Asta Mattila: ”Made in Posio Finland, saa siitä ylpeä olla”

31.1.2022

TEKSTI SINI SILVÀN
KUVA PAAVO HAMUNEN

ASTA MATTILA

Puheenjohtaja, Posion keramiikkatyöntekijäin ao. 636
Työsuojeluvaltuutettu ja varapääluottamusmies, Pentik Oy, Posio

”Olen keramiikkapuolella viimeistelijä, korvanliittäjä ja korvanvalaja, näitä tehtäviä olen tehnyt ja ollut Pentikillä liki 40 vuotta.

Tehtaalla kaikki lähtee suunnittelijan toiveista, joista mallimestari toteuttaa äitimuotit. Kipsinvalaja valaa ne muotit, joilla puristetut massat muovataan. Korvallisiin kuppeihin tehdään ja liitetään korvat. Viimeistelyjen, esipolton, koristelun, lasituksen ja usean eri polton jälkeen tulee pohjahionta ja pakkaus. Sitten tuotteet lähtevät logistiikkaan ja jaetaan ympäri Suomea.

Esine menee useamman ihmisen käsien kautta ja kädet ovat kovilla. Työn kierto on ollut tapetilla. Sitä on puhuttu työterveyshuollon ja työnantajan kanssa, olen ollut mukana työsuojeluvaltuutettuna työntekijöiden edustajana. Toivottavasti se alkaa tulevaisuudessa pyöriä.

Koko tehtaan työvoimassa on keramiikkapuolella nelisenkymmentä työntekijää, koko tehdas ei viidestäkymmenestä hirveästi heitä. Posion keramiikkatyöntekijäin ammattiosastossa on 105 jäsentä. Jäseniä on myös Kuusamossa, Taivalkoskella, Sipoossa ja Oulussa. Monet ovat olleet aiemmin Pentikillä töissä ja jääneet jäseniksi. Kaikki eivät tee töitä keramiikan parissa, mutta kuuluvat meidän ammattiosastoomme, joka on lähin.

Kiikun kaakun on osasto saatu pidettyä pystyssä.

Samojen toimijoiden varassa toimitaan. Osastossa toimitaan ja käytetään rahat jäsenten hyväksi. On esimerkiksi kustannettu kansalaisopiston maksu kerran vuodessa. Jouluksi tehtiin osaston jäsenille herkkukoreja ja on järjestetty teatterireissuja. Sitkeyttä kuitenkin riittää, että saataisiin tämä osasto pysymään Posiolla, eikä tarvitsisi muualle lähteä. Tänne on kuitenkin tullut myös uusia nuoria ihmisiä asumaan ja Pentikille töihin. Kun on nuorta väkeä, ei tarvitse sanoa, että viimeinen sammuttaa valot.

Viime vuoden puolella jouduttiin työtekijöitä lomauttamaan, kun myymälöitä suljettiin koronan takia. Kotimaan matkailu on kuitenkin petrannut. Toimitusjohtaja kertoi kesän jälkeen, että Posion myymälässä on ollut vilkasta. Nyt ei ole tarvittu lomautuksia ja on palkattu uutta työvoimaa puolenkymmentä ihmistä.

Olemme ainoa Suomessa oleva tehdas, jossa tehdään vielä keramiikkaa ja on tehty nyt 50 vuotta. Tuotteiden pohjassa lukee ”Made in Posio Finland”, kyllähän siitä saa ylpeä olla. Pikkuinen Posio, joka kuitenkin taaplaa täällä kaukana pohjoisessa.”