoissa. Nuorten nousu vastustamaan hallituksen työelämän ryöstöjä on ainoa pelote ja ratkaisu leikkausten torjumiseksi. Näin takaamme, että Suomella ja nuorilla on vielä tulevaisuus.

Kirjoittaja on Teollisuusliiton järjestötoimitsija.