”Vaikuttamaan pystyy parhaiten, kun asiat ovat hallussa”

25.7.2022

TEKSTI MIKKO NIKULA
KUVAT EMMI KALLIO

SUSSE JALO

Varastotyöntekijä, pääluottamusmies
SHT-Tukku Oy Punkalaidun
Punkalaitumen Teollisuustyöntekijät ao. 800

– Käytiin läpi, millä eri tavoilla meihin yhteiskunnassa vaikutetaan ja kuinka itse voi vaikuttaa, joko paikallisesti tai laajemmin, tiivistää Susse Jalo Murikka-opiston Osana yhteiskuntaa -kurssin sisällön.

Jalo on takavuosina osallistunut kunnallispolitiikkaan ja ollut ehdolla myös silloisen Metalliliiton liittokokousvaaleissa. Nyt hän toimii SHT Tukku Oy:n pääluottamusmiehenä. Kaikille toimintaympäristöille on yhteistä se, että kun omat mielipiteensä perustelee kunnolla, niillä on paremmat menestymisen mahdollisuudet.

– Silloin pystyy parhaiten vaikuttamaan, kun on asiat hyvin hallussa. Ja jos on sosiaalinen ja pystyy puhumaan ihmisille, siitä on aina hyötyä, sanoo Jalo.

Pääluottamusmiehen tehtävänä työpaikalla on vaikuttaa kahteen suuntaan: toisaalta työnantajaan, toisaalta tarvittaessa työkavereihin.

– Jos vaikka taloon tulee joku nuori uusi työntekijä, jolla ei vielä hirveästi kokemusta ole ja työelämän peruspelisäännöt ehkä hakusessa, niin tietysti silloin haluan vaikuttaa häneen ja kertoa, miksi liittoon kannattaa liittyä, mitä etuja siitä saa, mikä on tessin merkitys ja niin edelleen.

Osana yhteiskuntaa -kurssilla opiskelijat kertoivat aktiivisesti omia näkemyksiään käsiteltävistä aiheista. Jaloa miellytti, että opetus oli – kuten Murikassa yleensäkin – luonteeltaan osallistavaa eikä vain opettajan luennointia.

– Olen itse aika osallistuva ihminen. En halua vain istua hiljaa vaan tykkään kysellä, keskustella ja kommentoida.

Sosiaalisessa mediassa saatetaan esitetään hurjia väitteitä työelämästä, vaikka kirjoittajilla ei välttämättä ole työpaikkojen asioista mitään hajua, Susse Jalo muistuttaa.

Yksi kurssin osa-alueista oli somevaikuttaminen. Erikoisuutena sosiaalisessa mediassa ”oikeaan elämään” verrattuna on, että usein keskustelijat eivät tunne toisiaan ja monet kanssakäymisen säännöt eivät päde. Faktoja vedellään hatusta, etenkin työelämään liittyvissä keskusteluissa.

– Somessa voidaan kirjoittaa mitä vaan mistä vaan. Työasioista ja työehdoista jotkut esittävät väitteitä, vaikka heillä ei välttämättä ole mitään hajua, kuinka asiat oikeasti ovat.

Vuosien varrella Jalo on käynyt monia kursseja Murikka-opistossa ja vakuuttaa, että sinne kannattaa opiskelun lisäksi suunnata monesta muustakin syystä. Hän listaa muun muassa täysihoidon, majoituksen, kuntoilumahdollisuudet, span ja rantasaunan.

– Murikkaanhan voivat kaikki liiton jäsenet hakeutua, ei tarvitse olla missään luottamustehtävässä. Matkat korvataan, kurssistipendejä tai päivärahaa saa. Ja lisäksi siellä tutustuu aina uusiin, samanmielisiin ihmisiin, korostaa Jalo.