Tekijä-lehden päätoimittaja Petteri Raito.

Kehitysloikka ulkomaisen työvoiman palveluissa

TEKSTI PETTERI RAITO

Työntekijän ei pidä maksaa kenellekään työskentelystä Suomesta. Tämä on ensimmäinen pelisääntö, jonka maa- ja metsätalouden työntekijöille ja työnantajille suunnattu Hermes-kännykkäsovellus suomalaisesta työelämästä tarjoaa.

Kolme muuta sovelluksen esittelysivulla esitettyä pelisääntöä ovat aivan yhtä olennaisia kuin ensimmäinenkin. Jokaisella alalla on työehtosopimus, jota pitää noudattaa kaikilla työpaikolla. Palkka pitää maksaa työehtosopimuksen mukaisesti. Suomessa työelämän oikeudet ja velvollisuudet ovat jokaiselle samat.

Edellä kuvatut pelisäännöt auttavat ulkomailta Suomeen töihin tulevia tai täällä jo työskenteleviä valvomaan työehtojaan ja puolustamaan etujaan. Hermes tarjoaa suomeksi, ruotsiksi, englanniksi, venäjäksi ja ukrainaksi myös runsaasti muuta tärkeää tietoa työelämästä, työmarkkinoista ja elämisestä Suomessa. Sovellus auttaa käyttäjiään etsimään tietoa ja mahdollistaa palautteen antamisen.

Työnantajia sovellus tukee oikealla ja ajantasaisella tiedolla esimerkiksi kausityövoiman hankinnassa. Kausityövoiman saatavuus on erityisesti maa- ja metsätalousalojen yrityksille toiminnan ehto. Pelisääntöjen on silloin tarpeen olla tiedossa.

Hermes on koettu tuoreeltaan työntekijöiden ja työnantajien keskuudessa hyödylliseksi ja tarpeelliseksi.

Teollisuusliitolla on ollut keskeinen rooli Hermeksen kehittämisestä osana TYÖ2030-ohjelman työelämän innovaatiohanketta. Yhteistyökumppaneina ovat toimineet Maaseudun työnantajaliitto, Yksityismetsätalouden työnantajat ry, Metsähallitus ja Siirtolaisuusinstituutti.

Sovelluskaupoista maksutta ladattavissa oleva Hermes on koettu tuoreeltaan työntekijöiden ja työnantajien keskuudessa hyödylliseksi ja tarpeelliseksi. Tarjonta on luonut uutta kysyntää ja ehdotuksia palvelun kehittämisestä. Tulevaisuudessa sovellus aiotaan laajentaa myös muille aloille ja sen kielivalikoimaa lisätään.

On toivottavaa, että sana Hermeksestä leviää kaikkia mahdollisia kanavia pitkin. Kasvokkainen vuorovaikutus on tässäkin tapauksessa yksi tehokkaimmista tavoista viedä viestiä eteenpäin tarvittaessa vaikka kädestä pitäen opastamalla.

Hermes ei ole ainoa tietolähde tai palveluiden tarjoaja ulkomaisen työvoiman kysymyksissä. Esimerkiksi SAK on laajentanut ja vahvistanut työelämän pelisäännöistä tiedottamista ja neuvontaa. Kokemus on sama kuin Teollisuusliitossakin. Tarve palveluille on suuri. Niiden tarjoaminen on yksi edellytys reilun, sopimusten mukaisen ja yhdenvertaisen työelämän rakentamiselle ja ylläpitämiselle Suomessa.

 

Lataa Hermes-sovellus: www.hermesapp.fi