Petteri Matteinen: Mitä etäilystä jää käteen?

1.3.2022

TEKSTI PETTERI MATTEINEN
KUVA KITI HAILA

Aloitin työni järjestötoimitsijana syyskuussa 2021. Ensimmäisen puolen vuoden aikana on kerennyt tapahtua paljon, välillä nopeastikin. On tullut uutta asiaa, ja kaikille tuttu korona on myös aiheuttanut päänvaivaa. Tästä huolimatta olen tykännyt uusista haasteista ja työskentelystä Teollisuusliitossa!

Silmissä siintää jo tämän vuoden ensimmäinen nuorten tapahtuma Jyväskylässä maaliskuun lopussa, jonne toivomme ja uskomme saapuvan runsaasti jäseniä. Edellisestä nuorten live-tapahtumasta tulee kuluneeksi viisi kuukautta. Luvassa on koulutuksia, asiaa työehtosopimuksista ja yhdessä tekemistä.

Koronan aiheuttamat pitkään jatkuneet rajoitukset sekä etätyösuositukset ovat muuttaneet niin työelämän kuin vapaa-ajankin pelisääntöjä. Meille tämä on tarkoittanut tapahtumien peruuntumista ja siirtymistä. Nyt näyttää pikkuhiljaa siltä, että suunniteltuja tapahtumia päästään toteuttamaan.

Etäaika on tuottanut haasteita monille, niin myös meille. Korona on vaikuttanut suuresti esimerkiksi oppilaitostiedottamiseen. Oppilaitoksissa nuorisotoimitsijat tai nuoret aktiivit kiertävät ammatillisissa kertomassa Teollisuusliitosta, työehtosopimuksista, opiskelijajäsenyydestä ja työelämän pelisäännöistä. Odotan innolla, että koulut ottavat taas vastaan vierailijoita ja pääsen juttelemaan opiskelijoiden kanssa!

Odotan innolla, että koulut ottavat taas vastaan vierailijoita ja pääsen juttelemaan opiskelijoiden kanssa!

Teollisuusliitossa etäaikana ei ole suinkaan passivoiduttu, vaan aikaa on käytetty kehittämistyöhön ja ideointiin, jotta kun tilanne normalisoituu, olemme valmiina ja täynnä energiaa. Tällä kehittämistyöllä tähdätään siihen, että pystymme saamaan nykyisiä ja myös uusia jäseniä mukaan toimintaan.

Toiminnan avautuessa kohti kasvokkaista kansakäymistä herääkin kysymys, mitä me opimme korona-ajasta? Miten voimme hyödyntää etäajan hyviä käytäntöjä tulevaisuudessa? Miten osaamme varautua, jos yhteiskuntaan tulee myöhemmin uusia rajoituksia? Ovatko etä- ja hybridikokoukset tulleet jäädäkseen?

Vuoden 2022 ensimmäinen nuorten tapahtuma täyttyy vauhdilla. Tapahtuma on muutamaa paikkaa lukuun ottamatta täynnä, ja kyselyitä tapahtumasta tulvii niin sähköpostiin kuin puhelimeen. Tämä on viite siitä, että kasvokkaisia kohtaamisia on kaivattu. Pitkä odotus on päättymässä.

Kirjoittaja on Teollisuusliiton järjestötoimitsija.