”Puhutaan työpaikoilla, kannustetaan naisia osallistumaan”

1.12.2021

TEKSTI MIKKO NIKULA
KUVA VESA RANTA

SUVI PANNULA

Operaattori
Aspocomp Group Oyj, Oulu
Hallituksen jäsen
Oulun seudun metallityöväen ao. 210

– Aina saa hirveästi potkua, kun pääsee näkemään muita naisia. Vertaistuki on tärkeää, kun halutaan saada enemmän naisia osallistumaan, tietää Suvi Pannula.

Pannula oli iloinen päästessään syyskuussa osallistumaan Murikka-opiston Naiset toimijoina -kurssille, joka kesti perjantaista sunnuntaihin. 16 osallistujan joukossa oli myös naisia Paperi- ja Rakennusliitosta. Heidän kokemuksensa miesvaltaisista järjestöistä olivat samantapaisia kuin teollisuusliittolaisilla.

– Kaikissa liitoissa on vaikeaa saada naisia toimintaan. Sehän on sellainen ikuinen puute, että ammattiosastoihin tarvittaisiin lisää porukkaa tekemään asioita, ja naisia varsinkin.

Kurssilaiset pohtivat asiaa ja löysivät useita mahdollisia syitä.

– Esteinä voivat olla esimerkiksi kulttuuriongelmat, jännitys, ujous, perhetilanne tai oma jaksaminen. Myös ajanpuute ja vuorotyö vaikeuttavat, jollakin voi asuinpaikka tehdä osallistumisen vaikeaksi. Vertaistuki ja kannustus on siksi tärkeää, Pannula sanoo.

Naisten asemaa käsiteltiin myös historian ja yhteiskunnan yleisen kehityksen kautta.

– Lapsilisän tulo, tasa-arvolaki ja päiväkotilaki esimerkiksi ovat uudistuksia, jotka ovat vapauttaneet naisia toimimaan muuallakin kuin kotona.

Mikä aiheuttaa sen, että naisten osallistuminen jää usein vähäiseksi?

Yksi tärkeimpiä asioita viikonloppuna oli toisiin tutustuminen. Tätä tapahtui sekä osana opiskeluja että vapaa-ajalla.

– Perjantaina oli rantasauna ja ne kävivät uimassa, jotka tarkenivat, itse pulahdin kolme kertaa. Lauantaina oli lavistunti, se oli vähän niin kuin jumppaa lavatanssin askelilla. Hauskaa oli ja hiki virtasi. Sitten mentiin spahan ja kylvettiin porealtaissa, selvittää Pannula.

Kurssin keskusteluissa mietittiin tietenkin myös ratkaisuja siihen, kuinka naisia saataisiin enemmän mukaan liiton toimintaan ja esimerkiksi osallistumaan koulutuksiin. Hyvin yksinkertainen mutta usein tehokkain keino on työkavereitten kanssa juttelu.

– Puhutaan työpaikoilla, kannustetaan osallistumaan. Moni ehkä ajattelee, että enhän minä sinne Murikkaan voi lähteä, mutta omalla työpaikallakin olen aina mainostanut, että ei tarvitse olla missään edunvalvontatehtävässä vaan kaikki jäsenet voivat osallistua. Liitto korvaa matkat, kurssit ovat älyttömän hyviä ja ruokakin on hyvää. Seuraavia kursseja odotellaan jo, sanoo Pannula.

Toimintamallin tehosta todistaa, että Pannula itsekin lähti Naiset toimijoina -kurssille ystävänsä ansiosta.

– En olisi varmaan muuten yksinäni lähtenyt, enkä ollut ehkä kurssia hoksannutkaan, mutta Lumijoelta kaveri soitti minulle, että tämmöinen olisi, lähdetään käymään.