Petteri Matteinen: Äänestäminen – meidän kaikkien asia

TEKSTI PETTERI MATTEINEN
KUVA KITI HAILA

Kevättä 2023 värittävät duunarien kannalta kahdet tärkeät vaalit: Teollisuusliiton liittokokousvaalit sekä eduskuntavaalit. Tärkeintä näissä vaaleissa on muistaa äänestää. Tulevat liittokokousvaalit ovat Teollisuusliiton ensimmäiset sen perustamisen jälkeen. Eduskuntavaaleissa ollaan taas hieman kokeneempia, sillä keväällä pidetään Suomen 39. eduskuntavaalit.

Liittokokousvaaleissa posti- ja sähköinen äänestys on 10.–31.3. Eduskuntavaalien ennakkoäänestys on 22.–28.3. ja vaalipäivän äänestys 2.4. kello 9–20.

Vaaleissa tärkeää on äänestysaktiivisuus. Melkein jokainen taho pyrkii lisäämään äänestysaktiivisuutta, ja varsinkin nuorten äänestysaktiivisuuteen panostetaan. Teollisuusliitossa järjestetään äänestysaktivointikampanja, jotta saamme ihmiset vaaliuurnille. Eduskuntaan palkattiin viime vuonna demokratiakasvatuksen asiantuntija, jonka yksi tehtävä on suunnitella oppilaitoksille materiaalia, joka kertoo äänestämisestä ja sen tärkeydestä sekä eduskunnan toiminnasta.

Kannattaa käyttää aikaa tutkiessaan liittokokous- ja eduskuntavaaliehdokkaita, jotta löytää itselleen sopivan ehdokkaan, joka jakaa omat arvot ja ajatukset. Tätä varten monet tahot ovat tehneet vaalikoneita, jotta jokainen voi löytää ehdokkaista itselleen parhaan. SAK:laisilla liitoilla on myös eduskuntavaaleja varten tehty vaalistaja.fi -sivu, jonne on koottu meidän arvojamme ja tavoitteitamme tukevia ehdokkaita. Kannattaa ehdottomasti käydä katsomassa, löytyisikö sieltä itsellesi mieleinen ehdokas omalta alueelta!

Tiedon jakamisen merkitystä ei voi tarpeeksi korostaa.

Äänestäminen on yhteinen asiamme. Yhteiskunnallisen keskustelun käyminen omissa yhteisöissä töissä, kotona ja ystävien kanssa, omien mielipiteiden julki tuominen sekä ehdokkaista keskustelu ovat arkipäiväisiä tapoja tuoda äänestämisen tärkeys esiin.

Tiedon jakamisen merkitystä ei voi tarpeeksi korostaa. Monesti kun kysytään, miksi lähdit mukaan, vastaus kuuluu: koska minua pyydettiin mukaan. Sama pätee äänestämiseen. Voit pyytää kaveria äänestämään ja samalla jakaa tietoa esimerkiksi vaalikoneista, oman alueen ehdokkaista tai asioista joihin äänestämisellä voi vaikuttaa.

Kannusta siis kaikkia käymään äänestämässä ja ottamaan kaveri mukaan. Mikäs on sen mukavampaa kuin äänestämisen jälkeen käydä vaalikahveilla kaverin kanssa. Oikein hyvää alkavaa vaalikevättä, uurnilla nähdään!

Kirjoittaja on Teollisuusliiton järjestötoimitsija.